4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár az MNB stabilitási jelentése szerint a jegybank megfontolja, hogy céltartalék vagy tőkeoldalról új szabályokkal kényszerítse rá a bankokat a nem teljesítő céges ingatlanok átadására a bankokat, a felvásárló cég, a Mark vezérigazgatója nem így terveznek.

Az MNB stabilitási jelentése szerint legalább 800 milliárd forintnyi nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitel áll a bankoknál. A Forbes-nak nyilatkozó Kandrács Csaba, a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (Mark) Zrt. vezérigazgatója szerint nagyjából öt-hatszáz ilyen ügylet lehet. A Mark ennek a felét venné át a hitelintézetektől, ekkora tétel már komoly, rendszerkockázatot csökkentő hatással bírna a bankrendszer tekintetében. Kandrács szerint a rendszer nyitott, így, ha a bankok több ingatlan felajánlásáról döntenének, a jegybank tulajdonában lévő cég nyitott azok átvételére.

Kandrács Csaba szerint az előkészületek során a Bankszövetség mellett külön-külön a bankokkal is beszélgettek, de tárgyalnak az Európai Bizottsággal, az EKB-val, de érdeklődött a program iránt az IMF és az EBRD is.

Jegybanki kényszer: nincs egyértelműen elvetve

Ahogy azt már korábban jelezték: a pénzintézetekre bízzák a felajánlásokat, de persze azt szeretnék, ha „kimazsolázás” helyett a bankok egész portfóliókat ajánlanának fel. Azt a Mark nem tudja megmondani, hogy egyes portfólióelemek mögé a bankok mekkora céltartalékot képeztek, s bár ezt az adat a jegybank számára elérhető, Kandrács Csaba szerint kényesen ügyelnek rá, hogy az MNB és köztük kínai fal legyen, hiszen ők piaci cégként nem élvezhetnek ilyen versenyelőnyt. Azt, hogy milyen áron jutnak majd hozzá az állományhoz, az minden esetben üzleti tárgyalások eredménye lesz – mondta a vezérigazgató. Onnantól kezdve, hogy a Mark piaci áron vásárol, se állami, se privát szereplő nem juthat támogatáshoz. E tekintetben mindegy, kitől jön az ingatlan – külföldi bank magya leányáól, vagy az állam által a közelmúltban megvásárolt hitelintézettől, az MKBtól és a Budapest Banktól.

A vezérigazgató szerint – aki Monetáris Tanács tagja is – ugyanakkor a jegybank pénzügyi stabilitási jelentése megpendíti, hogy tartalékképzési előírásokkal, vagy szigorúbb tőkekövetelményekkel rá lehetne venni a bankokat arra, hogy jóval szívesebben ajánlják fel „önként” a portfóliók egészét, vagy nagyobb elemeit a Mark-nak, ám erre Kandrács Csaba azt mondja, „ez az MNB dolga”, ők nem számolnak ezzel az eshetőséggel, üzleti logikájukat nem erre építik. Az ő dolguk, hogy vonzó ajánlatot tegyenek a bankok asztalára, hogy jegybanki nyomás nélkül is őket válasszák.

A jegybank mindenképp eléri célját

Bár egyelőre nem látszik, hogy megjelenne olyan szereplő a piacon, mint a Mark, de ha lesz ilyen és jobb áron elviszi az adott ingatlan(csomago)t a társaság előtt, akkor sem lesz baj, hiszen az MNB azon célja, hogy a rossz eszköz kikerüljön a banki könyvekből, teljesül – mondta a vezérigazgató. (Korábban a Deloitte adta közre, hogy az elmúlt években Nyugat-Európában rossz hiteleket felvásárló alapok elkezdtek a régió felé tekingetni, ráadásul számukra a Mark méretei lehetnek megfelelőek, hiszen – kis túlzással – egyetlen alap képes lenne a teljes hazai lejárt devizahitel-állományt felvásárolni.)

Az MNB arra számít, hogy az eddig céltartalékolásra használt tőke felszabadul, és hitelezésre költik a bankok. Kandrács szerint a bankoknak abban igazuk van, hogy tőkehelyzetük megengedné, hogy hitelezzenek, ám szerinte a hitelezési képességet el kell választani a hitelezési hajlandóságtól, amit az elmúlt évek rosszul kihelyezett hiteleinek mementója visszavet. Ha mi átvágjuk ezt a gordiuszi csomót, ha minden körülmény adott lesz a hitelezésre, árnyalódni fog az a kijelentés is, hogy nincs kinek hitelt adni – mondta a Forbes-nak Kandrács Csaba.

Arra a kérdésre, hogy miért lenne sikeresebb a Mark, mint a portfólióval 7 éve próbálkozó bankok, a vezérigazgató arra emlékeztet, hogy a társaság csak erre a területre fókuszál és nagyn volumennel

fog rendelkezni, ez pedig szülhet egy jobb megoldást. (Pl. ők maguk jelenhetnek meg a teljes portfólióval eladóként a globális rossz hitel piacon.) Persze ezt nagyban befolyásolja, milyen projektek kerülnek majd hozzájuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG