<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Óvatos optimizmus jellemzi ma a tőzsdéket, az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak, ezen belül a BUX inkább felülteljesítő. A forint kissé gyengült, az olaj és a nemesfémek emelkednek. Donald Trump elnök elveszített egy fontos pert, a sajtó a világjárvány első száz napját értékeli. Az Európai Unió vezetői pedig végre nekiálltak vitatkozni a 750 milliárd dolláros segélycsomag részleteiről, de ki tudja, mikor egyeznek meg.

Jó eséllyel ez a hét is pozitívan zárul a részvénypiacok számára. Ma az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak, az amerikai határidős mutatók is pár ezrelékes emelkedést tudtak produkálni. Friss makroadatok jöttek, az Egyesült Királyságban a kiskereskedelmi eladások májusban 12 százalékkal ugrottak meg az előző hónaphoz képest. Áprilisban még 18,1 százalékos volt a zuhanás. Ugyanakkor a német termelői árak májusban is a negatív tartományban maradtak, ez már nem olyan jó ilyen a gazdaság számára. Erősebb lépésekre sarkallhatja viszont az európai központi bankot.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel, az OTP egy, a Mol 0,6, a Richter 0,2 százalékos pluszban van. A Magyar Telekom fél százalékkal süllyed. A forint kissé tovább gyengült, 60 fillérrel drágább lett az euró a tegnap estihez képest, így 346,20 forint.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az olaj árfolyama két és fél-három százalék közötti pluszban van, amit az Investing.com azzal magyaráz, hogy Irak és Kazahsztán bejelentette, kompenzálni fogja májusi túltermelését. Ez a két ország azok közé tartozik, amelyek eddig túllépték az OPEC-megállapodásban lefektetett kvótákat. Ez a hír csökkenti a túlkínálat veszélyét az olajpiacon. Németországban a Wirecard, amely tegnap is közel 70 százalékkal zuhant, ma újabb 40 százalékot veszített értékéből. (Erről itt írtunk részletesebben.)

1. Trump ismét veszített

Az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága csütörtökön újabb ütést vitt be Donald Trumpnak, amikor törvényellenesnek nyilvánította az Obama elnök ideje alatt indított “Álmodók program” megszüntetését. Ennek keretében 670 000 ezer fiatalkorú illegális bevándorló számára tették lehetővé a maradást és a munkavállalást. Trumpnak most újabb alacsonyabb szintű bíróságokon kell megvédenie igazát és keresztülvinni a rendelkezést.

Amit az elnökválasztás előtt valószínűleg már nem tud befejezni. Az elnököt ráadásul két új könyv is rossz színben tünteti fel.

2. Meddig tárgyalnak az Európai Unió vezetői?

Ma az Európai Unió vezetői videókonferencián kezdtek tárgyalásokat a 750 milliárd eurós, korábban elhatározott gazdasági segélyprogram végrehajtásáról. A Bloomberg szerint azonban lehet ennek gyors lezárására számítani, csak az előkészítő szakasz indult meg ma.

Ebben a programban a koronavírus által különösen erősen sújtott országok gazdasági talpra állításáról van szó elsősorban. Meghallgatják majd a program ellenzőit, különösen Hollandiát, Ausztriát, Dániát és Svédországot. A befektetők örülnének, ha megegyezés születne a részletekről és valamiféle ütemterv arról, mikor kerül sor a gyakorlati végrehajtásra. Angela Merkel és Emmanuel Macron is arra szólított fel, hogy júliusban egyezzenek meg. Az időtényező itt rendkívül fontos – idézik sokan Merkelt.

3. Vírushelyzet és hiányzó nyájimmunitás

Az USA számos államában továbbra is romlik a vírusstatisztika.

A jó híreket ellensúlyozza a vírusfrontról érkező számos negatív hír. Az USA-ban újra elszabadulni látszik a járvány. Kaliforniában, Arizónában, Floridában és Texasban is új csúcsokat döntöget az új megbetegedések száma, mindeközben New York karantén bevezetését fontolgatja a Kaliforniából beutazókra. Szlovénia egyébként karantént vezetett be a szerbekkel, bosnyákokkal és a koszovóiakkal szemben. Ugyanakkor Pekingben a szigorú intézkedések meghozni látszanak gyümölcsüket, de vuhani tanulmányok azt mutatják, hogy nincs hosszú távú nyájimmunitás – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

4. Négyszer táncolnak a boszorkányok a harmadik pénteken

Ma van az a nap, amikor számos részvényindex-határidő, részvényindex-opció,  részvényopció és részvény-határidő egyszerre jár le. Ezt nevezik négyszeres boszorkányórának vagy boszorkányszombatnak a tőzsdén, minden 3. hónap 3. pénteken szokott bekövetkezni.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Ez nem feltétlenül jár nagyobb árfolyamváltozásokkal, de előfordul, hogy a nap végén, különösen az Egyesült Államokban a volatilitás megnő. Tehát az árfolyamok ingadozása nagyobb lesz.

5. Száznapos a világjárvány

Száz nappal ezelőtt hirdette ki a világ egészségügyi szervezete, a WHO , hogy világjárvány van, azaz pandémia. Ennek alkalmából a világsajtó sok helyen kiértékeli, ami történt azóta. A Marketwatch azt az öt kritikus hibát  emeli ki, amelyek szerintük a járvány ilyen súlyos kitöréséhez vezettek a “világelső” Egyesült Államokban.

Kína is, Trump is elbagatellizálta

Az első helyen az szerepel, hogy a járványt kezdetben a hatóságok nem vették igazán komolyan, és nem értesítették róla a lakosságot. Bár már december elsején feltűnt Kínában, a kínai Holdújévre vidékre utazók januárban széthordták az országban. Egy sor Donald Trump-idézetet is felhoznak, amelyek tanúsága szerint az elnök még március-9 én is teljesen elbagatellizálta a járványt és gyors eltűnését prognosztizálta.

A második helyen az szerepel, hogy a hatóságok nagyon sokáig nem voltak képesek eldönteni, szükség van-e maszkhasználatra, vagy sem. Csak mintegy két hónapos hezitálás után határozták el, hogy mindenkinek maszkot kell hordania. A harmadik, hogy a hydroxychloroquine malária-ellenes gyógyszer – amely hatástalannak és veszélyesnek számít – propagálásával Donald Trump csak feleslegesen terelte el a figyelmet a fontosabb dolgokról.

Ne menj ki a partra

A 4. pont szerint túl korán mentek ki a tengerpartra az amerikaiak. Felsorolnak sok olyan államot, amelyek az utóbbi napokban ismét a fertőzések számának gyors emelkedését jelentették. Nagyon úgy tűnik, hogy a korai nyitás következtében a fertőzés újra fellángolt az USA számos területén. Sokan attól tartanak, hogy Florida lesz a következő epicentrum, aminek katasztrofális következményei lehetnek. Az államban ugyanis rengeteg nyugdíjas lakik kellemes klímája és tengerpartjai miatt.

Végül az ötödik pontban azt említik, hogy a vírus nem foglalkozik azzal, kire fog a polgár szavazni novemberben. A vírusra adott válaszok teljesen átpolitizáltak, miközben ősszel egy újabb fertőzési hullám bekövetkezésére elég nagy esély van. Nehéz a választóknak azt mondani, hogy ismét maradjanak otthon és tartsák be a szigorú karantént. A lazaságnak viszont fatális következménye lehet az ország gazdaságára nézve.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15870 15750 15900 -0,06% 0 0 1 646 052 055 Ft 2021-07-23 17:05:06
MOL 2370 2354 2388 -0,75% 0 0 749 087 504 Ft 2021-07-23 17:11:24
MTELEKOM 426 423 428 -0,47% 0 0 61 988 804 Ft 2021-07-23 17:05:07
RICHTER 8035 8020 8170 -1,41% 0 0 968 189 030 Ft 2021-07-23 17:09:36
OPUS 239 238 240 -0,42% 0 0 36 721 996 Ft 2021-07-23 16:59:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Részvény / Deviza / Áru Jót ment ma a MOL a pesti tőzsdén
MTI | 2021. július 22. 18:14
A vezető részvények közül csak a MOL szerepelt jól csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk megint bitcoin-lufit fúj, az EKB kavarhatja fel a piacot
Eidenpenz József | 2021. július 22. 11:31
A részvénypiacok ma is jó hangulatban vannak, záporoznak a gyorsjelentések, bár a befektetőket inkább a kilátások érdeklik, mint a múlt. Elon Musk újra pozitívan nyilatkozott a bitcoinról, fel is ment az ára. A forint stabil, a 360-as euró eddig nem volt tartós.
Részvény / Deviza / Áru Ismét feljövőben a Netflix, szenvednek a német autógyárak
Eidenpenz József | 2021. július 21. 12:20
Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt kedden a Richter, fel is húzta a BUX-indexet
MTI | 2021. július 20. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 354,19 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 47 622,68 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Konszolidáció a tőzsdéken, 30 ezer alá esett a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:23
A tegnapi nagy zuhanást ma megnyugvás, szerény emelkedés követi, a hétfő nagy vesztese, a Mol ma már a húzópapír. Az euró/forint ma is volt 360 felett, de azután eltávolodott ettől a szinttől. A kriptodeviza-piacon is nagy esés volt, miközben a hatóságok több ponton támadnak.
Részvény / Deviza / Áru Nem ez volt a Mol nagy napja
MTI | 2021. július 19. 17:36
Mínuszban fejezte be a napot a BUX is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos