3p
Elkötelezett a magyarországi jelenlét mellett a ma 25 éves UniCredit Bank olasz tulajdonosa. Teheti - a magyar leány még az elmúlt években is folyamatosan nyereséget tudott termelni.

Ma ünnepli Magyarországi fennállásának 25 éves évfordulóját az UniCredit Bank, amelynek egyik jogelődje, a bécsi Creditanstalt hazai leánybankját 1990. január 23-án jegyezték be. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az osztrák pénzintézet képviseletként már az 1970-es évektől jelen volt hazánkban, sőt alapítója volt az 1979-ben létrehozott CIB-nek is, ahol Creditanstalt mellett német, francia, olasz és japán bankok részvételével egy különleges off­shore konzorciális bank jött létre, ami teljesen unikálisnak számított a kelet-európa blokkban.

A bank joggal pályázhat a legtöbb fúziót látott hitelintézet címére. A Creditanstalt a Bank Austriával egyesült 1998-ban, majd a bankcsoport a német HypoVereinsbankkal egyesült 2001-ben. Az oshztrákok számára nehezen feldolgozható élmény, az ország vezető bankjának „német kézbe” kerülése Budapesten inkább örömöt hozott: az új HVB Bank hazánkban is komoly hangsúlyt fektetett a hagyományosan erős (nagy)vállalati ügyfélkör mellett a lakossági üzletág felfuttatására is. Ekkor alakult meg az FHB és az OTP mellett az ország harmadik jelzálogbankja, s indult meg a komoly mértékű fiókbővítés is.

A folyamat nem állt le, sőt inkább felerősödött a HypoVereinsbank AG–Bank Austria Creditanstalt AG csoport és az olasz UniCredito Italiano S.p.A 2005-ös egyesülésével. Ekkor került meghirdetésre a 100 fiókos terv, amelynek megvalósítását ugyanakkor a 2008-as válság akadályozta meg.

Pusztán a vezetők állandósága is egyfajta stabilitást sugall. Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója – aki a bankot alapításától vezető Matthias Kunschtól vette át az iránytást 2006-ban – ma olyan bankot vezet, amely teljes körű szolgáltatásokkal szolgálja ki 85 fiókjában több mint 400 ezer ügyfelét.

„Csoportunk helyi bankjának tőkehelyzete a magyar bankpiac legnehezebb éveiben is erős és stabil maradt, sőt, a magyar UniCredit egyike azon kevés bankoknak Magyarországon, amelyek folyamatosan nyereségesen működtek, és várakozásaink szerint a 2014-es pénzügyi évet is szép eredménnyel zárja. Ez az egyik oka annak, hogy az UniCredit Csoport hosszú távon elkötelezett Magyarország iránt, míg a másik, hogy 2014 után gazdasági növekedésre számítunk Magyarországon a következő években is.” – erősítette meg az UniCredit Csoportnak a 25 éves hazai bankkal kapcsolatos terveit Gianni Papa, az UniCredit CEE Division vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG