2p

A NATO-tagországok még nem hoztak döntést az Ukrajnának nyújtandó jövőbeli támogatás szerkezetéről, de megkezdték annak tervezését - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben a tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának első napját lezáró sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg azt mondta, a szerdai találkozón megvitatták, hogyan lehet a jövőben szilárdabb és tartósabb alapokra helyezni az Ukrajnának nyújtott támogatást.

Stoltenberg szerint most arról tárgyalnak, hogyan tudnának egy erősebb, intézményesebb NATO-keretet létrehozni Ukrajna támogatására, hogy a segítségnyújtás kiszámíthatóbbá váljon hosszabb távon, valamint biztosítsák a terhek igazságos megosztását
Stoltenberg szerint most arról tárgyalnak, hogyan tudnának egy erősebb, intézményesebb NATO-keretet létrehozni Ukrajna támogatására, hogy a segítségnyújtás kiszámíthatóbbá váljon hosszabb távon, valamint biztosítsák a terhek igazságos megosztását
Fotó: Depositphotos

"Minden szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajnát ebben a kritikus pillanatban támogatni kell. Egységes a cél" - jelentette ki Stoltenberg. Hangsúlyozta, hogy "Ukrajna népe továbbra is ügyesen és bátran védi országát", és "nem a bátorságuk fogy el, hanem a muníciójuk", ezért "a szövetségnek most kell lépni, hogy a támogatás tartós maradjon."- mondta a főtitkár.

Reményét fejezte ki, hogy most, hogy a szövetségesek elkezdték megvitatni a tervezést, döntés születhet a támogatás végleges formájáról a júliusi washingtoni NATO-csúcson.

Szijjártó Péter a tanácskozás szünetében világossá tette, hogy az Orbán-kormány nem vesz részt semmilyen előkészületben.

Stoltenberg kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtandó segélyekért való felelősségvállalás nem teszi a NATO-t az ukrán-orosz konfliktus részesévé.

"A NATO védelmi szövetség, és az is marad. Oroszország agressziós háborúja, amely egy másik ország ellen irányul, sérti a nemzetközi jogot. Ukrajnának joga van ahhoz, hogy a nemzetközi jog alapján megvédje magát. Nekünk, mint Ukrajna barátainak, jogunkban áll támogatni az önvédelemben, ugyancsak a nemzetközi jog alapján. Ez nem tesz minket a konfliktus részesévé" - hangoztatta.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy Oroszország támogatást kap agressziós háborújához Kínától, Észak-Koreától és Irántól. "Mivel a tekintélyelvű hatalmak egyre inkább összehangolódnak, fontos, hogy a hasonlóan gondolkodó nemzetek világszerte összefogjanak, hogy megvédjék a jog, nem pedig az erő által irányított globális rendet" - hangsúlyozta Stoltenberg. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Az oroszoknak kezd elegük lenni Putyin háborújából
Káncz Csaba | 2024. április 16. 09:31
Moszkva célja, hogy Ukrajna légvédelme egyre porózusabb legyen, így tetszés szerint csapást mérhessen a polgári infrastruktúrára, gyárakra és katonai létesítményekre. Eközben az orosz hátország egyre közömbösebb a Kreml politikai és katonai programja iránt. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Putyin újabb külföldi zsoldosokat toboroz
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 19:28
Norvég F-16-osok érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi A Frontex szerint is növekszik az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:01
A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex.
Nemzetközi Túl sok az ukrán menekült Csehországban?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:33
Csehország jóval több ukrán menekültet fogadott be, mint amennyivel képes megbirkózni - véli a csehek többsége egy országos felmérés szerint, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.
Nemzetközi Nagyon furcsákat mondott a brit külügyminiszter az iráni támadásról
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 12:18
David Cameront egy riporter szorította sarokba.
Nemzetközi Itt a fordulat: nagyon jó hírt kapott Zelenszkij Washingtonból
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:43
Még a héten megszülethet a várva várt döntés.
Nemzetközi Franciaország és Anglia az antant felújítására készül - Románia csatlakozik?
Bózsó Péter | 2024. április 15. 09:33
A francia és a brit külügyminiszter közös cikke szerint egy megújított antant segítségével a világ biztonságosabb lesz. Mit jelenthet ez a keleti szomszédainkra nézve?
Nemzetközi Netanjahu sem tudja, most mit csináljon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 08:26
Nincs döntés az izraeli válaszcsapásról, az élet közben újraindul Izraelben. Hírek a közel-keleti konfliktusról.
Nemzetközi Kilőhetnek az európai energiaárak, ha ezt folytatják az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 07:26
Nem csak az ukránoknak fog fájni, ha tovább folyhatnak az orosz légitámadások. Csasziv Jarnál lehet a következő nagy ütközet. Háborús hírek hétfő reggel.
Nemzetközi Irán a Fehér Házba is közvetlenül üzent
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 06:13
Előre bejelentették, hogy mit és miért csinálnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG