2p

A magyar kormány már megint szembe megy az árral.

A Politico cikke szerint kritikus nap virradt kedden Grúziában (hivatalos nevén Georgia), ugyanis minden bizonnyal megszavaznak egy olyan törvényt, amely orosz mintára „külföldi ügynökökről” szól (azaz például megnehezítené a média és a civilszervezetek tevékenységét), és amely az ország Szovjetuniótól való függetlenné válása óta a legnagyobb tiltakozási hullámot váltotta ki.

Bera Ivanisvili, a grúz kormánypártot, a Grúz Álom - Demokratikus Grúzia pártot alapító milliárdos Bidzina Ivanisvili fia a kormánypártnak a „külföldiügynök-törvényt” támogató tbiliszi tüntetésén 2024. április 29-én
Bera Ivanisvili, a grúz kormánypártot, a Grúz Álom - Demokratikus Grúzia pártot alapító milliárdos Bidzina Ivanisvili fia a kormánypártnak a „külföldiügynök-törvényt” támogató tbiliszi tüntetésén 2024. április 29-én
Fotó: MTI/EPA

A törvényt a jelenleg kormányzó Grúz Álom névre fordítható párt terjesztette be, a párt alapítója egy oroszbarát milliárdos, így az ellenzék és a nemzetközi megfigyelők is úgy tekintik, hogy ez valójában egy kísérlet arra, hogy szabotálják az uniós csatlakozáshoz vezető utat. A grúzok mintegy 80 százaléka támogatja az uniós csatlakozást, és az elmúlt hetekben nagy számban vonultak az utcára Tbilisziben, hogy hangot adjanak a jogszabály elleni tiltakozásuknak.

Salome Zourabichvili, az ország független elnöke már jelezte, hogy meg fogja vétózni az óriási ellenállást élvező törvényt, azonban ezt a grúz parlament egyszerű többséggel felülbírálhatja – az országgyűlés a javaslatot benyújtó párt kezében van.

Lépni készül az Európai Unió

A fejleményeket látva az uniós kormányok hétfő este közös válaszlépéseket koordináltak – árulták el diplomaták a Politico kérdésére. A megbeszélésekben részt vevő személyek szerint azonban Magyarország – Szlovákia támogatásával – ellenezte a törvényt elítélő közös uniós nyilatkozatot.

A portál információi szerint az illetékes diplomaták kapkodva próbálták megoldani, hogy a nyilatkozat szövege enyhébb legyen, így küzdve a vétók ellen. Jelenleg azonban valószínűbb, hogy az uniós nyilatkozatot az Európai Unió külügyi vezetője, Josep Borrell jegyzi majd – ehhez ugyanis nincsen szükség egyhangú szavazásra.

Címkék: Nemzetközi Grúzia

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
Nemzetközi A Tisza jön, a KDNP távozik az Európai Néppártból
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:11
Nemcsak az Európai Néppártból, de annak frakciójából is, miután Magyar Pétert az EPP mégis felvette.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Nemzetközi Eldőlt: felvették Magyar Péteréket az Európai Néppárt EP-frakciójába
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:34
14 új képviselővel bővül a pártcsalád, köztük Magyar Péterrel és a Tisza Párt tagjaival.
Nemzetközi Donald Trump szlogenjére hajazó jelmondattal vág neki Magyarország az EU soros elnökségének
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:22
"Make Europe great again!", vagyis "Újra naggyá tesszük Európát!" lesz az uniós magyar elnökség jelmondata - jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.
Nemzetközi Orbán Viktor tényleg feladta vétóját
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:31
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Nemzetközi Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:19
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.
Nemzetközi Orbán Viktor: Nincs szükségem bocsánatkérésre
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:07
A miniszterelnök pár újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs után.
Nemzetközi Két fontos döntést is hozott menekültügyben az Európai Unió Bírósága
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:54
Egy európai uniós tagállam nem köteles automatikusan elismerni a más tagországban biztosított menekültjogállást - olvasható az Európai Unió Bíróságának kedden Luxembourgban közzétett határozatában.
Nemzetközi Nagy győzelmet arattak a thaiföldi szexuális kisebbségek
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 12:48
Kiveszik a jogszabályból a "férfi" és a "nő" kifejezést, lehet szabadon házasodni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG