3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 

  • A világ vezetői szombaton egy svájci hegyi üdülőhelyen gyűltek össze a Luzerni-tó felett , hogy megpróbálják támogatni Ukrajna békejavaslatait a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozó első napján. Több mint 90 ország vesz részt az eseményen, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a világ „történelmet csinál”. A jelentős előrelépésre vonatkozó várakozások azonban alacsonyak, mivel a kulcsfontosságú szereplők, különösen Kína hiányzik. Oroszországot nem hívták meg. Vasárnap három témát tárgyalnak részletesen a munkacsoportok: a nukleáris biztonságról, a hajózás szabadságáról és az élelmiszerbiztonságról, valamint a humanitárius szempontokról. Ezek a fekete-tengeri hajózást, a hadifoglyokat, a polgári foglyokat és a deportált gyermekeket vizsgálják majd.
  • Nem sokkal a csúcsra indulás előtt Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a G7-ek vezetői nem vitatták meg Vlagyimir Putyin ukrajnai békejavaslatait, mivel mindenki tudta, hogy nem gondolja komolyan. A kancellár szerint az orosz elnök javaslatai – hogy Ukrajna adjon fel négy, Oroszország által követelt tartományt, hagyjon fel a harcokkal és vesse el a NATO-tagságra irányuló ambícióit – csak a konferencia elterelésére irányul. A Kreml szombaton azt közölte, hogy a nyugat nem konstruktívan reagált Putyinnak az új biztonsági architektúrára és az Ukrajnával való béketárgyalásra vonatkozó javaslataira.

A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
Fotó: MTI/EPA/Toreck

  • Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, aki Joe Biden amerikai elnök helyett vesz részt a csúcson, több mint 1,5 milliárd dollár segélyt jelentette be Ukrajnának. Az 1,5 milliárd dollár 500 millió dollárt tartalmaz az energiatámogatás új finanszírozására, valamint a korábban bejelentett források 324 millió dollár átirányítását az energiainfrastruktúra sürgősségi javítására és egyéb ukrajnai szükségletekre. Bejelentette továbbá, hogy több mint 379 millió dollár humanitárius segítséget nyújt a külügyminisztériumtól és az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségétől a menekültek és a háború által érintett más emberek megsegítésére.
  • Svéd vadászrepülőgépek elfogtak egy orosz katonai repülőgépet, miután az rövid időre megsértette Svédország légterét pénteken a balti Gotland szigetétől keletre - közölték a skandináv ország fegyveres erői. Svédország külügyminisztere, Tobias Billstrom „elfogadhatatlannak” nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy az eset miatt a stockholmi orosz nagykövetség illetékeseit beidézik minisztériumához.
  • Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi A demokratákat még az ág is húzza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:13
Lemondott az amerikai Kongresszus felsőházi pozíciójáról a demokratapárti Bob Menendez, New Jersey szenátora, akit megvesztegetés, zsarolás, bűnszervezet és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találtak bűnösnek.
Nemzetközi Amerikai, kínai és vatikáni diplomatákkal is tárgyaltak az ukrán vezetők
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:32
Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Szerdán megmagyarázza Biden, miért is lépett vissza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 06:59
Joe Biden amerikai elnök, aki a múlt hét második felében közölte, mégsem indul újra a posztért, szerdán televíziós nyilatkozatot tesz.
Nemzetközi Komphajót lőttek az ukránok, Oroszország elfoglalt egy falut
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 20:11
881. napja tart az orosz-ukrán háború. Esti hírösszefoglaló.
Nemzetközi Emelik a nyugdíjkorhatárt? Megdöbbentő bejelentés a világ egyik legnépesebb országából
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 19:47
A kínai nyugdíjrendszernek alkalmazkodnia kell.
Nemzetközi Nagy napja volt kedden a Tisza Pártnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:46
Az Európai Parlamentben kaptak több alelnöki posztot is.
Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG