1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A lekötött betétekhez képest keveset hiteleznek a takarékszövetkezetek, ráadásul a forrásokat jórészt állampapírokba fektetik, vagy a bankközi piacon helyezik el. Megfelelő helyi beágyazottság hiányában nem képesek betölteni a klasszikus „vidék bankja” funkciót - derül ki egy nemrég megjelent tudományos publikációból.

Miután a kormány előállt a szektor teljes átalakítását célzó jogszabálytervezettel, hosszú idő után az elmúlt hetekben ismét a figyelem középpontjába került a hazai takarékszövetkezeti rendszer. A radikális állami beavatkozás értékelésére – és ideális esetben a döntés meghozatalára - addig semmiképpen sem kerülhet sor, amíg nem látjuk tisztán, hogy mi a diagnózis, melyek azok a problémák, amelyeket orvosolni igyekszik a kormányzat.

Ebben nyújt jelentős segítséget Gál Zoltán és Burger Csaba a Közgazdasági Szemlében néhány hónapja megjelent tanulmánya, melyben elsősorban azt vizsgálják, hogy a magyar szövetkezeti banki rendszer mennyiben képes betölteni a klasszikus "vidék bankja" funkcióját.

Takarékszövetkezet márpedig kell

Hogy a takarékszövetkezeti rendszer önmagában életképes dolog, azt elméletek és tapasztalatok sokasága bizonyítja. Különösen igaz ez a válságos időkben, amikor a hangulati kilengésekre hajlamosabb pénzügyi központok helyett a hitelkereslet súlypontja a belföldi finanszírozás felé fordul. Nem véletlen, hogy napjainkban már 54 ezer szövetkezeti bank működik a világ 97 országában 186 millió taggal és 7878 milliárdnyi eszközzel a tarsolyukban.

Létjogosultságuk egyik mozgatórugója egyes pénzügyi elméletek szerint, hogy a befektetők a likviditásra hajtanak, ami pedig a pénzügyi centrumokban nagyobb, és ezért a periférikus területek hitelellátottsága alacsonyabb, mint a centrumé. És hogy mivel képesek ezt pótolni a takarékszövetkezetek? Helyi döntéshozatallal és helyi beágyazottsággal. Ez utóbbiak ugyanis a bizalomerősítés mellett olyan mennyiségű és minőségű többlet-információt biztosítanak a hitelezésben résztvevőknek, ami érdemben képes csökkenteni a finanszírozás költségeit.

Nem véletlen, hogy a szerzőpáros a vizsgálata során elsősorban arra volt kíváncsi, hogy milyen erősnek ítélhető a magyar takarékszövetkezetek helyi beágyazottsága, s mennyire képesek a vidék bankjaiként működni abból a szempontból, hogy nem csupán a betétgyűjtésen, hanem a finanszírozáson keresztül is támogassák a helyi gazdálkodókat.

A legnagyobb különbség bank és takarék között: a hitel/betét-arány

Magyarországon a szövetkezeti tagság a rendszerváltást követő másfél évtizedben kétmillióról százezerre csökkent. Több szövetkezet vezetése, hogy a vezetői kivásárlás mintájára saját pénzintézetként vezethesse az intézményt, a kötelező tagi hozzájárulás emelésével szándékosan csökkentette a taglétszámot – fogalmaznak a szerzők.

Az említett folyamatok eredményeképpen napjainkban 137 takarékszövetkezet működik Magyarországon, és bár az ötezer fő feletti települések mindegyikében van szövetkezeti fiók, uniós összehasonlításban a szektor súlya meglehetősen alacsonynak mondható. Tény és való azonban, hogy a kereskedelmi bankokénál hosszabb múltra visszatekintő, decentralizált szerkezetű takarékszövetkezeti rendszer képes valamennyire mérsékelni a banki fiókhálózat koncentrációját.

Ami azonban igazán különlegessé teszi a takarékszövetkezeteket, az a hitelek és betétek aránya: miközben az összes betétállomány 12 százaléka landol a takarékszövetkezetekben, részesedésük a hitelállományból csupán 4,7 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy a hitel/betét mutató a kereskedelmi bankokra jellemző 160 százalék helyett 50 százalék körül mozog!

A pénz nagy része mégis Budapestre kerül

Az probléma azonban nem (csak) a kihelyezett hitelek mennyisége, hanem a szerkezete. A szerzők ugyanis arra hívják fel a figyelmet, hogy a szövetkezeti szektor legnagyobb hitelfelvevői a központi kormányzat és a központi bank (32 százalék), mögötte pedig a hitelintézeti szektor a második legnagyobb forrásfelhasználó (25 százalék). Ez azt jelenti, hogy a vidéken összegyűjtött betétállomány 57 százaléka az országos pénzügyi centrumba, azaz Budapestre áramlik, és csak a maradék 43 százalék ügyfélhitel. Az adatok alapján ráadásul abban sem lehetünk biztosak, hogy ez utóbbi kihelyezés teljes mértékben helyi finanszírozási célt szolgál-e (mint ahogy a betétek eredetét sem lehet azonosítani).

Ráadásul hiába erős a szövetkezeti szektor vidéki jelenléte, a nagyvárosokban több fiókot működtető szervezetek sokkal aktívabbak mind a hitelkihelyezés, mind pedig a betétgyűjtés területén, mint a nagyvárosi jelenléttel nem vagy alig rendelkező szövetkezetek. A kistelepüléseken való jelenlét, illetve a lokális monopolhelyzet még a szövetkezeti szektoron belül is alacsonyabb hitelkihelyezési tevékenységgel jár együtt, és növeli annak valószínűségét, hogy az intézmény passzív forrás kihelyezési stratégiát folytat.

Ez azt jelenti, hogy a hitelintézetek forrásaikat közvetlenül irányítják a pénzügyi központokhoz, azaz a vidéki betétállományt a bankközi piacon helyezik ki, illetve állampapírokba fektetik. A szerzők szerint ez utóbbi elsősorban azzal magyarázható, hogy a vidéki hitelkihelyezés túlzottan kockázatos, szemben azzal a nem igazolható feltételezéssel, hogy a szövetkezetek forrásszűkében lennének.

A vállalatoknál kell szemléletváltás

Összességében a tanulmány egyik fő állítása, hogy a „klasszikus szövetkezeti” modell alig jelenik meg Magyarországon, azaz a hitelezésben aktív, helyileg és társadalmilag beágyazott takarékszövetkezet típusa nem jellemző. Következésképpen a hazai szövetkezeti szektor csak az örökségét tekintve a „vidék bankja”. Betétgyűjtési és hitelezési tevékenységük alapján a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan a pénzügyi centralizáció kiszolgálói.

A szerzők erre alapozva arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel az alacsony kockázatot kedvelő banki hitelezési logika csődöt mond a kistelepüléseken, ezért először a vállalatirányítási mechanizmusokat kell megváltoztatni. A megfelelő társadalmi beágyazódás nélkül viszont hiába indulnak el állami támogatással vállalkozásfejlesztési programok, nem lesz mechanizmus, amely a megtérülést kontrollálná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG