1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni elemzők szerint a magyarországi infláció a következő hónapokban várhatóan még tovább gyorsul, főleg a valószínűsíthető adóintézkedések miatt
A magyarországi infláció a következő hónapokban várhatóan még tovább gyorsul, főleg a valószínűsíthető adóintézkedések miatt, de az MNB-nek a külső kockázati környezet miatt ettől függetlenül sem lesz módja belátható időn belül kamatcsökkentésre - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a konszenzusnál magasabb augusztusi inflációs adatok keddi ismertetése után.

A KSH adatai alapján a fogyasztói árak 2011. augusztusban 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint júliusban, az árak azonban a tavaly augusztusihoz képest 3,6 százalékkal nőttek. Bővebben>>

A keddi adatismertetés után a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai úgy vélekedtek, hogy a keresleti oldalról megnyilvánuló inflációs nyomás továbbra sem jelent nagy fenyegetést. A ház elemzői úgy számolnak, hogy a versenyszférabeli szolgáltatási körben - amely a kereslet egyik alapvető fontosságú jelzője - a havi összevetésű infláció mindössze 0,1 százalékos volt augusztusban.

London szerint nagyobb sebességre kapcsolhat az infláció

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ugyanakkor a kormánynak valahogy "be kell tömködnie a költségvetési lyukat", és valószínűsíthető, hogy számos termék - például a dohányáruk - jövedéki adója emelkedni fog.

A cég elemzőinek számításai szerint mindez akár 0,5 százalékpontot is hozzáadhat az inflációhoz a következő hónapokban. Tekintettel arra, hogy az MNB eddig "vegyes teljesítményt" nyújtott az inflációkövetésben, nem egyértelmű, hogy a bank "megengedheti-e magának az ilyen egyedi sokkok figyelmen kívül hagyásának luxusát" - fogalmaztak keddi kommentárjukban a Morgan Stanley londoni szakértői.

A ház elemzői mindazonáltal úgy értékelik, hogy bár továbbra is jelen van az inflációs kockázat, a jegybanki kamatcsökkentések előtti legnagyobb akadály jelenleg a kockázati környezet. Ennek alapján a Morgan Stanley a belátható jövőben nem vár monetáris enyhítést a magyar jegybank részéről, és azzal számol, hogy a külső környezet miatt az MNB "konzervatív alapállást" vesz fel.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői az adatismertetés utáni kommentárjukban szintén azt jósolták, hogy a jövedéki adók tervezett emelése valószínűleg további felhajtóerőt ad a magyarországi inflációnak a negyedik negyedévben. A ház szerint ugyanakkor az átszűrődés a fogyasztói árakba várhatóan "meglehetősen korlátozott" lesz, tekintettel a korábbi tapasztalatokra és a nyomott hazai keresletre.

A 6 százalék betonbiztosnak tűnik

A JP Morgan szakértőinek előrejelzése szerint a következő hónapokban az éves inflációs ütem 4 százalék körüli szintre gyorsul tovább, de év végéig visszalassul az augusztusban mért szint közelébe. Ez a cég számításai szerint 3,9 százalékos idei átlagos inflációt jelentene, de a JP Morgan elemzői azt várják, hogy a magyarországi infláció 2012 közepe táján a 3 százalékos célszintre csökken.

A ház londoni elemzői szerint "valószínűtlen", hogy a keddi inflációs adatok meglepték volna az MNB-t, mivel az inflációs pálya nagyon közel van a jegybank saját előrejelzéséhez.

A további hónapok jegybanki kamatpolitikáját a JP Morgan szakértői szerint is a hitelkockázattal és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos megfontolások határozzák meg, és nem az inflációs folyamatok. A ház ennek alapján fenntartja azt a prognózisát, hogy az MNB 6,00 százalékos alapkamata az idei év végéig nem változik.

Fokozatos lehet az enyhítés

A JP Morgan jelenleg érvényes távlati előrejelzésében fél százalékpontnyi kamatcsökkentés szerepel 2012 második felére, de a cég londoni elemzői keddi kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy "nehéz különösebben nagy meggyőződéssel" hinni ebben, tekintettel "a kormány szeszélyes gazdaságpolitikai döntéseire".

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői is azt jósolták keddi értékelésükben, hogy az MNB monetáris tanácsa 2012 elejéig nem változtat alapkamatán. A ház szerint azonban most már sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank a következő év későbbi szakaszában fokozatos enyhítésbe kezd.

A GS elemzői ennek kapcsán utaltak arra, hogy éppen előző nap jelentősen rontották a közép-európai országok gazdasági növekedésére adott előrejelzéseiket, a külső növekedési környezet folyamatos romlására hivatkozva.

A ház az euróövezeti növekedési kilátások gyengülésének hatásai miatt a magyar gazdaságban az eddigi 2,4 százalék helyett most már csak 1,9 százalékos növekedést vár 2011 egészére, jövő évi magyarországi növekedési előrejelzését pedig 2,6 százalékról 2,2 százalékra vette vissza.

Keddi kommentárjukban a Goldman Sachs londoni szakértői mindazonáltal szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy jelen pillanatban az inflációs és a növekedési kilátások "másodlagos fontosságúak" az MNB számára, és a monetáris tanács legtöbb tagja a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakra összpontosítja figyelmét. Ezeket az aggályokat a GS elemzői szerint a kilengésekre hajlamos, gyengülő forint és a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási ügyletek (CDS) magas árfolyama táplálja.

A Goldman Sachs szerint ha sikerülne olyan végleges megoldást találni a magas devizaadósság problémájára, amely nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását, és csökkenti a gyenge forint lehetséges negatív hatásait, akkor az MNB-nek korábban is lehetősége nyílhat az enyhítésre. A GS szerint azonban a javasolt devizahitel-előtörlesztési terv további részleteinek hiánya és az, hogy a kormány "hajlamos" minden költséget a bankokra hárítani, nehézzé teszi egy ilyen kedvező kimenetel esélyeinek megítélését.

MTI, Privátbankár

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG