1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A héten hozzányúlt a sokak által szentnek tartott devizatartalékhoz az MNB. A jegybank gazdaságélénkítésre költ belőle, pedig eredeti szerepe szerint nem arra való. Miért van szükség a tartalékra és mire használhatja az MNB?

A jegybank által csütörtökön meghirdetett, a hitelfolyósítás ösztönzését és a pénzügyi stabilitás növelését célzó intézkedések legalább 3 milliárd, legfeljebb 4 milliárd euróval csökkentik a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak szintjét. A jegybank által pénteken közzétett előzetes adatok szerint március végén 35,47 milliárd euró volt a jegybanki tartalékok összege. Az MNB jegybanktörvényben meghatározott feladata a pénzügyi stabilitás fenntartásra. A jegybank honlapján fellelhető értelmezés szerint a pénzügyi stabilitás olyan állapot, amelyben a pénzügyi rendszer, azaz a kulcsfontosságú pénzügyi piacok és a pénzügyi intézményrendszer ellenálló a gazdasági sokkokkal szemben és képes zökkenőmentesen ellátni alapvető funkcióit: a pénzügyi források közvetítését, a kockázatok kezelését és a fizetési forgalom lebonyolítását. Az ilyen sokkoknak való ellenállás egyik legfőbb eszköze a devizatartalék, amely egyfajta garanciát jelent a piac számára, hogy a jegybank képes közbelépni a piacon szélsőséges árfolyammozgások esetén.

Közvetlen beavatkozásra lehet példa az az elméleti helyzet, amikor a forint jelentősen gyengül az euróhoz képest. Ekkor a jegybank a devizatartalék terhére euróért vesz forintot, ami növeli a forint iránti piaci keresletet, s így a forint gyengülése megáll. (Az MNB és a legtöbb jegybank hagyományosan nem közöl az esetleges piaci intervencióra vonatkozó információkat.) Az MNB - a régiós jegybankokhoz hasonlóan - nem fogalmaz meg hivatalos, kívánt tartalékszintet. A devizatartalékok szintjének megállapítására csupán néhány "hüvelykujj-szabály" létezik a szakirodalomban. Az egyik ilyen szabály értelmében a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország háromhavi importszámláit. Ez a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évre vonatkozó adatait figyelembe véve mintegy 18-18,5 milliárd eurót jelent.

Egy másik, a Guidotti-Greenspan-szabály néven ismert elmélet szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország rövid lejáratú, azaz egy éven belül lejáró külső adósságát. Az MNB statisztikái szerint ez a mutató a múlt év végén 28 milliárd euró körül mozgott.   A jegybanki devizatartalék az elmúlt néhány évben a korábbiakhoz képest magasabb volt. A tartalékok a korábbi évek 10-17 milliárd eurós szintjéről azt követően nőttek 30 milliárd euró fölé, hogy a válság nyomán 2008 végén súlyos pénzpiaci zavarok keletkeztek Magyarországon is. Akkor a Nemzetközi Valutaalaptól kapott kölcsön egy részét a jegybank a devizatartalékok közé sorolta, ezzel is jelezve a piacnak, hogy nagyobb garanciatartalékkal rendelkezik. Egyebek között ennek az intézkedésnek is köszönhetően sikerült akkor elkerülni a forint és más pénzügyi eszközök összeomlását. A tartalékok szintje azóta 30 milliárd euró felett volt, a történelmi csúcs 2011. szeptemberében volt 38,8 milliárd eurón.



A jegybanki intézkedések közül kettő is hatással lehet a devizatartalékok szintjére.

Bizonyosan 3 milliárd euróval csökkenhet a jegybanki devizatartalék az MNB által bejelentett egyik intézkedéstől. Ennek értelmében a bankokkal, illetve más szereplőkkel kötendő megállapodás részeként a jegybank forintért cserébe devizát ajánl fel a devizatartalékból, amennyiben a kérelmező vállalja, hogy azt a rövid lejáratú külső adósság törlesztésére fordítja. Így elvileg csökken a devizatartalék és a rövid lejáratú külső adósság, ami a Guidotti-Greenspan tartalékszint-szabály értelmében semleges hatást vált ki, azaz a tartalék-megfelelés nem változik. A bankok esetében az történne, hogy a bankok a jegybanknál tartott, jelentős kéthetes kötvényállományból "vennének ki" forintot, azt váltanák devizára a jegybanknál, és ezzel a devizával törlesztenék rövid lejáratú külső adósságukat. A jegybank szerint az állam is jelentkezhet erre az intézkedésre, amennyiben növeli a forint denominációjú állampapírok kibocsátását, és az így nyert többlet forintbevételt a jegybanknál devizára váltva, törlesztené az egy éven belül lejáró devizaadósságát. Egy ilyen lépéshez azonban a kormány, illetve az Államadósság Kezelő Központ kezdeményezése kell.

Az ÁKK honlapján fellelhető adatok szerint 2013. áprilisához képest egy éven belül mintegy 1205 milliárd forintnyi, azaz nagyjából 4 milliárd euró devizaadóssága jár le az államnak. Az intézkedésnek egyébként hatása lehet a jegybank eredményére is, hiszen - amennyiben a pénzintézetek veszik igénybe az eszközt - a csökkenő kéthetes kötvény-állomány miatt alacsonyabb kamatfizetési kötelezi a jegybankot. 1000 milliárd forinttal alacsonyabb kötvényállománnyal és a jelenlegi, 5 százalékos alapkamattal számolva ez 50 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet a jegybanknak. Egy másik intézkedés, a kkv-k számára felajánlott, a kkv-k devizahiteleinek forintosítását célzó intézmény csak abban az esetben érinti a devizatartalékokat, amennyiben a jegybank a devizatartalék terhére teremti elő a törlesztéshez szükséges devizát. Ez legfeljebb 1 milliárd euróval csökkentené a tartalékot, bár csütörtökön a jegybank szakemberei jelezték, hogy ebben a kérdésben még nem született döntés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG