BUX
34 593.48
-0.28%
-98.00
OTP
10 170.00
-2.12%
-220.00
MOL
1 733.00
+0.93%
+16.00
RICHTER
6 840.00
+0.96%
+65.00
MTELEKOM
372.00
+1.09%
+4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 10. 10:30

Az érintett kliensek adataik átadása előtt 60 nappal kapnak tájékoztatást az őket, illetve a szerződéseiket érintő változásokról. A portfolióátruházásról csütörtökön aláírt megállapodás még hatósági jóváhagyásra vár, ám az Erste már mától újraindítja az előtakarékossági termékei értékesítését.

Négyről háromra szűkül a hazai lakástakarékok száma, azáltal, hogy ötéves működést követően az Aegon Lakástakarékpénztár kivonul a piacról. Portfolióját az Erste Lakástakarékpénztárnak adja át, amely mellett a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Lakástakarékpénztár marad e szegmensben.

A csütörtöki megállapodás következtében az Erste Lakástakarék piaci részesedése 10-ről 14 százalékra nő. A 101 milliárd forint mérlegfőösszegű pénzintézet 92 milliárdos betétállománya közel 30 milliárddal, a 680 milliárdos szerződött állománya pedig 230 milliárddal gyarapodik. Míg az Erste lakáskasszája jelenleg 115 ezer ügyfél 157 ezer szerződését kezeli, addig az Aegon mintegy 50 ezer ügyfele 64 ezer kontraktussal rendelkezik.

Már mától újraindítja viszont az Erste az előtakarékossági termékei értékesítését. A legfeljebb 8 éves megtakarítási időszak mellé az ügyfelek havi 20 ezer, 30 ezer és 40 ezer forint befizetése közül választhatnak. Míg a tavaly októberben megszüntetett – az évente befizetett összeg 30 százalékáig járó, legfeljebb 72 ezer forintos – állami támogatás mellett egy ügyfél csak egy szerződést köthetett, addig az Erste új lakástakarék-konstrukcióinál ilyen megkötés nincs. Aki a havi 40 ezernél többet szeretne félretenni, az köthet két, három vagy akár több kontraktust is.

Az Erste Lakástakarék két módozatot vezet be. Az egyiknél a számlanyitási díj szerződésenként 40 ezer, a másiknál 20 ezer forint, ami lényegesen kedvezőbb a törvényben meghatározott, a szerződéses összeg legfeljebb 1 százalékát kitevő összegnél. Ez utóbbival számolva egy havi 40 ezer forintos megtakarítás vállalásáról szóló 8 éves szerződés esetén a számlanyitás díja meghaladná a 100 ezer forintot, aminek csak kevesebb, mint a felét kell az Erste Lakástakarék ügyfeleinek leszurkolniuk.

A megszüntetett állami támogatás pótlásaként az Erste lakáskasszája a megtakarítások után fizetett kamaton felül kamatbónusszal egészíti ki az ügyfelek befizetését. A jóváírás mértéke az egyik termékmódozatnál évi 8,33 százalék. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pénzintézet minden évben plusz egy hónappal, egy 13. havi megtakarítással egészíti ki azt az összeget, amelyet az ügyfelek tesznek félre lakáscélra. A másik módozat pedig az első évi 5 százalékról fokozatosan 10-re növekvő kamatbónuszt fizet. A befizetésarányos jóváírás akkor jár, ha az ügyfelek legalább 6 évig megtakarítanak. Ennek lejárta után azonban az Erste Lakástakarék akkor is kifizeti a kamatbónusz időarányos részét, ha a kliens eredetileg 8 éves megtakarítási időszakot vállalt, de annak lejárta előtt felmondja a szerződését.

Háromféle hitelt lehet felvenni az Erste lakástakarék-termékei mellé. Az áthidaló egy év után vehető igénybe, s a kamatbónuszt nem veszíti el az, akinek 6 évnél korábban van szüksége pénzre. A lakáskassza-megtakarításhoz kapcsolódó lakáshitelhez a megtakarítási idő végén, de a szerződés megkötésekor érvényes kamattal lehet hozzájutni. Az Erste Bank jelzáloghitelét pedig azok kaphatják meg, akik egyszerre kötik meg a megtakarítási és a jelzáloghitel-szerződést, nekik nem kell fizetniük számlanyitási díjat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
Pénzügyi szektor Pénzre nyomták a veszélyhelyzet hőseit
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 07:31
10 és 20 forintos érmével tiszteleg az MNB a hősök előtt.
hírlevél