3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Robert Fico szlovák államfőt ért merénylet után szinte nekiestek a testőreinek - ám a most megjelent figyelemreméltó cseh állásfoglalás szerint ők mentették meg a miniszterelnök életét. Eszerint nem hibáztak, sőt, a reakcióidejük tiszteletet parancsol. 

A szlovák miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merényletet követően szinte egyöntetű kritika éri Robert Fico testőrségét. Ezek kimondják, hogy a kormányfő védelmét ellátó biztonsági emberek számos szempontból hibáztak.

A szlovák miniszterelnök testőreire irányuló össztüzet Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője nyitotta meg, aki már a merénylet napján arról nyilatkozott, hogy Fico testőreinek felelőssége, hogy a merénylő öt lövést is le tudott adni. Azt is kifogásolta, hogy senki nem ugrott a kormányfő elé. Megjegyezte azt is, hogy miután minimális volt a téren lévők száma, ki kell vizsgálni, miért nem sikerült kontroll alatt tartani a helyzetet.

A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Fotó: MTI/TASR

A második ütés gyorsan következett, azt Hamran István volt szlovák rendőrfőkapitány vitte be. Az Új Szónak adott interjújában arról beszélt, hogy káosz tört ki a testőrök között, akik közül egy sem sérült meg, ez pedig a kudarc bizonyítéka. Szerinte a merénylet után azonnal el kellett volna vinni a védett személyt a helyszínről, ugyanakkor a felvételeken látszik, hogy Fico autóba ültetése után még másodpercekig várakoztak. Hamran István véleménye, hogy a biztonsági szolgálatok totális átalakítása is a bénultság hátterében állhatott.

A kritikák odáig jutottak, hogy a szlovák média Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter lemondását kezdte el feszegetni, miközben a miniszterelnök továbbra sincs túl az életveszélyen.

Most azonban jelentkezett egy harmadik, ráadásul abszolút szakavatott fél is, aki részletesen elemezte Robert Fico testőreinek reakcióját - írja a vg.hu..

Ő nem más, mint Zdeněk Charvát válsághelyzetekkel foglalkozó cseh szakértő, aki éveken keresztül dolgozott afganisztáni és iraki háborús övezetekben is testőrként. Vezetett egy nemzetközi VIP védelmi gárdát is. Jelenleg a Hard Task tanfolyamain oktat gyakorlati ismereteket. Számos szakmai kézikönyv szerzője, valamint ő alkotta meg a cseh rendőrség beavatkozási kiképzésének módszertanát is az éles fegyvert használó elkövetőkkel szemben.

Zdeněk Charvát határozottan bírálta azokat az elemzőket, akik megkérdőjelezik Robert Fico biztonsági szakembereinek professzionalizmusát.

„Nem hiszem, hogy jobban tudnák csinálni. Azok, akik ezt állítják, valószínűleg soha nem szembesültek még hasonló helyzettel” – fogalmazott.

Ez azonban még mindig nem szakmai alátámasztása a véleményének. A cseh szakember viszont ezzel sem maradt adós. "Robert Fico biztonsági emberei tudják, mit kell tenni és én nem nagyon látom, hogy hibát követtek volna el" – húzta alá. 

Arra, hogy a szlovák miniszterelnök miért nem viselt golyóálló mellényt, úgy reagált, hogy ennek rákényszerítése nem olyan egyszerű a gyakorlatban. Tessék kipróbálni. Menj oda egy vezető politikushoz és mondd meg neki, hogy bár húsz éve jár emberek között és semmi konkrét jele nincs egy esetleges támadásnak, de most mégis azt akarod, hogy vegyen fel védőfelszerelést és engedelmeskedjen a kérésednek, hogy ezúttal ne menjen emberek közelébe. Amikor visszakérdez, hogy miért, mit mondasz neki? – vetette fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
Nemzetközi A Kreml nem érti, miért így fogadta a nyugat Puyin békejavaslatait
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:16
Volodimir Zelenszkij az X-en közzétett egy fotót, amelyen Viola Amherd svájci elnökkel látható a globális békecsúcson, miközben a Kreml értetlenkedik
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG