3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dióhéjban a legfontosabb háborús történések.

  • Az Egyesült Államok szenátusa kedden megszavazta a 95 milliárd dolláros segélyt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. Ebből 60,8 milliárdot kap Ukrajna, 26,3 milliárdot Izrael és humanitárius segélyként civilek a konfliktusövezetekben, beleértve Gázát is; 8,1 milliárd dollárt meg az indo-csendes-óceáni térségnek megy, a Kína elleni védekezés megerősítésére.
  • Orosz rakéták támadták meg Harkiv egyik lakónegyedét szerda hajnalban – közölte Ihor Terekhov polgármester. A Suspilne közszolgálati televízió szerint a lakossági infrastruktúra megsemmisült a támadás során.
  • Az orosz hatóságok letartóztatták Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest, akit különösen nagy értékű kenőpénz felvételével gyanúsítanak. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt idézte, aki azt mondta, hogy mind Vlagyimir Putyin elnököt, mind Szergej Sojgu védelmi minisztert tájékoztatták. A 48 éves Ivanov Oroszország 12 védelmi miniszterhelyettesének egyike, aki európai és uniós szankciók hatálya alatt áll Ukrajna teljes körű inváziója miatt.

Hennagyij Truhanov odesszai polgármester Telegram-csatornáján közreadott felvétel egy megrongálódott épületről egy orosz drón becsapódásának helyszínén, a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2024. április 23-ra virradóan
Hennagyij Truhanov odesszai polgármester Telegram-csatornáján közreadott felvétel egy megrongálódott épületről egy orosz drón becsapódásának helyszínén, a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2024. április 23-ra virradóan
Fotó: MTI/AP/Hennagyij Truhanov Telegram-csatornája

  • Az orosz erők jelentős előrelépést értek el egy keskeny kelet-ukrajnai folyosón, mivel a jelek szerint felgyorsul az offenzíva, amely célja, hogy területet foglaljon el, mielőtt a nyugati katonai segélyek megérkeznének – írja Dan Sabbagh Kijevben és Luke Harding. A Kreml katonai bloggereinek felvételein egy orosz trikolór látható, amint a megszállt Avgyijivka városától északnyugatra, Ocheretyne összetört faluja felett repül, miután 10 nap alatt körülbelül 5 kilométert haladt előre.
  • Északabbra hatalmas orosz offenzíva folyik Chasiv Yar városának elfoglalására. Ukrajna keleti katonai parancsnoksága szerint 20-25 ezer ellenséges katona próbálja megrohamozni a dombtetőn lévő várost és a környező kerületeket.
  • Az ukrán külügyminisztérium a hadkötelezettség növelése érdekében felfüggeszti a külföldön élő katonai korú férfiak konzuli szolgálatát, kivéve az Ukrajnába visszatérőket. Oroszország 2022-es teljes körű inváziója óta a 18 és 60 év közötti férfiaknak bizonyos kivételekkel Ukrajnában kell maradniuk. Az Eurostat becslése szerint 2024 januárjában körülbelül 4,3 millió ukránt tartottak nyilván az Európai Unió országaiban, akik körülbelül 20 százaléka felnőtt férfi – nagyjából 860 ezer fő.
  • Az Oroszországgal határos ukrajnai Szumi megyében négy sérültről számoltak be az orosz erők keddi 51 támadásában.
  • Az ukrajnai Zaporizzsja régió orosz kézen lévő részein a mentőszolgálatok azt jelentették, hogy egy ukrán dróntámadásban kedden négy ember meghalt egy autóban Melitopol városától északra.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG