2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A metró építési engedélyét sürgősségi eljárással fogadták el a múlt héten, amely indokolatlan és szabálytalan volt, és a júniusi munkakezdéshez szükséges gépek sem érkeznek meg - írja a Maszol.

A Kolozs megyei önkormányzat május 21-én sürgősségi eljárással bocsátotta ki a kolozsvári metró építési engedélyét. A sürgősségi eljárás teljesen indokolatlan, sőt szabálytalan volt, mivel a 2001-ben módosított és kiegészített 50/1991-es törvény egyértelműen kimondja, hogy az csak a közbiztonságot veszélyeztető épületek, sürgős beavatkozást igénylő emlékművek, illetve üzemzavarok, műszaki balesetek, természeti katasztrófák és más, rendkívüli események következményeinek elhárításának céljából alkalmazható – írja a Maszol.ro. A metróalagút fúrására szolgáló berendezés leszállítása, összeszerelése és beüzemelése hosszú hónapokba telik, s még azt sem lehet tudni, hogy mikor indítják útnak Románia felé.

A kolozsvári metró 21 kilométeren át  fut majd a városon keresztül
A kolozsvári metró 21 kilométeren át fut majd a városon keresztül
Fotó: Metrou Cluj

A törvénysértés szagú nagy sietségnek két egyértelmű oka van. Az egyik, hogy Adrian Câciu, az európai projektek minisztere hat nappal korábban nagy nyilvánosság előtt ismerte el azt a tényt, hogy a kolozsvári metró az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő legnagyobb lemaradásban levő beruházás. A másik, hogy

választási kampány van, és Emil Boc polgármester újraválasztása múlhat a beruházás valós helyzetének bármi áron való elkendőzésén.

A kolozsvári polgármester Emil Boc újraválasztási utat épít
A kolozsvári polgármester Emil Boc újraválasztási utat épít
Fotó: Facebook/Emil Boc

Eltekintve a kibocsátása körüli esetleges szabálytalanságoktól, az építési engedély meglétének nincs különösebb jelentősége, az nem több, mint porhintés a közvélemény szemébe. A dokumentum a kolozsvári polgármester pár nappal korábban tett bombasztikus kijelentését hivatott alátámasztani, mely szerint a munkálatok már májusban, de legkésőbb júniusban elkezdődnek. Ez az ígéret egy kolosszális választási hazugság, aminek a megvalósítása műszakilag kivitelezhetetlen – érvel a romániai magyar portál.

A metróalagút kifúrásához használt, általában vakondként emlegetett TBM nevű berendezés leszállítása, összeszerelése és beüzemelése hosszú hónapokba telik. Kolozsvárra állítólag Indiából hozzák. Romániában először március 5-én kezdte el a munkát egy ilyen fúróberendezés, a Segesvár–Brassó vasútvonal ürmösi alagútjánál, de TBM fogja fúrni a bukaresti T6-os metróvonalat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
Nemzetközi Trump dörzsölheti a tenyerét: illegális fegyvertartás miatt elítélték Joe Biden fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 17:42
Az amerikai elnök fiát, Hunter Bident bűnösnek találta a szövetségi bíróság három, illegális fegyvertartással kapcsolatos vádpontban.
Nemzetközi Oroszország azt gyakorolja, hogyan lehet a legjobban atomfegyvert bevetni
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 16:53
Megkezdődött Oroszországban a harcászati nukleáris erők hadgyakorlatának második szakasza - tudatta az orosz védelmi minisztérium.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG