Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A héten hozzányúlt a sokak által szentnek tartott devizatartalékhoz az MNB. A jegybank gazdaságélénkítésre költ belőle, pedig eredeti szerepe szerint nem arra való. Miért van szükség a tartalékra és mire használhatja az MNB?

A jegybank által csütörtökön meghirdetett, a hitelfolyósítás ösztönzését és a pénzügyi stabilitás növelését célzó intézkedések legalább 3 milliárd, legfeljebb 4 milliárd euróval csökkentik a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak szintjét. A jegybank által pénteken közzétett előzetes adatok szerint március végén 35,47 milliárd euró volt a jegybanki tartalékok összege. Az MNB jegybanktörvényben meghatározott feladata a pénzügyi stabilitás fenntartásra. A jegybank honlapján fellelhető értelmezés szerint a pénzügyi stabilitás olyan állapot, amelyben a pénzügyi rendszer, azaz a kulcsfontosságú pénzügyi piacok és a pénzügyi intézményrendszer ellenálló a gazdasági sokkokkal szemben és képes zökkenőmentesen ellátni alapvető funkcióit: a pénzügyi források közvetítését, a kockázatok kezelését és a fizetési forgalom lebonyolítását. Az ilyen sokkoknak való ellenállás egyik legfőbb eszköze a devizatartalék, amely egyfajta garanciát jelent a piac számára, hogy a jegybank képes közbelépni a piacon szélsőséges árfolyammozgások esetén.

Közvetlen beavatkozásra lehet példa az az elméleti helyzet, amikor a forint jelentősen gyengül az euróhoz képest. Ekkor a jegybank a devizatartalék terhére euróért vesz forintot, ami növeli a forint iránti piaci keresletet, s így a forint gyengülése megáll. (Az MNB és a legtöbb jegybank hagyományosan nem közöl az esetleges piaci intervencióra vonatkozó információkat.) Az MNB - a régiós jegybankokhoz hasonlóan - nem fogalmaz meg hivatalos, kívánt tartalékszintet. A devizatartalékok szintjének megállapítására csupán néhány "hüvelykujj-szabály" létezik a szakirodalomban. Az egyik ilyen szabály értelmében a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország háromhavi importszámláit. Ez a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évre vonatkozó adatait figyelembe véve mintegy 18-18,5 milliárd eurót jelent.

Egy másik, a Guidotti-Greenspan-szabály néven ismert elmélet szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország rövid lejáratú, azaz egy éven belül lejáró külső adósságát. Az MNB statisztikái szerint ez a mutató a múlt év végén 28 milliárd euró körül mozgott.   A jegybanki devizatartalék az elmúlt néhány évben a korábbiakhoz képest magasabb volt. A tartalékok a korábbi évek 10-17 milliárd eurós szintjéről azt követően nőttek 30 milliárd euró fölé, hogy a válság nyomán 2008 végén súlyos pénzpiaci zavarok keletkeztek Magyarországon is. Akkor a Nemzetközi Valutaalaptól kapott kölcsön egy részét a jegybank a devizatartalékok közé sorolta, ezzel is jelezve a piacnak, hogy nagyobb garanciatartalékkal rendelkezik. Egyebek között ennek az intézkedésnek is köszönhetően sikerült akkor elkerülni a forint és más pénzügyi eszközök összeomlását. A tartalékok szintje azóta 30 milliárd euró felett volt, a történelmi csúcs 2011. szeptemberében volt 38,8 milliárd eurón.A jegybanki intézkedések közül kettő is hatással lehet a devizatartalékok szintjére.

Bizonyosan 3 milliárd euróval csökkenhet a jegybanki devizatartalék az MNB által bejelentett egyik intézkedéstől. Ennek értelmében a bankokkal, illetve más szereplőkkel kötendő megállapodás részeként a jegybank forintért cserébe devizát ajánl fel a devizatartalékból, amennyiben a kérelmező vállalja, hogy azt a rövid lejáratú külső adósság törlesztésére fordítja. Így elvileg csökken a devizatartalék és a rövid lejáratú külső adósság, ami a Guidotti-Greenspan tartalékszint-szabály értelmében semleges hatást vált ki, azaz a tartalék-megfelelés nem változik. A bankok esetében az történne, hogy a bankok a jegybanknál tartott, jelentős kéthetes kötvényállományból "vennének ki" forintot, azt váltanák devizára a jegybanknál, és ezzel a devizával törlesztenék rövid lejáratú külső adósságukat. A jegybank szerint az állam is jelentkezhet erre az intézkedésre, amennyiben növeli a forint denominációjú állampapírok kibocsátását, és az így nyert többlet forintbevételt a jegybanknál devizára váltva, törlesztené az egy éven belül lejáró devizaadósságát. Egy ilyen lépéshez azonban a kormány, illetve az Államadósság Kezelő Központ kezdeményezése kell.

Az ÁKK honlapján fellelhető adatok szerint 2013. áprilisához képest egy éven belül mintegy 1205 milliárd forintnyi, azaz nagyjából 4 milliárd euró devizaadóssága jár le az államnak. Az intézkedésnek egyébként hatása lehet a jegybank eredményére is, hiszen - amennyiben a pénzintézetek veszik igénybe az eszközt - a csökkenő kéthetes kötvény-állomány miatt alacsonyabb kamatfizetési kötelezi a jegybankot. 1000 milliárd forinttal alacsonyabb kötvényállománnyal és a jelenlegi, 5 százalékos alapkamattal számolva ez 50 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet a jegybanknak. Egy másik intézkedés, a kkv-k számára felajánlott, a kkv-k devizahiteleinek forintosítását célzó intézmény csak abban az esetben érinti a devizatartalékokat, amennyiben a jegybank a devizatartalék terhére teremti elő a törlesztéshez szükséges devizát. Ez legfeljebb 1 milliárd euróval csökkentené a tartalékot, bár csütörtökön a jegybank szakemberei jelezték, hogy ebben a kérdésben még nem született döntés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos