BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 19. 11:37

Óvatos optimizmus jellemzi ma a tőzsdéket, az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak, ezen belül a BUX inkább felülteljesítő. A forint kissé gyengült, az olaj és a nemesfémek emelkednek. Donald Trump elnök elveszített egy fontos pert, a sajtó a világjárvány első száz napját értékeli. Az Európai Unió vezetői pedig végre nekiálltak vitatkozni a 750 milliárd dolláros segélycsomag részleteiről, de ki tudja, mikor egyeznek meg.

Jó eséllyel ez a hét is pozitívan zárul a részvénypiacok számára. Ma az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak, az amerikai határidős mutatók is pár ezrelékes emelkedést tudtak produkálni. Friss makroadatok jöttek, az Egyesült Királyságban a kiskereskedelmi eladások májusban 12 százalékkal ugrottak meg az előző hónaphoz képest. Áprilisban még 18,1 százalékos volt a zuhanás. Ugyanakkor a német termelői árak májusban is a negatív tartományban maradtak, ez már nem olyan jó ilyen a gazdaság számára. Erősebb lépésekre sarkallhatja viszont az európai központi bankot.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel, az OTP egy, a Mol 0,6, a Richter 0,2 százalékos pluszban van. A Magyar Telekom fél százalékkal süllyed. A forint kissé tovább gyengült, 60 fillérrel drágább lett az euró a tegnap estihez képest, így 346,20 forint.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az olaj árfolyama két és fél-három százalék közötti pluszban van, amit az Investing.com azzal magyaráz, hogy Irak és Kazahsztán bejelentette, kompenzálni fogja májusi túltermelését. Ez a két ország azok közé tartozik, amelyek eddig túllépték az OPEC-megállapodásban lefektetett kvótákat. Ez a hír csökkenti a túlkínálat veszélyét az olajpiacon. Németországban a Wirecard, amely tegnap is közel 70 százalékkal zuhant, ma újabb 40 százalékot veszített értékéből. (Erről itt írtunk részletesebben.)

1. Trump ismét veszített

Az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága csütörtökön újabb ütést vitt be Donald Trumpnak, amikor törvényellenesnek nyilvánította az Obama elnök ideje alatt indított “Álmodók program” megszüntetését. Ennek keretében 670 000 ezer fiatalkorú illegális bevándorló számára tették lehetővé a maradást és a munkavállalást. Trumpnak most újabb alacsonyabb szintű bíróságokon kell megvédenie igazát és keresztülvinni a rendelkezést.

Amit az elnökválasztás előtt valószínűleg már nem tud befejezni. Az elnököt ráadásul két új könyv is rossz színben tünteti fel.

2. Meddig tárgyalnak az Európai Unió vezetői?

Ma az Európai Unió vezetői videókonferencián kezdtek tárgyalásokat a 750 milliárd eurós, korábban elhatározott gazdasági segélyprogram végrehajtásáról. A Bloomberg szerint azonban lehet ennek gyors lezárására számítani, csak az előkészítő szakasz indult meg ma.

Ebben a programban a koronavírus által különösen erősen sújtott országok gazdasági talpra állításáról van szó elsősorban. Meghallgatják majd a program ellenzőit, különösen Hollandiát, Ausztriát, Dániát és Svédországot. A befektetők örülnének, ha megegyezés születne a részletekről és valamiféle ütemterv arról, mikor kerül sor a gyakorlati végrehajtásra. Angela Merkel és Emmanuel Macron is arra szólított fel, hogy júliusban egyezzenek meg. Az időtényező itt rendkívül fontos – idézik sokan Merkelt.

3. Vírushelyzet és hiányzó nyájimmunitás

Az USA számos államában továbbra is romlik a vírusstatisztika.

A jó híreket ellensúlyozza a vírusfrontról érkező számos negatív hír. Az USA-ban újra elszabadulni látszik a járvány. Kaliforniában, Arizónában, Floridában és Texasban is új csúcsokat döntöget az új megbetegedések száma, mindeközben New York karantén bevezetését fontolgatja a Kaliforniából beutazókra. Szlovénia egyébként karantént vezetett be a szerbekkel, bosnyákokkal és a koszovóiakkal szemben. Ugyanakkor Pekingben a szigorú intézkedések meghozni látszanak gyümölcsüket, de vuhani tanulmányok azt mutatják, hogy nincs hosszú távú nyájimmunitás – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

4. Négyszer táncolnak a boszorkányok a harmadik pénteken

Ma van az a nap, amikor számos részvényindex-határidő, részvényindex-opció,  részvényopció és részvény-határidő egyszerre jár le. Ezt nevezik négyszeres boszorkányórának vagy boszorkányszombatnak a tőzsdén, minden 3. hónap 3. pénteken szokott bekövetkezni.

(Fotó: Pixabay) (Fotó: Pixabay)

Ez nem feltétlenül jár nagyobb árfolyamváltozásokkal, de előfordul, hogy a nap végén, különösen az Egyesült Államokban a volatilitás megnő. Tehát az árfolyamok ingadozása nagyobb lesz.

5. Száznapos a világjárvány

Száz nappal ezelőtt hirdette ki a világ egészségügyi szervezete, a WHO , hogy világjárvány van, azaz pandémia. Ennek alkalmából a világsajtó sok helyen kiértékeli, ami történt azóta. A Marketwatch azt az öt kritikus hibát  emeli ki, amelyek szerintük a járvány ilyen súlyos kitöréséhez vezettek a “világelső” Egyesült Államokban.

Kína is, Trump is elbagatellizálta

Az első helyen az szerepel, hogy a járványt kezdetben a hatóságok nem vették igazán komolyan, és nem értesítették róla a lakosságot. Bár már december elsején feltűnt Kínában, a kínai Holdújévre vidékre utazók januárban széthordták az országban. Egy sor Donald Trump-idézetet is felhoznak, amelyek tanúsága szerint az elnök még március-9 én is teljesen elbagatellizálta a járványt és gyors eltűnését prognosztizálta.

A második helyen az szerepel, hogy a hatóságok nagyon sokáig nem voltak képesek eldönteni, szükség van-e maszkhasználatra, vagy sem. Csak mintegy két hónapos hezitálás után határozták el, hogy mindenkinek maszkot kell hordania. A harmadik, hogy a hydroxychloroquine malária-ellenes gyógyszer – amely hatástalannak és veszélyesnek számít – propagálásával Donald Trump csak feleslegesen terelte el a figyelmet a fontosabb dolgokról.

Ne menj ki a partra

A 4. pont szerint túl korán mentek ki a tengerpartra az amerikaiak. Felsorolnak sok olyan államot, amelyek az utóbbi napokban ismét a fertőzések számának gyors emelkedését jelentették. Nagyon úgy tűnik, hogy a korai nyitás következtében a fertőzés újra fellángolt az USA számos területén. Sokan attól tartanak, hogy Florida lesz a következő epicentrum, aminek katasztrofális következményei lehetnek. Az államban ugyanis rengeteg nyugdíjas lakik kellemes klímája és tengerpartjai miatt.

Végül az ötödik pontban azt említik, hogy a vírus nem foglalkozik azzal, kire fog a polgár szavazni novemberben. A vírusra adott válaszok teljesen átpolitizáltak, miközben ősszel egy újabb fertőzési hullám bekövetkezésére elég nagy esély van. Nehéz a választóknak azt mondani, hogy ismét maradjanak otthon és tartsák be a szigorú karantént. A lazaságnak viszont fatális következménye lehet az ország gazdaságára nézve.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél