3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Zelenszkij szerint Ukrajna légvédelme csak egynegyede az elégégesnek, Putyin meg akarja osztani a Nyugatot. Háborús összefoglaló reggel. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország e havi offenzívája az északkeleti harkovi régióban csak az „első hullám” lehet, és az orosz csapatok Harkiv városát célozhatják meg. 
  • Zelenszkij szerint a helyzetet a régióban, ahol Oroszország több határ menti falut elfoglalt, „ellenőrzik”, de „nem stabilizálták”, miután Ukrajna erősítést küldött. Az elnök elmondta, hogy az orosz csapatok 5-10 km-re hatoltak be az északkeleti határ mentén, mielőtt az ukrán erők megállították őket.
  • Oroszország pénteken újabb csapásokat mért Harkivre, amelyekben legalább három ember meghalt és 28-an megsebesültek – mondta a város polgármestere, Igor Terekhov. A harkovi régió kormányzója, Oleg Szinegubov azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni Vovchanszkot, egy szinte elhagyatott várost a határ közelében. Az orosz csapások Vovchanszkban egy embert öltek meg.
  • Moszkva csaknem 70 kilométerrel bővítette az aktív harcok területét azzal, hogy megindította offenzíváját Harkiv térségében – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főnöke. 

Orosz Sz-300-as rakéta maradványát emelik teherautóra a mentőalakulat tagjai Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült
Orosz Sz-300-as rakéta maradványát emelik teherautóra a mentőalakulat tagjai Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült
Fotó: MTI/EPA

  • Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a Harkiv régióban előrenyomuló orosz erők „ütközőzónát” hoznak létre az orosz határrégiók védelmére, de kijelentette, hogy Harkiv város város elfoglalása nem része Moszkva jelenlegi tervének. Az orosz elnök, aki egy kínai állami látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón kifejtette a megjegyzéseket, azt mondta, hogy a közelmúltban Harkiv régióba való behatolás válasz az orosz határ menti régiók, például Belgorod ukrán lövöldözésére.
  • Egy ukrán dróntámadásban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Belgorod régióban – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pénteken. Az orosz védelmi minisztérium később arról számolt be, hogy a légvédelmi egységek 14 Ukrajnából származó többszörös kilövésű rakétát tartóztattak fel és semmisítettek meg. Egy hatalmas ukrán dróntámadás a Krím ellen péntek hajnalban áramkimaradást okozott Szevasztopol városában, és felgyújtott egy finomítót Oroszország déli részén.
  • Zelenszkij elismerte, hogy az ukrán hadseregnek több katonára van szüksége az erők moráljának javításához. „A tartalékokat fel kell töltenünk. Sok ukrán katona több mint két éve harcol anélkül, hogy elbocsáthatták volna. A hadsereg küzd a toborzásért, miközben a harcosok egyre kimerültek és dühösek a rotáció hiánya miatt. „Ezt azért kell tennünk, hogy a srácok normálisan forogjanak. Akkor a moráljuk javulni fog” – mondta Zelenszkij.
  • Zelenszkij szerint Ukrajnának csak egynegyede van meg a szükséges légvédelemnek, és több mint száz repülőgépet kért az orosz légierő ellensúlyozására. „Ahhoz, hogy Oroszország ne rendelkezzen légi fölénnyel, flottánknak 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie… hogy megvédjük az eget 300 [orosz] repülőgéppel szemben” – mondta.
  • Putyin a tömeges migráció fenyegetésének fegyverkezésére törekszik, hogy megosztja és gyengítse Európát - mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök pénteken, és elismerte, hogy Európa egyes országai nem látják ugyanígy az ukrán vereség veszélyét. "Nem látják és nem hiszik el, hogy ha Ukrajna elesik, Európa veszélybe kerül, egész Európa, talán néhány ország, de nem egész Európa." (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Oroszország újabb előrenyomulást jelentett be, de ennek súlyos ára lehet
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 17:04
Magyarország is aláírta a svájci békecsúcs zárónyilatkozatát, Oroszország közben újabb település elfoglalását jelentette be, egy orosz katona pedig mészárszékről beszél. Összefoglaló.
Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG