3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 

  • A világ vezetői szombaton egy svájci hegyi üdülőhelyen gyűltek össze a Luzerni-tó felett , hogy megpróbálják támogatni Ukrajna békejavaslatait a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozó első napján. Több mint 90 ország vesz részt az eseményen, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a világ „történelmet csinál”. A jelentős előrelépésre vonatkozó várakozások azonban alacsonyak, mivel a kulcsfontosságú szereplők, különösen Kína hiányzik. Oroszországot nem hívták meg. Vasárnap három témát tárgyalnak részletesen a munkacsoportok: a nukleáris biztonságról, a hajózás szabadságáról és az élelmiszerbiztonságról, valamint a humanitárius szempontokról. Ezek a fekete-tengeri hajózást, a hadifoglyokat, a polgári foglyokat és a deportált gyermekeket vizsgálják majd.
  • Nem sokkal a csúcsra indulás előtt Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a G7-ek vezetői nem vitatták meg Vlagyimir Putyin ukrajnai békejavaslatait, mivel mindenki tudta, hogy nem gondolja komolyan. A kancellár szerint az orosz elnök javaslatai – hogy Ukrajna adjon fel négy, Oroszország által követelt tartományt, hagyjon fel a harcokkal és vesse el a NATO-tagságra irányuló ambícióit – csak a konferencia elterelésére irányul. A Kreml szombaton azt közölte, hogy a nyugat nem konstruktívan reagált Putyinnak az új biztonsági architektúrára és az Ukrajnával való béketárgyalásra vonatkozó javaslataira.

A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
Fotó: MTI/EPA/Toreck

  • Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, aki Joe Biden amerikai elnök helyett vesz részt a csúcson, több mint 1,5 milliárd dollár segélyt jelentette be Ukrajnának. Az 1,5 milliárd dollár 500 millió dollárt tartalmaz az energiatámogatás új finanszírozására, valamint a korábban bejelentett források 324 millió dollár átirányítását az energiainfrastruktúra sürgősségi javítására és egyéb ukrajnai szükségletekre. Bejelentette továbbá, hogy több mint 379 millió dollár humanitárius segítséget nyújt a külügyminisztériumtól és az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségétől a menekültek és a háború által érintett más emberek megsegítésére.
  • Svéd vadászrepülőgépek elfogtak egy orosz katonai repülőgépet, miután az rövid időre megsértette Svédország légterét pénteken a balti Gotland szigetétől keletre - közölték a skandináv ország fegyveres erői. Svédország külügyminisztere, Tobias Billstrom „elfogadhatatlannak” nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy az eset miatt a stockholmi orosz nagykövetség illetékeseit beidézik minisztériumához.
  • Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Hová lett több tízezer ukrán? - Zelenszkij aláírt egy fontos dokumentumot
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 20:05
Az orosz-ukrán háború 845. napja volt a szerdai. Mi történt az elmúlt órákban?
Nemzetközi Hátborzongató kritikát kapott Orbán Viktor békemissziója
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 19:44
Nagyon súlyos történelmi példához hasonlították a „békemissziót”.
Nemzetközi Dübörög a munka: fontos bejelentést tett a magyar EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:04
Alakul a közös költségvetési tervezet.
Nemzetközi Hogy lőhették meg Trumpot? Fejek fognak hullani
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 17:27
Elindult a belső vizsgálat a merénylet után.
Nemzetközi Rossz hírt kapott von der Leyen Strasbourgból, omladozik a többsége
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:37
Lehet, hogy a Zöldek mégsem szavazzák meg őt csütörtökön az európai parlamenti (EP) voksoláson.       
Nemzetközi Odapörköltek Orbán Viktor békemissziójának
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 15:54
A frissen megválasztott Európai Parlament rögtön el is ítélte a magyar miniszterelnök akcióit.
Nemzetközi Jól felbosszantották Deutsch Tamást, megvan az EP összes alelnöke
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 15:32
Kedden és szerdán megválasztották mind a 14 alelnököt és az öt quaestort – derült ki a szerkesztőségünknek megküldött közleményből.
Nemzetközi Nagyon elrúgta a labdát a magyar kormány Brüsszelnél
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:34
És ezt a bent ragadt uniós pénzek bánhatják.
Nemzetközi Donald Trump hajmeresztő ötlettel állt elő
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:14
A volt amerikai elnök Ázsiában borzolta az idegeket.
Nemzetközi A KDNP is megbántódott az Európai Parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:33
Hölvényi György szerint az identitásvesztés jele, hogy a Patrióták hoppon maradtak az eddigi szavazásokon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG