3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 

  • A világ vezetői szombaton egy svájci hegyi üdülőhelyen gyűltek össze a Luzerni-tó felett , hogy megpróbálják támogatni Ukrajna békejavaslatait a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozó első napján. Több mint 90 ország vesz részt az eseményen, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a világ „történelmet csinál”. A jelentős előrelépésre vonatkozó várakozások azonban alacsonyak, mivel a kulcsfontosságú szereplők, különösen Kína hiányzik. Oroszországot nem hívták meg. Vasárnap három témát tárgyalnak részletesen a munkacsoportok: a nukleáris biztonságról, a hajózás szabadságáról és az élelmiszerbiztonságról, valamint a humanitárius szempontokról. Ezek a fekete-tengeri hajózást, a hadifoglyokat, a polgári foglyokat és a deportált gyermekeket vizsgálják majd.
  • Nem sokkal a csúcsra indulás előtt Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a G7-ek vezetői nem vitatták meg Vlagyimir Putyin ukrajnai békejavaslatait, mivel mindenki tudta, hogy nem gondolja komolyan. A kancellár szerint az orosz elnök javaslatai – hogy Ukrajna adjon fel négy, Oroszország által követelt tartományt, hagyjon fel a harcokkal és vesse el a NATO-tagságra irányuló ambícióit – csak a konferencia elterelésére irányul. A Kreml szombaton azt közölte, hogy a nyugat nem konstruktívan reagált Putyinnak az új biztonsági architektúrára és az Ukrajnával való béketárgyalásra vonatkozó javaslataira.

A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
Fotó: MTI/EPA/Toreck

  • Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, aki Joe Biden amerikai elnök helyett vesz részt a csúcson, több mint 1,5 milliárd dollár segélyt jelentette be Ukrajnának. Az 1,5 milliárd dollár 500 millió dollárt tartalmaz az energiatámogatás új finanszírozására, valamint a korábban bejelentett források 324 millió dollár átirányítását az energiainfrastruktúra sürgősségi javítására és egyéb ukrajnai szükségletekre. Bejelentette továbbá, hogy több mint 379 millió dollár humanitárius segítséget nyújt a külügyminisztériumtól és az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségétől a menekültek és a háború által érintett más emberek megsegítésére.
  • Svéd vadászrepülőgépek elfogtak egy orosz katonai repülőgépet, miután az rövid időre megsértette Svédország légterét pénteken a balti Gotland szigetétől keletre - közölték a skandináv ország fegyveres erői. Svédország külügyminisztere, Tobias Billstrom „elfogadhatatlannak” nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy az eset miatt a stockholmi orosz nagykövetség illetékeseit beidézik minisztériumához.
  • Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG