3p

Elveszti francia jellegét a csendes-óceániai sziget egy része? Már öt halottat számlálnak a napok óta tartó zavargásokban, amit az őslakosok háttérbe szorításának kísérlete váltott ki.

A francia csendes-óceáni térségben napok óta tartó nyugtalanság – amelyet a szavazási szabályok megváltoztatásának terve váltott ki – és öten meghaltak a legújabb jelentések szerint – írja a The Guardian. Továbbra is magas a feszültség Nouméában, Új-Kaledónia fővárosában a napok óta tartó zavargások után pénteken, miután a francia kormány képviselője bejelenttette, hogy a csendes-óceáni terület egyes részei „kikerültek az állam ellenőrzése alól.” Louis Le Franc, Új-Kaledónia köztársasági főbiztosa új biztonsági intézkedéseket jelentett be. Péntek estére 1700-ról 2700-ra emelik a rendőrök és csendőrök számát a szigeten.

A tiltakozók Nouméa-ban eddig ott kevéssé ismert zászlót választottak
A tiltakozók Nouméa-ban eddig ott kevéssé ismert zászlót választottak
Fotó: Aztv.az

„Erősítés fog érkezni… hogy ellenőrizzék azokat a területeket, amelyek az elmúlt napokban kikerültek a kontroll alól, és ahol az ellenőrzés már nem biztosított” – mondta Le Franc újságíróknak egy tájékoztatón. Egy emberöléssel gyanúsított személy feladta magát a hatóságoknak – tette hozzá.

A hétfőn kezdődött, öt halálos áldozatot követelő, több száz letartóztatást eredményező zavargás után csütörtök este viszonylag nyugodt volt – mondta. Nouméában azonban még mindig voltak összetűzáses és aggodalomra okot adó pontok.

Le Franc azt mondta, hogy a lakosság élelmiszerrel és gyógyszerekkel való ellátását katonák fogják biztosítani, köztük az aknamentesítési szakértőkkel is, és eltávolítják a tiltakozók által emelt útbarikádokat. Az új-kaledóniai kormány pénteki közleménye szerint a szigetnek két hónapra van elegendő élelmiszerkészlete, a probléma pedig az elosztás területén van.

Elbukott függetlenségi népszavazások

Miután három alkalommal is népszavazáson elutasította a függetlenséget a szigetcsoport lakossága, az ügy továbbra is erős támogatottságot élvez a kanak nép körében, amelynek ősei évezredek óta a szigeteken éltek. A 19. század második felétől Franciaország által gyarmatosított Új-Kaledónia különleges státusszal rendelkezik, ellentétben az ország többi tengerentúli területével.

A francia törvényhozók kedden elővették azokat a terveket, amelyek lehetővé tennék azon betelepülők számára, akik legalább 10 éve Új-Kaledóniában élnek, hogy szavazhassanak a terület választásán.

A függetlenségpárti erők szerint ez felhígítaná a lakosság mintegy 40 százalékát kitevő kanakok szavazati arányát.

Azeri zászlók a lázadók kezében

Azerbajdzsáni zászlókat emeltek magasba a csendes-óceáni területeken zajló tüntetéseken, miközben a francia területről érkező szakadárokat Bakuba hívták - teszi hozzá a The Guardian. A francia kormánynak nincs kétsége afelől, hogy Azerbajdzsán feszültséget szít Új-Kaledóniában, annak ellenére, hogy a kaszpi-tengeri ország és a francia csendes-óceáni terület hatalmas földrajzi és kulturális távolságra van egymástól.

Azerbajdzsán visszautasítja azt a vádat, hogy ő viselné a felelősséget az öt ember halálát okozó, és a párizsi kormányt megrázó zavargásokért.

„Ez nem fantázia. Ez a valóság” – mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter a France 2 televíziós csatornának arra a kérdésre, hogy Azerbajdzsán, Kína és Oroszország beavatkozik-e Új-Kaledóniába.

„Sajnálom, hogy néhány kaledóniai függetlenségpárti vezető alkut kötött Azerbajdzsánnal. Ez vitathatatlan." De hozzátette: „Még, ha vannak is beavatkozási kísérletek… Franciaország szuverén a saját területén, és egyre inkább.”

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG