3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyel elnök nem nukleáris fegyvereket is el tud képzelni országában, a Kreml lekicsinyelte az Ukrajnának megszavazott amerikai segítséget. Háborús összefoglaló. 

  • Oroszország közölte, hogy erői átvették az irányítást az ukrán Donyeck városától 40 km-re délnyugatra fekvő Novomihailivka falu felett, ami két napon belül a második előretörés lenne. Ugyanakkor az ukrán vezérkar szokásos reggeli jelentésében közölte, hogy a kijevi erők továbbra is visszatartják az oroszok előrenyomulási kísérleteit a falu közelében. Oroszország tegnap bejelentette, hogy erői területet szereztek a kelet-ukrajnai Chasiv Yar kulcsfontosságú csataterének közelében, és átvették az irányítást Bogdanivka, a várostól kevesebb mint három kilométerre (két mérföldre) északkeletre fekvő kis falu felett.
  • Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot orosz légitámadás érte, ami a televíziós sugárzási infrastruktúrában zavarokat idézett elő – mondta egy helyi tisztviselő. "Jelenleg kimaradások vannak a digitális TV jelében".
  • A Kreml lekicsinyelte a 60,7 milliárd dolláros Ukrajnának szánt amerikai segélycsomagot, mondván, hogy az nem változtat a frontvonalon. „Az orosz fegyveres erők javítják pozícióikat a fronton… A kiutalt pénz és a szállítandó fegyverek nem változtatnak ezen a dinamikán” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. „Sőt, még több ukrán fog meghalni, Ukrajna nagyobb veszteségeket fog szenvedni, mint eddig.”

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a legutóbbi orosz rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóépületnél az ukrajnai Dnyipróban 2024. április 19-én. A légicsapás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, 16 megsebesült.
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a legutóbbi orosz rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóépületnél az ukrajnai Dnyipróban 2024. április 19-én. A légicsapás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, 16 megsebesült.
Fotó: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma

  • Az európai miniszterek azt mondták, sürgősen keresik, hogyan lehetne nagyobb légvédelmet biztosítani Ukrajnának, de nem tettek konkrét ígéretet a Kijev által leginkább értékelt Patriot rendszerekre. Az EU külügyminiszterei és védelmi miniszterei Luxemburgban találkozva kijelentették, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza a hétvégén megszavazza az ukrajnai segélycsomagot, de ez nem vezethet önelégültséghez. Amióta Kijev az elmúlt hetekben elkezdett több Patriotot szorgalmazni, Németország az egyetlen EU-ország, amely további segítséget ígért. A tisztviselők azonban azt mondták, hogy az országok nehezen válhatnak meg a Patriots-tól, mivel azok a honvédelem szerves részét képezik.
  • Lengyelország készen áll nukleáris fegyverek befogadására, ha a NATO úgy dönt, hogy fegyvereket vet be Oroszországgal szemben - mondta Andrzej Duda , az ország elnöke egy hétfőn megjelent interjúban. "Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy a nukleáris megosztás részeként nukleáris fegyvereket telepítenek területünkre, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát, készek vagyunk megtenni" - monda Duda a Fakt napilapnak adott interjújában. 
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország Ukrajnának nyújtott támogatása komoly stratégiai kockázatokat gerjeszt, amelyek növelik a világ legnagyobb nukleáris hatalmai közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Lavrov azt mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO megszállottja volt annak az ötletnek, hogy „stratégiai vereséget” okozzon Oroszországnak, és az ilyen konfrontációnak olyan kockázatai vannak, amelyek a nukleáris veszély megnövekedéséhez vezethetnek. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Továbbra sem lehet Pozsonyba szállítani Robert Fico-t
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:21
Robert Kalinák védelmi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva adott hírt a miniszterelnök, Robert Fico egészségi állapotáról.
Nemzetközi Kútba eshet a Benjamin Netanjahu elleni ellfogatóparancs
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:45
Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.
Nemzetközi Váratlan javaslatot tett a brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:04
Véleménye szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez  
Nemzetközi Meglepő, de végre előkerült a Covid legelső kínai tudósítója
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 13:34
Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított és "hamis információkat" terjesztett.
Nemzetközi Kemény diplomáciai lépésre szánta el magát Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 11:19
Világos üzenetet küldenek három nyugat-európai országnak.
Nemzetközi Több százezer kivándorolt magyar örülhet ennek az adatnak
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:10
A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Közelít a félmillióhoz az orosz áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 08:09
Eltaláltak egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót. Háborús hírek.
Nemzetközi Két nyugat-európai ország is elismerheti a palesztin államot
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:32
1988 óta az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el a palesztin államiságot.
Nemzetközi Joe Biden a saját törvényeit sem tudja betartatni Amerikában, pert indított
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 06:36
Az amerikai kormányzat beperelte kedden Oklahoma államot, amivel a szövetségi állam által az illegális bevándorlók ellen hozott törvényt támadta meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG