3p

Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.

A német védelmi mminisztérium szombaton közölte, hogy haladéktalanul megkezdik újabb Patriot rakétarendszerek átadását Ukrajnának. Ez a már korábban beígért fegyvereken felüli szállítmány lesz - erősítették meg az X közösségi oldalon. Boris Pistorius védelmi miniszter azt írta, hogy így lesz esély védekezni az oroszok légitámadásai ellen. 

Donyeck megyében egyre több lakóházat ér végzetes orosz találat
Donyeck megyében egyre több lakóházat ér végzetes orosz találat
Fotó: MTI/EPA/Ukrán országos rendőrség

  • Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet sürgős segítséget követelt az amerikai Kongresszustól, mert mint írta az X-en, Ukrajna napról napra egyre több emberéletet, áramot és területet veszít. A Szenátus márciusban már elfogadta a 95 milliárd dolláros nemzetbiztonsági csomagot, amiből 60 milliárd dollárt Ukrajnának adnak. Ugyanakkor a Kongresszus házelnöke, Mike Johnson ott még nem bocsátotta szavazásra a tervet, ugyanis Donald Trump kongresszusi hívei hevesen ellenzik azt.
  • Az ukrán vezérkar szombati jelentése szerint a hadsereg 948 orosz katonát tett ártalmatlanná az elmúlt órákban. A keleti frontszakaszokon több harci járművet megsemmisítettek és sikeresen ellenálltak az orosz támadási hullámoknak. Az oroszok 21 tankot, 43 péncélozott harcijárművet, két nagy hatótávolságú löveget, 13 lőszerraktárat és 38 egyéb katonai járművet veszítettek. 
  • Az oroszok két rakétatámadást, 91 egyéb légi csapást indítottak falvakra és városokra. Az orosz tüzérség 161 alkalommal lőtte a keleti és déli front összesen 110 települését.
  • Donyeck megye középső részét egész nap támadták az oroszok. Az első jelentések szerint több civil halott és sebesült is van, a túlélők a többemeletes épületek romjai alatt várják a mentőket. Tankcsapatokkal és gyalogsággal támadtak az oroszok Novokalinove térségében, akárcsak Donyeck megye több más településének körzetében. Több falunál sikerült előrenyomulniuk vagy bekeríteni egyiket-másikat.
  • Rustem Umerov ukrán védelmi miniszter japán kollégájával, Minoru Kiharával tárgyalt a szigetország által Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági segítségről. Umerov megköszönte az eddigi támogatást és annak növelését kérte. Külön megköszönte, hogy a japánok fejlett technológiájuk révén hozzájárulnak az aknamentesítéshez, továbbá a sebesült ukrán katonák rehabilitációjához.
  • Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár videókonferencián tárgyalt az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség fogkozásáról. A két vezető az Európai Tanács jövő heti ülése előtt konzultált, megbeszélésükön az ukrajnai háborúnak az európai gazdaságra gyakorolt hatásairól is szó volt.

(Ukrinform/UNN)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG