<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.

A jelzáloghitelpiac erős felfutásban van márciustól kezdve, ennek megfelelően májusban újra 100 milliárd forint feletti volument becsül a Duna House Pénzügyek. A májusra előre jelzett 102-107 milliárd forintos piacból, az otthonfelújítási támogatás már közel 10 százalékot hasított ki, amely mellett a hagyományos jelzáloghitelekből is 92-94 milliárd forint feletti összegre szerződtek a pénzintézetek. 

(forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2021. május)(forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2021. május)

Az MNB tényadatai szerint a 100 milliárd forintos lélektani határt már március hónapban is átlépte a hazai jelzáloghitelpiac, a jegybank adatai szerint ekkor 104,72 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a piacon, amelyet követően áprilisban is 92-93 milliárd forintos volumennel zárt a piac a Duna House becslése alapján. 

Az új lakáshitelek jellemző összege és futamideje (forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2021. május)Az új lakáshitelek jellemző összege és futamideje (forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2021. május)

Az átlagos április után minimális növekedéssel zárt a lakóingatlanpiac a hosszabb májusi hónapban. A Duna House által becsült 14 198 darab tranzakció az elmúlt évek legerősebb májusi piacát jelöli, amely 2019-hez képest 5 százalékos növekedést jelent, a COVID első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70 százalékkal volt több adásvétel idén. A Duna House várakozása szerint a második negyedéves ingatlanpiaci adásvételek volumene bár nem fogja túlhaladni az idei első negyedéves kiugró eredményt, de 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat.

Az MNB a 2021 májusában kiadott lakáspiaci jelentésében arról számolt be, hogy a fővárosban jellemzően nagyobb önerővel rendelkeznek a jelzáloghitelt felvevők, mint vidéken. A 2020. év végén fennálló jelzáloghitel-állományt megvizsgálva az ingatlanfedezet értékéhez viszonyított hitelösszeg vidéken jellemzően magasabb, mint Budapesten. Amíg a fővárosban a hitelből megvásárolt ingatlanok 51 százalékánál legfeljebb 40 százalékot ért el átlagosan a szerződéskori hitelfedezeti mutató (HFM), ez vidéken csupán a vásárlások 37 százalékára igaz.

Az adósságfék-szabályok szerinti 80 százalékos limit közelében (70–80 százalék között) a budapesti ingatlanokra felvett jelzáloghitelek 11 százaléka, amíg a vidékiek 14 százaléka tartózkodott, a 80 százalékot meghaladó HFM-mutatóval bíró jelzáloghitel-szerződések pedig még a 2008-as válságot megelőzően jöttek létre.

Az új hitelciklusban az ingatlanárak emelkedésével összhangban a megtakarításokat egyre nagyobb hitelösszeggel szükséges kiegészíteni, így az átlagos hitelfedezeti mutató 2015 vége óta mind a használt, mind az újépítésű lakások esetében nőtt, legnagyobb mértékben Budapesten, ahol rendre 13 és 12 százalékpontos emelkedést követően átlagosan 54 és 44 százalékos HFM-szint volt megfigyelhető 2020 decemberében - írta a jegybank.

Hitelcél szerint a legalacsonyabb, átlagosan 35 százalékos hitelfedezeti-mutatóval a felújításra és korszerűsítésre felvett jelzáloghitelek rendelkeznek. Országos szinten új lakás vásárlása esetén 46 százalék, használt lakás vásárlása esetén pedig 55 százalék volt átlagosan a HFM-mutató értéke 2020 végén.

A hosszabb távra kamatfixált lakáshitelek átlagos hitelköltsége tovább mérséklődött. Az újonnan kibocsátott lakáshitelek átlagos hitelköltsége a változó kamatozás, valamint a legfeljebb 5 éves kamatfixálás mellett igényelt hitelek esetében nem változott éves összevetésben, rendre 3,4 és 4,5 százalékot tettek ki 2020 decemberében. Az 5–10 évre fix kamatozású lakáshitelek átlagos THM-szintje 0,4 százalékpontos éves mérséklődést követően 4,1 százalékon állt 2020 negyedik negyedévének végén, a 10 évnél hosszabb időre kamatfixált hitelek esetében pedig 0,3 százalékponttal 4,5 százalékra csökkent az átlagos hitelköltség. Az emelkedő forrásköltségek egyelőre nem a hitelköltségekben, hanem a felárak mérséklődésében jelentek meg - állapította meg az MNB.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos