3p

A Robert Fico szlovák államfőt ért merénylet után szinte nekiestek a testőreinek - ám a most megjelent figyelemreméltó cseh állásfoglalás szerint ők mentették meg a miniszterelnök életét. Eszerint nem hibáztak, sőt, a reakcióidejük tiszteletet parancsol. 

A szlovák miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merényletet követően szinte egyöntetű kritika éri Robert Fico testőrségét. Ezek kimondják, hogy a kormányfő védelmét ellátó biztonsági emberek számos szempontból hibáztak.

A szlovák miniszterelnök testőreire irányuló össztüzet Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője nyitotta meg, aki már a merénylet napján arról nyilatkozott, hogy Fico testőreinek felelőssége, hogy a merénylő öt lövést is le tudott adni. Azt is kifogásolta, hogy senki nem ugrott a kormányfő elé. Megjegyezte azt is, hogy miután minimális volt a téren lévők száma, ki kell vizsgálni, miért nem sikerült kontroll alatt tartani a helyzetet.

A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Fotó: MTI/TASR

A második ütés gyorsan következett, azt Hamran István volt szlovák rendőrfőkapitány vitte be. Az Új Szónak adott interjújában arról beszélt, hogy káosz tört ki a testőrök között, akik közül egy sem sérült meg, ez pedig a kudarc bizonyítéka. Szerinte a merénylet után azonnal el kellett volna vinni a védett személyt a helyszínről, ugyanakkor a felvételeken látszik, hogy Fico autóba ültetése után még másodpercekig várakoztak. Hamran István véleménye, hogy a biztonsági szolgálatok totális átalakítása is a bénultság hátterében állhatott.

A kritikák odáig jutottak, hogy a szlovák média Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter lemondását kezdte el feszegetni, miközben a miniszterelnök továbbra sincs túl az életveszélyen.

Most azonban jelentkezett egy harmadik, ráadásul abszolút szakavatott fél is, aki részletesen elemezte Robert Fico testőreinek reakcióját - írja a vg.hu..

Ő nem más, mint Zdeněk Charvát válsághelyzetekkel foglalkozó cseh szakértő, aki éveken keresztül dolgozott afganisztáni és iraki háborús övezetekben is testőrként. Vezetett egy nemzetközi VIP védelmi gárdát is. Jelenleg a Hard Task tanfolyamain oktat gyakorlati ismereteket. Számos szakmai kézikönyv szerzője, valamint ő alkotta meg a cseh rendőrség beavatkozási kiképzésének módszertanát is az éles fegyvert használó elkövetőkkel szemben.

Zdeněk Charvát határozottan bírálta azokat az elemzőket, akik megkérdőjelezik Robert Fico biztonsági szakembereinek professzionalizmusát.

„Nem hiszem, hogy jobban tudnák csinálni. Azok, akik ezt állítják, valószínűleg soha nem szembesültek még hasonló helyzettel” – fogalmazott.

Ez azonban még mindig nem szakmai alátámasztása a véleményének. A cseh szakember viszont ezzel sem maradt adós. "Robert Fico biztonsági emberei tudják, mit kell tenni és én nem nagyon látom, hogy hibát követtek volna el" – húzta alá. 

Arra, hogy a szlovák miniszterelnök miért nem viselt golyóálló mellényt, úgy reagált, hogy ennek rákényszerítése nem olyan egyszerű a gyakorlatban. Tessék kipróbálni. Menj oda egy vezető politikushoz és mondd meg neki, hogy bár húsz éve jár emberek között és semmi konkrét jele nincs egy esetleges támadásnak, de most mégis azt akarod, hogy vegyen fel védőfelszerelést és engedelmeskedjen a kérésednek, hogy ezúttal ne menjen emberek közelébe. Amikor visszakérdez, hogy miért, mit mondasz neki? – vetette fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG