3p

Bár a Hamász tegnap elfogadott egy tűzszüneti tervet, az izraeli hadsereg tovább folytatja hadműveleteit a gázai-egyiptomi határnál fekvő városban.

Ennek keretében elfoglalta a határátkelő gázai oldalát. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője szerint átfésülik az átkelőt, az akció még nem ért véget. Állításuk szerint olyan információkat kaptak, hogy az átkelőt „terrorista célokra” használják.

A Reutersnak humanitárius források jelezték, hogy emiatt leállt a segélyek beáramlása Rafahnál. Ez azért aggasztó, mert ez a legfontosabb bejutási pontja a segélyeknek a Gázai övezetbe.

Cindy McCain, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője szerint az övezet északi részében jelenleg „totális éhínség”  pusztít, ami egyre terjed dél felé.

Palesztinok menekülnek Rafahból az izraeli hadsereg felszólítása után 2024. május 6-án
Palesztinok menekülnek Rafahból az izraeli hadsereg felszólítása után 2024. május 6-án
Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

Nemzetközi segélyszervezetek korábban azzal vádolták Izraelt, hogy nem enged be megfelelő mennyiségű élelmiszert az övezetbe, a zsidó állam ezt vitatja.

Mindeközben az izraeli hadsereg folytatta Rafah bombázását is, amelyben keddre virradóra húsz palesztin vesztette életét. A hadsereg szerint terroristákat öltek meg, helyi közlések szerint ugyanakkor nők és gyerekek is vannak az áldozatok között.

A gázai halálos áldozatok száma már csaknem 35 ezerre nőtt gázai források szerint, az áldozatok többsége nő és gyerek. További ezrek vannak a romok alatt. A palesztin Hamász tavaly október 7-i terrortámadása mintegy 1200 áldozatot követelt.

Bár a Hamász tegnap – némileg váratlanul – jelezte, hogy elfogadja az egyiptomi közvetítők által javasolt tűzszüneti tervet, az izraeli kormány szerint abban nem teljesültek Izrael feltételei, ezért folytatja a hadműveleteket. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor – közvetítéssel – a tűzszüneti tárgyalások folytatódnak Egyiptom fővárosában, Kairóban.

Izraelt még  nyugati szövetségesei is óva intik attól, hogy szárazföldi offenzívát indítson Rafah ellen. Az ott összezsúfolódott több mint egymillió menekültnek ugyanis onnan már nincs hova mennie. Joe Biden amerikai elnök tegnap ismételten arra kérte Benjámin Netanjahú izraeli kormányfőt, hogy ne indítsa meg a támadást – amerikai sajtóhírek szerint a Fehér Ház egyelőre visszatartja az Izraelnek szánt legújabb fegyverszállítmányt.

A jelek ugyanakkor arra utalnak, hogy az izraeli hadsereg a szárazföldi offenzíva megindítására készül Rafahban a Hamász ellen. Hét elején mintegy 100 ezer palesztint szólított fel arra, hogy hagyja el a várost.  

Az Egyesült Államok a zsidó állam legfontosabb fegyverszállítója. Amerikai diákok hónapok óta követelik, hogy a gázai civil áldozatok óriási száma miatt Washington állítsa le a fegyverszállításokat.

Minderről és a konfliktus hátteréről kérdezzük a Klasszis Klubban szerdán 14 órától N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértőt. Az online eseményen a részvétel ingyenes, mindössze regisztrációt igényel:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG