3p
A bankvezetők is azt mondják, túl sok a bankfiók az országban.

Túlbankosodott az ország

Versengő és versenyképes bankrendszerre van szükség Magyarországon - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio Hitelezés 2017 című konferencián. Nagy Márton kiemelte: a magyar bankok menedzsmentje a lakossági hitelek gyenge árversenye mellett eddig elsősorban a pénzintézetek bevételeire fókuszált. Ezzel párhuzamosan a hazai bankrendszer jelentős költségekkel működik, a magyar bankok költséghatékonysága nemzetközi és régiós összevetésben is alacsony, míg a bevételük kiemelkedően magas.

Az MNB alelnöke rámutatott: Magyarország túlbankosodott ország a maga mintegy 40 kereskedelmi bankjával, a mérethatékonyság növelése érdekében összeolvadások is lehetnek, az országnak hosszabb távon 4-5 nagybankra van szüksége. Nagy Márton hangsúlyozta: a banki költségek jelentősen csökkenthetőek, ha a hazai hitelintézetek átállnak a digitális, készpénz és papír nélküli bankolásra, a jövő a digitalizációé, ezzel csökkenthető a költséges bankfiókok száma is - emelte ki a jegybank alelnöke.

Mennyire nyereséges?

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint eltúlzott az a jegybanki adat, hogy tavaly a magyar bankszektor együttesen mintegy 485 milliárd forint nyereséget mutatott volna fel. A kimutatásokban szerinte számos egyszeri tétel szerepelt, így nem igaz az a megállapítás, hogy a magyar bankrendszer kimagasló jövedelmezőséget ért el. Szerinte a hosszabb távon elérhető és fenntartható profit a magyar bankrenszerben 150-200 milliárd forintra rúghat, ami 5-6 százalékos tőkearányos megtérülést jelent. Bencsik László kiemelte azt is, hogy a magyar bankrendszerben a nettó kamatrés 2,5 százalékos, ami regionális összevetésben alacsony. Mindennek következtében a jegybank helyzetértékelése problématikus, és elgondolkodtató. Ezzel együtt dicséretes az a teljesítmény, amit az MNB az elmúlt években elért - jelezte az OTP vezérigazgató-helyettese.

Bencsik László azt is megkérdőjelezte, hogy a bankfiókok számát nagymértékben csökkenteni kellene, hozzátéve, az ügyfelek igénylik a fiókokban való kiszolgálást, különösen a lakáshitelek igénylése során.

Sokan vannak

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank távozó vezérigazgatója úgy vélte: a magyar bankrendszerben tényleg túl sok bank működik, a magyarországi bankokra ugyanakkor nem nehezedik nyomás a tekintetben, hogy a bankrenszer konszolidációja bekövetkezzen. Ő is vitatta, hogy nagyon nyereséges lennének a hazai hitelintézetek.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint drasztikus fiókbezárásokat nem, racionalizálást azonban terveznek a banknál, ez azt eredményezi, hogy 12 takarékszövetkezet marad várhatóan a magyar piacon. Ezzel párhuzamosan a mostani mintegy 1500 fiókról mintegy 1200-ra csökkenhet a takarékok fiókjainak száma. Vida József rámutatott: a kkv-k a finanszírozásban napjainkban a bőség zavarával küzdenek, a kamatmentes visszatérítendő európai uniós források mellett nehéz a bankok saját hiteleit kiközvetíteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG