1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Bankhatóság által megállapított, összesített tőkehiány összege az európai bankrendszerben 114,7 milliárd euró - a magyar bankoknál továbbra sincs tőkehiány.

Az Európai Bankhatóság (EBA) csütörtökön nyilvánosságra hozta hivatalos ajánlását, és a bankok feltőkésítési igényeit tartalmazó véglegesített számadatokat. Ezen intézkedések annak a szélesebb körű európai csomagnak a részét képezik, amelyet az Európai Tanács október 26-án fogadott el, megerősítve november 30-án az Európai Unió gazdasági-, és pénzügyminisztereinek tanácsa (ECOFIN Council) által, és amelynek célja a piacon belüli stabilitás és bizalom helyreállítása.

A jelenlegi piaci árakat tükrözve, az eladásra szánt szuverén eszköz-portfolió prudenciális filtereinek figyelembe vétele nélkül, illetve a lejáratig tartott szuverén kitettségek, valamint hitel- és követelés portfolió prudens értékelését követően az OTP Bank Nyrt. teljesíti a 9%-os elsődleges alapvető tőkemutatót - közölte a bank az EBA vizsgálatának rá vonatkozó eredményét.

A PSZÁF összefoglalója szerint az EBA Felügyeleti Tanácsa által elfogadott hivatalos ajánlás alapján a nemzeti felügyeleti hatóságoknak elő kell írniuk a vizsgált mintában szereplő bankok számára, hogy tőkepozícióikat egy, a szuverén kockázati kitettség alapján - a szeptember végi piaci árfolyamok figyelembe vételével - számított ideiglenes tőkepuffer képzésével erősítsék meg. Továbbá, a bankoknak a kivételes és átmeneti tőkepuffert úgy kell kialakítani, hogy az elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 capital ratio) 2012. június végéig elérje a 9%-ot. A 2011. szeptemberi adatok alapján így kiszámított esetleges tőkehiány és a szuverén kockázatokra számított tőkepuffer a továbbiakban nem kerül felülvizsgálatra, újraszámításra. Az államkötvények értékesítése nem csökkenti a 2012 júniusáig megképzendő tőkepuffer összegét.

A puffert nem azzal a céllal kell megképezni, hogy az fedezze a szuverén kockázati kitettségekből származó veszteségeket, hanem azért, hogy biztosítsa a piacokat arról, hogy a bankok képesek a különböző sokkhatásoknak ellenállni, és közben megfelelő nagyságú tőkeszintet fenntartani. A szuverén kockázatokra képzett puffer egy egyszeri intézkedés, és amint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitása elégséges lesz ahhoz, hogy az államadóssági válság sújtotta szuverén kötvények jelenlegi alacsony értékelését megnövelje, az EBA felülvizsgálja a bankok szuverén kockázati kitettségére képzett tartalék további szükségességét, illetve annak mértékét.

Az EBA-val folytatott egyeztetést követően a nemzeti felügyeleti hatóságok hozzájárulhatnak a célérték meghatározott eszközök eladásából származó részleges teljesítéséhez, amennyiben az nem vezet az EU reálgazdaságát érintő hitelezési tevékenység csökkentéséhez, és csupán szerződések átruházását, illetve üzleti egységek harmadik fél részére történő értékesítését jelentik.

A bankoknak elsősorban magánszektorból származó források révén kell tőkehelyzetüket rendezniük a célérték elérése érdekében, ide értve az eredménytartalékot, a csökkentett bónusz-kifizetéseket, új részvények és megfelelően magas minőségű feltételes tőke-instrumentumok kibocsátását, valamint egyéb forrás-menedzsment intézkedéseket.

Az illetékes nemzeti felügyeleti hatóságokkal szoros együttműködésben végrehajtott tőkehelyzet-felmérést követően az Európai Bankhatóság által megállapított, összesített tőkehiány összege 114,7 milliárd euró, melynek pótlása csak a legmagasabb minőségű tőkével történhet.

 

A szuverén tőkepuffer figyelembe vételét követő tőkehiány

AT [1]

3 923

BE [2]

6 313

CY

3 531

DE

13 107

DK

-

ES

26 170

FI

-

FR

7 324

GB

-

GR [3]

30 000

HU

-

IE

-

IT

15 366

LU

-

MT

-

NL

159

NO [4]

1 520

PL

-

PT

6 950

SE

-

SI

320

Összesen

114 685



[1] Az összeg jelentős része az Österreichische Volksbank AG-nak tudható be, és pro-formaként kezelendő. Ez a csoport jelenleg jelentős átalakításon és üzleti modelljének átértékelésén megy keresztül, melyet követően az Österreichische Volksbank AG egy regionálisan aktív bank része lesz.

[2] A Dexia csoport az értékbe beleszámít, azonban a tőkehiány mértéke pro-formának tekinthető. A szeptember 30-i vonatkozási időpont után a csoport jelentős mértékben átalakult, és a Dexia SA valamint leányvállalata a Dexia Credit Local általi tőkeemelésre állami garanciát bocsátanak ki, az Európai Bizottság hozzájárulásának függvényében. Az átalakított csoport a továbbiakban nem folytat majd jelentős határon átnyúló tevékenységet és mérete is nagy mértékben csökken, kiesve ezzel az EBA mintából. A Dexia Bank Belgium eladása 4 milliárd eurónyi friss tőkeinjekciót jelentett, míg az egyéb fontos társaságoktól való megválás (Dexia Bank International à Luxemburg, RBC Dexia Investor Services, Dexia Asset Management, Dexia Municipal Agency és DenizBank) célja a tőkehelyzet további megerősítése.

[3] A Görögországnak juttatott tőkecsomagot az EU/IMF program keretében meghatározott minimum támogató intézkedések (backstop measures) alapján definiálták, annak érdekében, hogy ne ütközzék azon program előre egyeztetett lépéseivel. A segélynyújtási program már meghatároz egy sor célt az érintett bankok számára beleértve bizonyos elsődleges alapvető tőkét érintő számszerűsíthető célokat is, amelyek folyamatos ellenőrzés alatt állnak. Görögország számára a minimum támogató intézkedések túlmutatnak az EBA felmérésé, és a görög bankok számára új benchmarkok előírására nem került sor. A görög bankokra vonatkozó adatok ezért nem kerülnek közzétételre.

[4] Mint az Európai Gazdasági Közösség Európai Szabadkereskedelmi Társulásának tagállama, bármely, a norvég bankok tőkeszükségletét érintő követelmény és felügyeleti intézkedés a norvég hatóságok hatáskörébe tartozik.

Figyelnek arra is, hogy legyen elég hitel

Az EBA már korábban feltárta a bankok hosszú lejáratú finanszírozáshoz jutásának problémáját, amely jelentősen hátráltatja a bankok folyamatos hitelezési tevékenységét, ezért a ma közzétett intézkedések az EU bankrendszer iránti bizalom helyreállítását célzó, valamint a reálgazdaság hitelezésének fenntartását elősegítő széleskörű erőfeszítések részét képezik. A nemzeti hatóságok valamint az EBA mindent megtesznek annak biztosítására, hogy az előírt feltételek teljesítésére hozott lépések ne vezessenek az EU reálgazdaság hitel-felvételének jelentős korlátozásához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG