5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Legfelsőbb Bíróság ítéletének köszönhetően az elnök mostantól védve van mindenféle büntetőjogi felelősségre vonástól, amikor hivatali feladatait végzi. Adott esetben büntetlenül utasíthatja a haditengerészet különleges egységét, hogy öljön meg egy politikai riválist, avagy fogadhat el kenőpénzt a kegyelemért. Káncz Csaba jegyzete.

Óriási politikai vihart kavart az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfői döntése, amely az elnöknek jogi mentességet biztosít minden hivatalos cselekedetre, ezzel gyakorlatilag elvetve az amerikai forradalom és az amerikai alkotmány azon alapelvét, hogy egyetlen személy - beleértve a főparancsnokot - sem áll a törvények felett. A három liberális bíró a hat konzervatívval szemben súlyos különvéleményt fogalmazott meg, miszerint ezzel a Bíróság lényegében büntethetetlen királyt csinált az elnökből.

A botrányos ítéletre való tekintettel Sonia Sotomayor bírónő eltekintett az udvariaskodástól és egyértelműen kijelentette: "Az Egyesült Államok elnöke a leghatalmasabb személy az országban - és talán a világon is. A többség ítéletének köszönhetően mostantól védve van mindenféle büntetőjogi felelősségre vonástól, amikor hivatali feladatait végzi. Utasítja a Navy Seal Team 6 (a haditengerészet különleges egysége), hogy öljön meg egy politikai riválist? Immunis. Katonai puccsot szervez? Immunis. Elfogad kenőpénzt a kegyelemért? Immunis."

Politikai riválisát is büntetlenül kivégeztetheti a mindenkori amerikai elnök? (Illusztráció)
Politikai riválisát is büntetlenül kivégeztetheti a mindenkori amerikai elnök? (Illusztráció)
Fotó: Depositphotos

A bírónő így folytatja: "Az elnök és az általa szolgált emberek közötti kapcsolat visszavonhatatlanul megváltozott. Hivatalos minőségében az elnök ma már király, és a törvények felett áll".

"Senki sem állhat a törvények felett" - korábban az amerikai társadalomban ez tabu volt, amit senki sem mert megszegni. Elvégre az Egyesült Államokat az angol monarchia elleni harcban alapították. A félelem, hogy valaki a törvények fölé emelkedhet, a köztársaság kezdete óta kíséri az amerikaiakat.

Kiszabadult a démon

Hétfőn, nagyjából akkor, amikor a Legfelsőbb Bíróság közzétette a mentelmi jogról szóló döntését, Trump megosztott egy posztot, amelyben katonai bíróságot követelt politikai ellenfeleivel szemben. Az egyikben republikánus politikai ellenfelének, Liz Cheneynek a képe szerepelt, aki a poszt szerint hazaárulásban bűnös.

Az ilyen intézkedések elrendelése, valamint a hadsereg mozgósítására tett ígérete, hogy közel 20 millió migránst toloncol ki, Trump a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében mentesülne a büntetőjogi felelősségre vonás alól. Mindössze arra kellene hivatkoznia, hogy a nemzetbiztonság érdekében járt el, és ezért "alapvető" hivatalos cselekményt hajtott végre a legfőbb végrehajtó szerepében.

Minden relativizálódik

A „Trump kontra Egyesült Államok” ügyben hozott döntés közvetlen jogi következményei szintén elkezdtek kirajzolódni. Trump ítélethirdetését a New York állambeli hallgatási pénzek eltussolási ügyében - amelyben 34 vádpontban találták bűnösnek üzleti feljegyzések meghamisításában, hogy megvásárolja egy pornósztár hallgatását a 2016-os elnökválasztás előestéjén - kedden július 11-ről szeptember 18-ra tolták el.

Juan Merchan, a New York-i legfelsőbb bíróság bírája hozzájárult a halasztáshoz, hogy Trump ügyvédeinek legyen idejük beadványokat benyújtani azzal az állításukkal kapcsolatban. Eszerint az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy a Trump elleni vádemelést és elítélést hatályon kívül kell helyezni, mert a perben szereplő bizonyítékok között szerepeltek Trump és társai között az elnöksége alatt folytatott hivatalos kommunikációk.

Óriási a fölháborodás

Megnyitotta-e a Legfelsőbb Bíróság döntése Pandora szelencéjét az USA és a világ előtt? Bizony súlyos kritikák özöne következett a mértékadó sajtóban, íme néhány példa:

A New York Magazine leszögezi: "A Legfelsőbb Bíróság konzervatív szupertöbbsége hétfőn alapvetően megváltoztatta az amerikai demokráciát, és átfogó és újszerű mentességet biztosított az elnöknek, amikor korrupt, erőszakos vagy hazaáruló célokra használja fel hivatalának hatalmát. Ez a szinte leküzdhetetlen pajzs a hivatalban elkövetett bűncselekményekkel szembeni büntetőjogi felelősségre vonás ellen felforgatja a szövetségi kormányzat struktúráját, és az elnökséget a többi hatalmi ág fölé emeli, egyfajta királyi státuszba.”

A VOX kijelenti: "A volt elnökök büntetőjogi mentelmi jogának megadásáról szóló döntés átalakítja az elnökség intézményét. Megcsúfolja az alkotmányunk és kormányzati rendszerünk alapelvét, miszerint senki sem áll a törvények felett. A bíróság alig többre támaszkodva, mint a saját félrevezetett bölcsességére az elnök "bátor és habozás nélküli cselekvésének" szükségességéről... a bíróság megadja Trump volt elnöknek az összes mentességet, amit kért, és még többet is... A  döntés fő tanulsága, hogy az elnök minden hivatalos cselekedete, amelyet az indítékra vagy szándékra való tekintet nélkül határoznak meg, mentességre jogosult, amely "legalább ... vélelmezhető", és nagyon is lehetséges, hogy "abszolút".

Július 1-jén maga Biden elnök egy televíziós beszédben a döntést "veszélyes precedensnek" nevezte. Az elnök szerint az ítélet aláássa a "jogállamiságot", és "szörnyű rossz szolgálatot tesz" az amerikaiaknak.

Kétélű kard egyelőre Trumpnak

Trump azonban még nincsen túl a nehezén, ami a Capitolium megostromlásában játszott szerepét illeti. Tanya Chutkan, a Washingtonban illetékes kerületi bírónak ugyanis most azt kell tisztáznia, hogy Trump mennyiben járt el hivatalos minőségben, és mennyiben magánérdekből. Ennek érdekében Chutkan várhatóan szeptemberben tart majd többhetes meghallgatást. Még ha nem is születik ítélet, ez a meghallgatás egyfajta árnyékperré válhat.

Végleg fényt derítene Trump 2021. január 6-i szerepére is. Az amerikai választóknak akkor lehetőségük lenne megtudni, hogy mit tett Trump a Capitolium megrohamozása előtt és közben, és komolyan elgondolkodhatnának azon, hogy valóban egy elítélt bűnözőt akarnak-e elnöknek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi A demokratákat még az ág is húzza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:13
Lemondott az amerikai Kongresszus felsőházi pozíciójáról a demokratapárti Bob Menendez, New Jersey szenátora, akit megvesztegetés, zsarolás, bűnszervezet és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találtak bűnösnek.
Nemzetközi Amerikai, kínai és vatikáni diplomatákkal is tárgyaltak az ukrán vezetők
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:32
Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Szerdán megmagyarázza Biden, miért is lépett vissza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 06:59
Joe Biden amerikai elnök, aki a múlt hét második felében közölte, mégsem indul újra a posztért, szerdán televíziós nyilatkozatot tesz.
Nemzetközi Komphajót lőttek az ukránok, Oroszország elfoglalt egy falut
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 20:11
881. napja tart az orosz-ukrán háború. Esti hírösszefoglaló.
Nemzetközi Emelik a nyugdíjkorhatárt? Megdöbbentő bejelentés a világ egyik legnépesebb országából
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 19:47
A kínai nyugdíjrendszernek alkalmazkodnia kell.
Nemzetközi Nagy napja volt kedden a Tisza Pártnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:46
Az Európai Parlamentben kaptak több alelnöki posztot is.
Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG