1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártya-elfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a hazai bankkártyás ügyfeleknek - állítja a MasterCard. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy más ne fizethessen a pénzünkkel.

A hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára. Ma a kártyák 65-70%-án található chip, az elfogadói hálózat pedig 98%-ban felkészített a chipkártyák fogadására.

Fejes Kálmán, a MasterCard biztonsági vezetője szerint a magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya tranzakciók monitorozását és szűrését: ez azt jelenti, ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt, szükség van-e a kártya letiltására. Ilyen helyzetben a kártyabirtokosnak nem kell attól tartania, hogy az első jogosulatlan tranzakció veszteséget okoz, hiszen egy rövid vizsgálat eredményétől függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártya-használatot.

Decemberben egy sikeres hackertámadás borzolta a kedélyeket:  több tízezer magyarországi bankkártyát is érintett a nemzetközi adatlopási botrány. Lényegében az összes magyar bankkártya kibocsátó bank ügyfélkörében lehettek érintettek. Az adatok nem magyar banktól vagy kártyatársaságtól kerültek ki, ugyanakkor minden bank megtette a lehetséges legmagasabb szintű biztonsági lépéseket.

A bankok együttműködve a MasterCarddal igyekeznek nem csak az fizikai üzletben végrehajtott, de az interneten létrejövő vásárlásokat is egyre biztonságosabbá tenni. A magyar webáruházak túlnyomó többsége nem "látja" az ügyfél adatait, hiszen az internetes fizetés nem a kereskedő weboldalán, hanem a bank fizetési felületén történik. Fejes Kálmán szerint az online fizetés biztonsága is napról napra fejlődik, például ma már kezd elterjedni az internetes fizetéseknél használt, a kártyát kibocsátó bank által a kártyabirtokos mobiljára akár SMS-ben küldhető ún. SecureCode, amely tökéletesebb azonosítást eredményez.

Természetesen a kártyabirtokos is sokat tehet azért, hogy adatai, pénze ne kerüljön veszélybe. A legalapvetőbb biztonsági szabályokat a MasterCard szakértője néhány pontban foglalta össze:

 

  1. A kártya biztonságosabb, mint a készpénz, mégis ügyeljünk arra, hogy így se kerüljön máshoz, tartsuk szemmel, vigyázzunk rá.
  2. A PIN kódot soha ne tartsuk a bankkártya közelében, ne írjuk a kártyára. Ha lehet, egyáltalán ne jegyezzük le a számsort, inkább tartsuk fejben.
  3. A PIN kód NE legyen egyszerűen kitalálható számsor, pl.: születési dátum.
  4. Ha bankkártyáját elvesztette, PIN kódja illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, vagy a kártyája kikerült a felügyelete alól (pl. ott felejtette valahol) azt bankja ügyfélszolgálatánál azonnal tiltassa le.
  5. Ha az automata elnyelte a kártyáját és nem akarja visszaadni, tiltassa le azonnal!
  6. Készpénzfelvételkor legyen körültekintő, ne fogadja el ismeretlenek segítségét. Amennyiben a pénzkiadó autómata nem működik rendeltetésszerűen, vagy úgy látja, hogy módosították, inkább használjon másik készüléket.
  7. Ne válaszoljon olyan - állítólag - a bankjától érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavának, bankkártyás és egyéb személyes adatainak megadására kérik.
  8. Internetes vásárlásoknál a PIN kód megadására soha nincs szükség.
  9. Igényeljünk bankunktól tranzakciónkénti SMS-szolgáltatást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG