3p
Novemberi számával megújul a Hitelintézeti Szemle - már nem csak MNB-sek írnak a kiadványban. A jegybank szerint szükség van a közgazdasági gondolkodás megváltoztatására.

Nem csak MNB-sek írnak

A gazdasági válság rávilágított arra, hogy szükség van a közgazdasági gondolkodás megváltoztatására, e cél elérésének szolgálatában áll a novembertől megújuló Hitelintézeti Szemle is, amely a bank szerint hiánypótló szerepet tölt be a tudományos, közgazdasági folyóiratok között - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón.

A tudományos folyóirat célja megjelenési lehetőséget biztosítani azon kutatók, akadémiai szakemberek, oktatók, döntéshozók és döntés-előkészítők számára, akik egyaránt építenek az elméleti és a gyakorlati közgazdaságtan alapjaira, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítanak a válság utáni megváltozott gazdasági folyamatok megértésére.

Az MNB eddigi Bankszemle kiadványa a bank munkatársai számára biztosított publikációs lehetőséget, most a szerzők körét tágítják - mondta P. Kiss Gábor, az MNB költségvetési kutatásokért felelős főosztályvezetője, aki az eddigi és a megújult kiadványnak is főszerkesztője.

A legfrissebb szám tartalmából

Pásztor Szabolcs, a kiadvány koordinátora ismertette a folyóirat novemberi számában megjelent tanulmányokat, amelyek olyan területeket elemeznek, melyek a válság alatt jelentős átalakuláson estek át. A mostani számban a tanulmányok többségét MNB-sek - köztük az elnök és az alnök - jegyzik, a többi szerző a Corvinus Egyetemen oktat vagy tanácsadó cég munkatársa.

A magyar credit crunch 2009 és 2013 közötti történetének bemutatása az okokat, a jellegadó tulajdonságokat és a növekedési szempontból kritikus kkv-hitelezést elemzi. A tanulmány különböző módszerekkel számolva 0,2-0,8 százalék közé becsüli a bank növekedési hitelprogramja (nhp) első szakaszának hozzájárulását a GDP szintjéhez, és 2000-8000 közé teszi az nhp által megmentett, illetve teremtett munkahelyeket.

Egy másik tanulmány szerint a jelenlegi európai fiskális keretrendszer egyre bonyolultabb és átláthatatlanabb, és jó fiskális intézményekhez jó mutatókra van szükség. A tanulmány szerzői egy decentralizált keretrendszerre tesznek javaslatot, amelyben a fiskális célok elérését első szinten ország-specifikus nemzeti szabályrendszer biztosítaná a nemzeti Költségvetési Tanácsok aktív közreműködésével.

Egy, a szanálás reformjának kérdéskörét vizsgáló dolgozat szerint sarkalatos kérdés az, hogy a bank stabilizálásán túl olyan szerkezetátalakítás is történjen, amellyel elkerülhető a szanálást megelőző helyzet megismétlődése.

A közösségi finanszírozás kérdéskörét feszegető tanulmány arra a kérdésre kíván választ adni, hogy valós lehetőséget kínál-e az internet alapú platformokon, egyenként kisösszegű felajánlásokból/befektetésekből gyűjtött forrás a hazai kisvállalatok számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG