4p
Alapvetően változik a magyarok vásárlási attitűdje: sokkal jobban nézzük az árakat, összehasonlítjuk a termékeket. Ez igaz a hitelekre is: a Magyar Cetelem új ügyfelei közül minden 5. már internetes összehasonlító oldalról érkezett. A Cetelemnél remélik: kereskedelmi partnereik választ találnak a vasárnapi zárva tartásra.

Az idei Cetelem körkép a 12 felmért európai ország közül Magyarországra prognosztizálja a legnagyobb fogyasztásbővülést Lengyelország mellett az idei évre - hangsúlyozta a legújabb felmérés hazánk számára legfontosabb elemét Vincent Olivier, a Magyar Cetelem vezérigazgatója.

Pozitív Európa

Az európai fogyasztók érzékelik a gazdasági növekedés visszatérését - hangsúlyozta Lukácsi Zoltán, a pénzintézet marketing igazgatója. Az ország növekedését tavaly a magyarok prognosztizálták a legmagasabbra - közel 30 százalékkal javult a gazdasági növekedésre adott becslés -, idén talán épp ezért óvatosabban ítélik meg a gazdaság növekedésének lehetőségét. Ugyanakkor - miként a többi felmérésben részt vevő országgal egyetemben - a háztartások továbbra is az országnál kedvezőbbnek ítélik meg a sajt háztartás helyzetét.

Mit jelent ez?

Azt, hogy - talán túlzottan is - árérzékeny a magyar fogyasztó, azt mindennél jobban láttuk eddig is az akciós újságokkal bevásárlást intéző családfők és családanyák hipermarketekben lévő tobzódásán. Igaz, a Cetelem szerint előkerül a minőségre törekvés is, de ez messze amögött van, hogy mindennél az ár döntő. Ami további problémát jelent, az az, hogy hamarosan second hand ország leszünk - tessék csak végigmenni a hajdan híres Rákóczi úton, ahol turi nyit turira... Ez nem lehet egy ésszerű kereskedelempolitika célja...

Second hand ország

Az európai fogyasztók 62 százaléka gondolja azt, hogy másképp viszonyul a vásárlásokhoz, mint a válság előtt, Magyarországon 81 százalék ez az arány - messze a legmagasabb a felmérésben részt vevők között. A magyar vásárlók 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jobban megnézi az árakra, 63 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a korábbiaknál ritkábban csábul el egy-egy marketing-ajánlatra. A trendből kissé lógunk csak ki: az európai átlagpolgár 83 százalékban figyel az árakra és 56 százalékuk próbálja távol tartani magát az impulzív vásárlásoktól. Amiben ugyanakkor komolyan eltérünk Európától: a megkérdezettek 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jóval többször vásárol használt terméket (Európában a second hand arány 27 százalékos), s mind többen osztják be közösen a gépek, berendezések használatát - náluk 16, Európában 9 százalékos az így gondolkodók aránya.

Már a banki termékeket is versenyeztetik

Az internetes vásárlás is előretör, ami érdekes: a megkérdezett 60 évnél idősebbek 63 százaléka  válaszolta azt, hogy többször használja vásárlásra az internetet - a tájékozódásban ugyanakkor még komolyabb az internet használata. De nem csak a kereskedelemre igaz ez: a Cetelemhez érkező új ügyfelek minden 5-e a hitelek kondícióit összehasonlító oldalakról érkezik a bankhoz - ezen ügyfelek több, mint 50  százaléka 35 év feletti, hatoduk 56 évesnél idősebb. Ráadásul az internet információátadási lehetőségét mindennél jobban mutatja, hogy az aggregátor oldalakról érkező ügyfelek 86 százaléka vidékről jön.

Vasárnapi zárva tartás - megoldják a kereskedők

A kereskedelmi cégek vasárnapi zárva tartása ellenére a Cetelem úgy véli, hogy a lakossági fogyasztás 2,5 százalékkal bővül az idén, a fogyasztók leginkább a lakásfelújításra, műszaki cikkek vásárlására költenének. Európában emellett a szórakozás, utazás szerepel kiemelt helyen a költések szempontjából, hazánkban ez a cél még hátrébb szorul.

Egyelőre nem tartanak attól, hogy ez a rendszer visszavetné az áruhitelezést. Vincent Olivier szerint egyelőre rövid idő telt el az új szabályozás bevezetésétől, de remélik, hogy kereskedelmi partnereik megoldást találnak a kereslet fenntartására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG