2p
Érkeznek az elszámolásról szóló levelek - aki euróban adósodott el, az nem feltétlenül fog örülni annak, amit kap.

A fő oka ennek az, hogy a hiteleiket 308,97 forintos árfolyamon forintosítják, illetve ezen az árfolyamon törlesztenek január óta, csakhogy az euró február 3. óta olcsóbb ennél – írja a Világgazdaság.

Most már csaknem 4 százalékkal erősebb a forint a közös európai fizetőeszközhöz képest, mint amekkora a forintosításra megállapított árfolyam. Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy megéri a törvényben szereplő automatikus forintosítást választaniuk. Ha ugyanis az adósok maradnak a devizahitelnél, és maszek alapon váltják ki a kölcsönüket egy forinthitelre, sokkal jobban járhatnak - írja a lap.

A probléma több tízezer adóst érinthet.

Akiknek ragaszkodni kell

Az euróhiteleseknek azért is érdemes ragaszkodniuk a devizahitelükhöz, mert a forintosítás után valószínűleg ők lesznek azok, akiknek a hitele a legmagasabb kamattal ketyeg majd tovább: a lap számításai szerint jó eséllyel a jogszabályban megszabott maximális kamatszint környékén fizethetik majd tovább a forinthiteleiket.

Mások jól járnak

A svájci frank alapú kölcsönöket 256,47 forintos árfolyamon váltják forintra, ami több mint 10 százalékkal kedvezőbb a jelenlegi kurzusnál. A jenhitelesek a 216,3 forintos árfolyamrögzítéssel 6 százalékot nyertek, ennyivel kisebb lesz a tőketartozásuk annál, mintha devizahitelesek maradnának - írja a Világgazdaság.

Még nem kaptál levelet? Nyugi

A Magyar Posta tájékoztatása szerint április 9-ig a pénzintézetek által előre jelzett 2,1 millió küldemény alig több mint 7 százaléka érkezett be a postához. A Magyar Posta úgy véli, az értesítések 75-80 százaléka a kiküldési időszak utolsó két-két és fél hetében jelenik meg a hálózatban. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG