2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétvége első napjának főbb fejleményei.

  • Az Európai Unió országai a jövő héten hivatalosan is jóváhagyhatják a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával. Az EU-elnökséget június 30-áig betöltő Belgium (július 1-jétől Magyarország jön) közölte, hogy a tagállamok megegyeztek a tárgyalási keretről. Volodimir Zelenszkij „történelmi lépésnek” nevezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését. „Ukránok milliói, sőt népünk generációi valósítják meg európai álmukat” – tette közzé az ukrán elnök az X-en.
  • Egy orosz bomba két embert megölt, hármat megsebesített egy kelet-ukrajnai város lakónegyedében – közölte a donyecki regionális ügyészség. Öt ötemeletes épület és hat ház sérült meg a bomba következtében pénteken Selydove-ban, mintegy 14 kilométerre a frontvonaltól – közölték a Telegramon.
  • Ukrajna bejelentette, hogy erősítést küld Chasiv Yarba, amely a donyecki régió egyik sürgős, stratégiai domboldalán fekvő városa, elveszítése ugyanis felgyorsíthatná az oroszok előrenyomulását az ipari területen.

Oroszországon belüli célpontokat is lőhetnek
Oroszországon belüli célpontokat is lőhetnek
Fotó: Wikimedia

  • A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok a gyártósorról legördülő legújabb Patriot rakétákat Ukrajnába küldi azon országok helyett, amelyek megrendelték azokat. Ugyanakkor a Pentagon jóváhagyta, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által szállított rakétákat használjon Oroszországon belüli célpontokkal szemben, nem csak az északkelet-ukrajnai Harkiv régióhoz közeli frontvonalakon.
  • Volodimir Zelenszkij intézkedéseket jelentett be Ukrajna energiarendszerének védelmére, ideértve az orosz tüzek alatt álló erőművek védelmét, valamint az alternatív és megújuló energiaforrások fejlesztését. Hivatalos adatok szerint március óta a drón- és rakétacsapások a termelőkapacitás felét tönkretették. A csütörtökre virradó éjszakai támadások négy régiót értek el, és több mint 218 ezer fogyasztó maradt áram nélkül – közölte az Energiaügyi Minisztérium.
  • Az orosz bűnüldöző hatóságoknak többet kell tenniük azért, hogy megvédjék a civileket az ukrajnai harcokból hazatért volt elítéltekkel szemben – jelentette ki az orosz parlament alsóházának egyik tagja. Nina Ostanina, a kommunista párt egyik képviselője, akit a nyugati országok szankcionáltak Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója miatt, a gazeta.ru lapnak azt mondta, hogy a leszerelt katonákat érintő erőszakos bűncselekmények „még több lesz”, ha a hatóságok nem lépnek fel.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
Nemzetközi Fogy a levegő Joe Biden körül: egyre többen követelik a fejét
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 09:03
Egyre többen léptetnék vissza.
Nemzetközi Zelenszkij meglepő telefonhívást indított, nem akárkivel beszélt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 08:16
Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.
Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
Nemzetközi Nem akarnak katonának menni a horvát fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:14
Petícióval tiltakoznak a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése ellen.
Nemzetközi London megint támogatja a palesztin menekülteket
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 13:47
A brit kormány pénteken bejelentette, hogy újraindítja a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG