4p

A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos a végrehajtási terv brüsszeli bemutatásakor elmondta: a tíz pontból álló szöveg segítséget nyújt a tagállamok számára azon jogi és operatív képességek bevezetéséhez, amelyek szükségesek ahhoz, hogy 2026 közepéig sikeresen alkalmazni tudják az új jogszabályokat.

Kiemelte, az Európai Unió történetében először lesz jogilag kötelező, a migrációhoz kapcsolódó tagállami szolidaritási mechanizmus.

A dokumentum szerint a mechanizmus rugalmas, ami azt jelenti, hogy azon tagállamnak, mely nem fogad menedékkérőket, minden megtagadott befogadott után 20 ezer eurót (mintegy 8 millió forint) kell fizetnie, vagy választhat más hozzájárulási lehetőségek közül. A terv kötelezővé tenné évente legkevesebb 30 ezer menedékkérő tagállamok közötti áthelyezését, megjegyezve, hogy a kvóta a migrációs nyomástól függően emelkedhet.

A menedékkérők nem választhatnak célországot, de az áthelyezés során figyelembe kell venni, ha valamelyik tagállamban már élnek családtagjaik - közölte a svéd biztos.

Menedékkérők Catania kikötőjében Olaszországban (2023-as felvétel)
Menedékkérők Catania kikötőjében Olaszországban (2023-as felvétel)
Fotó: EPA/ORIETTA SCARDINO

Tájékoztatása szerint a brüsszeli testület az első migrációs helyzetjelentését 2025 októberében teszi közzé, a tagállamoknak pedig az év decemberéig kell dönteniük az áthelyezettek első számairól vagy a szolidaritás egyéb formáiról.

A végrehajtás 2026 júliusában, a migrációs és menekültügyi paktum hatálybalépésével kezdődik.

Az Európai Bizottság mintegy 3,6 milliárd euró uniós forrást biztosít a tagállami struktúrák kiépítésére - derül ki dokumentumból.

A végrehajtási terv hangsúlyt helyez továbbá a menedékkérők integrációjára. Bevezeti a közös migrációs és menekültügyi információs rendszert (Eurodac), mely támogatni fogja a tagállamokat különösen az esetenkénti felelősség meghatározásában és a migránsok tagországok közötti továbbutazásának nyomon követésében, valamint a menedékkérők adatainak tárolásában és feldolgozásában. Segíti a tagállamokat a migráció kezelésében az EU külső határain, valamint a gyors, hatékony és egyszerűsített menekültügyi és visszaküldési eljárások érvényesítését.

Ezzel kapcsolatban Johansson hangsúlyozta: az EU migrációs politikája csak akkor lehet fenntartható, ha ténylegesen visszaküldik azokat, akiknek nincs joguk az unióban maradni.

A terv továbbá meghatározza a "megfelelő befogadási életszínvonal biztosításának" feltételeit a kérelmezők szükségleteikhez mérten. Idetartozik a nemzetközi védelmet kérelmezők esetében például a munkaerőpiachoz való korábbi hozzáférés - 9 hónap helyett 6 hónap -, a fizikai és mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, valamint a családok, a gyermekek és a kiszolgáltatott helyzetben lévő kérelmezők fokozottabb védelme.

A terv kiemeli a migrációs helyzetek alakulásával szembeni ellenálló képesség növelésének elősegítését, valamint annak szükségességét, hogy csökkentsék a válsághelyzetek kockázatát.

A terv valamennyi eleme alapvetően függ egymástól, és párhuzamosan kell végrehajtani őket - tette hozzá az uniós belügyi biztos.

Az Európai Bizottság közölte: szorosan nyomon fogja követni a paktum végrehajtása terén elért eredményeket, és rendszeresen jelentést fog tenni arról az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megtarthatja-e brüsszeli csúcspozícióját Orbán Viktor ellenlábasa?
Csabai Károly | 2024. július 16. 05:41
Az új Európai Parlament (EP) első, keddtől csütörtökig tartó plenáris ülésének első két napján az EP vezető tisztségviselőinek megválasztását, valamint bizottságainak és küldöttségeinek megalakulását egy, Ukrajnát teljes mellszélességgel támogató nyilatkozat is színesíti. Ám a fő attrakció kétségtelenül a csütörtöki napirend lesz, vagyis a szavazás arról, kap-e újabb ötéves mandátumot az Európai Bizottság élén Ursula von der Leyen. Esélylatolgatás a helyszínről, Strasbourgból.
Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
Nemzetközi Megszólalt Donald Trump – ilyen volt a merénylet pillanata
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 18:46
A volt amerikai elnök az ellene elkövetett szombati merényletkísérlet után azt is mondta: most van esélye arra, hogy “egyesítse az országot.”
Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG