8p

Úgy tűnik, a nyugati cégfelvásárlókat kevésbé tudják pótolni a keletiek az amúgy is csökkenő hazai fúziós és felvásárlási piacon. Mit mondanak a jogi szakértők?

A hazai fúziós és felvásárlási (M&A) piac tavaly csökkenő számokat produkált, többek között azért, mert a Vodafone ügyletet a megelőző 2022-es évre a folyamatban lévő reptérvásárlást pedig az idei évre számolják el, derült ki Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédjének eheti tájékoztatóján elhangzott szavaiból. Ennek alapján is úgy tűnik, hogy a nyugati felvásárlókat kevésbé tudják pótolni a keletiek, és az állami tranzakciók jelentősége nőtt.

„A Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 2023 januárjában lezárult felvásárlása egy magyar befektetői csoport által 1,783 milliárd dollárért jól mutatja, hogy Magyarország továbbra is erős piac a nagy alkalmi tranzakciók számára. Ugyanakkor jelenleg kevésbé nyújt tartós vagy kiszámítható teljesítményt más közép-kelet-európai piacokhoz képest ” – hangsúlyozta Sahin-Tóth Balázs vezető ügyvéd.

Az Allen & Overy a piaciot három D-ben látja

Az állam aktivitása részben ellensúlyozta a kisebb külföldi érdeklődést, halhattuk. A visszaszorulás illeszkedik a globális trendbe, a hazai piac vonzóságát pedig főként nemzetgazdasági folyamatok határozták meg, mint például az infláció miatt dráguló bankhitelek. Jelentős hatással volt még a szomszédunkban dúló háború és a nemzetközi konfliktusok. Mindezek nagyban megnövelték a kockázatokat, nőtt a piaci volatilitás és az árazásban is nagyobb szórás tapasztalható. Ezeket még fokozták az energiapiac nagy mozgásai. A befektetők nehezebben számolhattak stabil előrejelzésekkel.

A piac mozgását három fő tendencia hatja át:

  1. Digitalizáció. Ez a szemünk előtt kibontakozó folyamat szinte magától értetődő, azonban a mesterséges intelligencia hatását újdonsága miatt még nehezen láthatjuk át. 
  2. Dekarbonizáció, ami a széndioxid kibocsátás politikai törekvésének való megfelelést takar, ez a klímaváltozás negatív következményeit kívánja enyhíteni. Ez hazánkban talán a legjobban tetten érhető, mivel a napenergia-iparban több nagy hazai akvizíció is történt tavaly.  
  3. Deglobalizáció. Itt elsősorban a globális ellátási láncok átszervezésére gondoljunk, amit többek között a koronavírus válság és a háborúval járó konfliktusok tettek elengedhetetlenné. 

Sahin-Tóth Balázs vezető ügyvéd  belföldieknek magyaráz. Fotó: Allen & Overy
Sahin-Tóth Balázs vezető ügyvéd belföldieknek magyaráz. Fotó: Allen & Overy

Magyarországon nem könnyű elmagyarázni

Közép-Kelet-Európában 2023-ban tovább csökkent a fúziós és felvásárlási piac összértéke és a globális piacból való részesedése, állapítja meg az iroda. A London Stock Exchange Group (LSEG) adatai szerint a közép-kelet-európai aktivitás értéke a 2022-es évi majdnem 39,7 milliárd dollárról és 1760 ügyletről 21,5 milliárd dollárra és 1557 ügyletre csökkent tavaly. A 2022-es erős teljesítményt követően mind a magyar ügyletek értéke, mind Magyarország piaci részesedése jelentősen visszaesett 2023-ban. A hazai aktivitás a 2022-es évi több mint 3,24 milliárd dollárról és 89 ügyletről tavaly 156,68 millió dollárra és 67 ügyletre csökkent.

A hazai piacon jelen vannak cseh, szlovák és román vásárlók, fordított irányban azonban ez kevéssé jellemző. A kínai befektetők a politikai-, és jogi stabilitást, valamint a biztos megtérülést keresik.

Magyarországon nem könnyű feladat elmagyarázni a külföldi befektetőknek, hogy miért van a külföldi befektetésekre két párhuzamos szabályozási rendszerünk. A naperőműveket üzemeltető társaságokat érintő állami elővásárlási jog közelmúltbeli bevezetése szintén sok kérdést vet fel.” – magyarázta el Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest versenyjogi szakértője.

Hozzátette, hogy eközben a versenyjogi hatóságok is egyre alaposabb vizsgálatnak vetik alá azokat az ügyleteket, amelyekre korábban nem fordítottak volna különösebb figyelmet. 2023-ban a Gazdasági Versenyhivatal két olyan fúziót is vizsgált, amelyek nem érték el a kötelező bejelentési küszöbhatárt.

A külföldi befektetésekre másutt is jobban ránéznek

„Az elmúlt évek geopolitikai feszültségei felerősítették a nemzetbiztonsági aggályokat és a hazai ellenállóképesség fontosságát, ami miatt a világ számos részén folytatódik a külföldi befektetéseket szabályozó rendszerek elterjedése és megerősödése. Ma már a globális ügyletek negyedénél szükség van egy vagy több országban a külföldinek minősülő befektetés engedélyeztetésére. Ez az arány a közép-kelet-európai régióban is magas” – mutatott rá Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje.

Az Allen & Overy 2023-as globális M&A Insights jelentése szerint 2023-ban világszerte tovább csökkent a fúziós és felvásárlási aktivitás: a globális tranzakciók összértéke a 2021-es rekordmagas, csaknem 5580 milliárd dollárról 2022-ben valamivel több mint 3420 milliárd dollárra csökkent, tavaly pedig mintegy 2650 milliárd dollárra esett vissza. Az ügyletek számában is visszaesés volt tapasztalható: a 2021-es, majdnem 66 ezres csúcsról, 2022-ben 58 ezerre, tavaly pedig 55 ezer alá csökkent. Mindhárom nagy piac – az Egyesült Államok, Európa és Ázsia csendes-óceáni térsége – jelentősen zsugorodott 2023-ban az előző évhez képest.

„Összességében véve még mindig csökkenést tapasztalunk a 2021-es rekordértékekhez képest, de már mutatkoznak a potenciális élénkülés jelei. A fellendülést valószínűleg a mérséklődő inflációs nyomás is segíteni fogja. A pénzügyi és magántőke-befektetők várhatóan alkalmazkodni fognak az új piaci körülményekhez, a tőkeáttételes finanszírozásra új forrásokat lesznek képesek bevonni és növelni fogják aktivitásukat 2024-ben, mert növekszik a nyomás rajtuk, hogy eszközöket értékesítsenek és kifizessék befektetőiket” – összegezte a trendet Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje.

A Bloomberg elemzője is csalódott

A kiábrándító számokat látva, a Bloomberg jogi elemzője Emily Rouleau is azt írja, hogy tavaly előtt év végén azt hitte, hogy a 2023-as fúziós és felvásárlási tevékenység visszatér a 2021 előtti szintre, de tévedett. A globális ügyletek volumene 2023-ban leesett, és tíz év után először a - függőben lévő és befejezett - tranzakcióknak nem sikerült átlépni a 3 billió dolláros határt. A harmadik negyedévnél e szempontból negyedik jobb volt tavaly, amikor néhány nagy megaüzletet is kötöttek, és az aktivitás magas volt december végén is.

A fúziós és felvásárlási piac a Bloomberg becslése szerint 2,9 billió dollárral zárta a tavalyi évet. Ezen belül megkülönböztetik az irányítási többséggel kötött üzleteket, amelyek 2.2 billió dollárt tettek ki, és ami e szempontból 2013 óta a legrosszabb évnek számít. Az ügyletek száma mindkét kategóriában csökkent. Tavaly 48 833 tranzakciót számolt össze a cég, amiből 27 962 volt az ellenőrző részesedést érintők száma – ami mindkét esetben az elmúlt öt év legalacsonyabb száma.

Sok olyan faktor, amely hozzájárult a piac tavaly előtti csökkenéséhez, 2023-ban is fennmaradt, és valószínű, hogy ezek a tényezők 2024-ben is hatással lesznek a fúziós és felvásárlási tevékenységre. Például a geopolitikai bizonytalanságok és feszültségek világszerte fennmaradtak, és idén 40 országban lesznek országos választások.

Gazdasági szempontból 2023-ban magasabbak voltak a finanszírozási költségek és alacsonyabbak az értékelések, és továbbra is aggodalomra ad okot az amerikai infláció és a gazdaság általános állapota.

Az üzletszám és az érték is csökkent tavaly. Forrás: LSEG és PwC
Az üzletszám és az érték is csökkent tavaly. Forrás: LSEG és PwC

A PwC szerint az okosan bátraké a szerencse az idei évben

A PwC értékelése szerint, bár a hitelpiacok újra megnyíltak, a finanszírozás drágább, mint egy évtizede volt. A magasabb tőkeköltség lenyomja az értékeléseket, és megköveteli az üzletkötőktől, hogy több értéket teremtsenek ahhoz, hogy ugyanolyan hozamot érjenek el, mint korábban. Mivel a tágabb makrogazdasági és geopolitikai környezet továbbra is bizonytalan, azok az üzletkötők, akik képesek felmérni a kockázatokat és megtervezni a különböző forgatókönyveket, magabiztosabban fognak cselekedni, mint azok, akik a tisztánlátásra várnak.

Ne hagyjuk, hogy ez az M&A fellendülés meglepjen minket. Jön, és amikor itt lesz, nem lesz olyan, mint amit a múltban láttunk. Az ügyletek hozamára nagyobb nyomás nehezedik, és azok a vállalatok kerülnek az élre, amelyek stratégiai értéket tudnak felmutatni, jól felkészültek és gyorsan tudnak haladni” – osztotta meg meglátásait Brian Levy, a PwC US globális ügyletek üzletági vezetője.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG