1p
Míg a végtörlesztés esetében szabályozták, hogy csak a rögzített árfolyam alatt hitelt felvevők élhessenek a lehetőséggel, addig az árfolyamgát esetében erre (egyelőre legalábbis) nem tér ki külön a jogalkotó. Sem az első szabályozás, sem pedig az új rendszer nem szűkíti le az érintettek körét attól függően, hogy milyen árfolyamon vették fel a hitelüket. Az új szabályozás ebben az értelemben nyereséget jelenthet egyes hiteleseknek – bár az érintettek biztosan nem ebből fognak meggazdagodni.

Az árfolyamgátat módosító törvényjavaslat szerint a deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva számukra. A módosító javaslat értelmében a pénzügyi intézmények a svájci frank esetében 180 forint/svájci frank, az euró esetén 250 forint/euró, a japán jen esetében pedig 2,5 forint/jen árfolyamot alkalmaznak a rögzített árfolyam időszakában.

Az új rendszer

Az árfolyamgát új rendszerét azon adósok vehetik majd igénybe, akiknek a fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt, vagy az ilyen jellegű programot az árfolyamgát alkalmazási időszakának kezdetére megszüntetik. További feltétel, hogy a fedezetként szolgáló lakóingatlan értéke a fedezetként való elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot, illetve pénzügyi lízingszerződés esetén a lízingszerződés megkötésekor a lakóingatlan vételára nem haladta meg a 30 millió forintot, és a lakóingatlannal kapcsolatban ne legyen végrehajtás folyamatban.

A szabályozás azonban minden bizonnyal változni fog: Rogán Antal nemrég benyújtott törvényjavaslatában kedvezményezve, hogy ne a lakás értékéhez, hanem a felvett hitel összegéhez kössék az árfolyamrögzítés lehetőségét, így az élhetne az árfolyamgáttal, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. Részletek>>

A törvény módosításában azonban nincs arra vonatkozó kitétel, hogy az árfolyamgátat csak azok az adósok vehetik igénybe, akik esetében az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb, mint maga az árfolyamgát. Ebben a vonatkozásban minden lakáshitelt felvevő élhet az árfolyamgát nyújtotta lehetőséggel, attól függetlenül, hogy milyen árfolyamon vette fel a hitelét.

Végtörlesztésnél szabályozták

A végtörlesztésnél nem élhetett minden adós a kormány adta lehetőséggel. A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon vehették igénybe azok, akiknek az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a frank esetében 180 forintnál, az euró esetében 250 forintnál, a jen esetében 2 forintnál. Erre a kritériumra azért volt szükség, hogy akik ezen árfolyamok felett vették fel a hiteleket, ne tudjanak nyerészkedni, és így a bankok kárán ne tudjanak nyereséget elérni.

Az árfolyamgát esetében már az erről szóló első törvényben sem található ilyen, a végtörlesztés esetében alkalmazott kritérium, így minden egyes jelzáloghitellel rendelkező a kedvezményes árfolyamokon törleszthet egy bizonyos ideig, függetlenül attól, hogy mikor és milyen árfolyamon vett fel hitelt. Az árfolyamgát első rendelkezésében azonban a „nyerészkedésre” nem is lett volna lehetőségük a hiteleseknek, mivel a fix és a valós árfolyamon számolt törlesztőrészlet közötti különbség is a gyűjtőszámlájukon gyarapodott, így előbb vagy utóbb mindenképpen vissza kell fizetniük a hiteleiket, csupán csak 36 hónapra szóló könnyítést kaptak.

Nyerészkedni is lehetne?

Bonyolódott a helyzet azonban az árfolyamgát új, várhatóan április elsejétől hatályba lépő rendszerével, itt ugyanis már az állam és a bankok is beszálltak a terhek megosztásába. A módosítások szerint az új rendszerben a rögzített árfolyamon fizetett törlesztés és az aktuális árfolyamon fizetendő törlesztés különbözete két külön számlán kerül könyvelésre. Az egyiken a fix árfolyam feletti tőketörlesztés, a másikon a fix árfolyam feletti kamat gyűlik. Az utóbbi összeget 50-50 százalékban az állam és a bankok vállalják magukra.

Így az új rendszerben származhat némi előnye azoknak az adósoknak, akik a 180 forint feletti árfolyamon vették fel hitelüket és részt vesznek az árfolyamgátban, mivel az állam és a bankok átvállalják a fix árfolyam feletti kamattartozást. Ez azonban még így is csak a veszteségeiket mérsékli, komoly nyereséget nem okoz az adósok számára, hiszen ők is csak a kamattartozás egy részétől tudnak megszabadulni, a tőketartozásukra az aktuális és a rögzített árfolyamok közötti különbség ugyanúgy gyűlik majd a gyűjtőszámlájukon és előbb vagy utóbb vissza kell fizetniük.

Ugyanakkor igaz az is, hogy az árfolyamgát 60 hónapos lefutása alatt 300-450 ezer érintett támogatása 103-154 milliárdot vihet el a költségvetésből, aki pedig egyébként is gyengébb forintnál (azaz például 180-nál magasabb CHF-árfolyamon) adósodott el, annak relatíve kevésbé emelkedett a törlesztőrészlete a frankárfolyam elszállásával, ahogy az igényelt forintösszeg megszerzéséhez is kevesebb svájci frankra kellett leszerződnie a bankkal – az ő támogatásuk kevésbé indokoltnak tűnik.

A közszolgák is jól járnak

Az árfolyamgát új rendszerével azonban nem csak azok a hitelesek járnak jobban, akik a rögzített árfolyamszint felett vették fel hitelüket, de a közalkalmazottak is jelentős támogatásokat kapnak. Számukra az állam plusz kedvezményeket biztosít az árfolyamgát rendszerén belül. Azoknak a közalkalmazottaknak, akik deviza alapú, jelzálog fedezetű hitelt vettek fel, a bankjuknál kezdeményezték a végtörlesztést 2011. december 30-ig, és ezt bejelentették munkáltatójuknak, de mégsem tudtak élni a kedvezményes   végtörlesztés lehetőségével , a bankok soron kívül bírálják el kérelmüket. Az államtól egyszeri vissza nem térítendő támogatást kapnak, valamint a gyermekszámtól függően kamattámogatást is kapnak a tőke-gyűjtőszámlán lévő kamathoz. Részletek>>



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG