6p
A bankszektornak és a tőzsdének is sokat segít, hogy ilyen jól mennek a dolgok a világ és Magyarország gazdaságában - ez remek alkalom a bankoknak és a befektetőknek is arra, hogy felkészüljenek azokra az időkre, amikor épp nem lesz ilyen fényes a horizont. Nem csak a tőkepiacon jönnek sorsfordító évek, az azonnali átutalások a bankolás világát is átalakíthatják Magyarországon.

A HG Média Fókuszban: gazdasági évnyitó című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a tőzsde, az MKB, az Equilor, az MFB és a GIRO vezérei vettek részt.

Hazai forrásból kellene finanszírozni a hazai vállalatokat: vegyünk részvényt, kötvényt!

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója szerint jó lenyomata volt a magyar gazdasági folyamatoknak a BÉT teljesítménye. A BUX index folytatta harmadik éve tartó emelkedését, elsősorban a jó makrogazdasági környezetnek köszönhetően. Emellett jó egyedi vállalati teljesítményeket is láttunk, és a nemzetközi környezet is támogató volt – nem véletlen, hogy hétfőn is 41 ezer forint fölötti történelmi csúcson zárt a BUX-index. Bár az értékeltségi mutatók alapján van még tér a további emelkedés előtt, de azért a sokéves emelkedés után mindenkiben felmerül, meddig tarthat még a rali – erre azonban persze nem tud választ adni a tőzsde, mondta Végh Richárd az idei kilátásokat illetően. A tőzsde 2017-es évéről és az újításokról itt írtunk bővebben >>

A lakosság egyre több magyar részvényt tart ugyan, de a megtakarítások egyébként is bővülnek, így a részvényhányad aránya nem emelkedik: a háztartások 41 ezer milliárd forint értékű megtakarításain belül nem éri el a 2 százalékot sem, pedig a regionális adatok alapján kétszeres-háromszoros szintre is emelkedhetne. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy az államot növekvő mértékben finanszírozza a lakosság; az azonban még nem valósult meg, hogy a hazai reálszféra hazai (intézményi és lakossági) forrásokból jusson finanszírozáshoz. Ez tőzsdei részvénykibocsátással, kötvénykibocsátással lenne fejleszthető, a BÉT céljai között ez kiemelt helyen áll. Az, hogy a lakossági és intézményi portfóliókban több a külföldi részvény, vállalati kötvény, mint a hazai, azt jelenti akkor a megtakarítások nem a magyar, hanem a külföldi gazdaságot finanszírozzák nagyobb arányban.

Dr. Balog Ádám MKB-vezér ezt azzal egészítette ki: hiába van meg a megfelelő tőke a hitelezéshez bankokban, ha túlhitelezetté válnak a hazai vállalatok, akkor további tőkére lesz szükségük, hogy további finanszírozáshoz jussanak – kritikus kérdés, hogy tudunk-e olyan tőkepiacot csinálni, ami a többezermilliárdos plusz likviditást tőkévé konvertálja és eljuttatja a vállalkozásokhoz. A kockázati és magántőke-alapokban is jó lehetőségek rejlenek még ezen a téren.

Ha tőzsdéznél: sorsfordító év jöhet

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet: 2018 sorsfordító év lehet a tőkepiacokon. Ahogy azt sokan várják ilyen rekordok és hosszú emelkedés után, jöhetnek korrekciók az árakban, de ezek nem feltétlenül makrogazdasági okokból következhetnek be -  magyarán nem jelenti a gazdasági helyzet romlását egy esetleges piaci esés, inkább a nagy növekedés korrekcióját, az egészséges árfolyamok beállását jelentheti. Eszközár-buborékok, extrém árazások kialakulásától persze lehet tartani, így kellően óvatosnak kell lenni.

Eljött a hét bő esztendő a bankoknál

A bankok az elmúlt két évet rendkívül jól zárták – vajon tartható a bővülés üteme? Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: a külső gazdasági környezet támogató, az alacsony kamatszint viszont megterheli a banki jövedelmezőséget. A múlt is „kísért még”, bár folyamatosan tisztulnak a mérlegek. Eközben folyamatosan változik a szabályozási környezet, a digitalizáció pedig kihívás elé állítja a bankokat – miközben lehetőségeket is jelent számukra. Összességében jó hírek vannak a bankoknál, most a bő 7 esztendőben vagyunk – ilyenkor kell tőkét gyűjteni, optimalizálni a folyamatokat, felkészülni a később érkező kihívásokra Balog Ádám szerint.

A bankoknál ugyan fontos tényező az adott év eredménye, de inkább 5-10 éves időtávon érdemes megítélni, mennyire teljesít jól vagy rosszul egy bank. Mindenesetre az ügyfélportfólió minősége jó és egyre jobb, így jelenleg fenntarthatónak tűnik a mostani jövedelmezőség is.

Igaz, hogy a korábban megképzett céltartalékok visszaírása is hozzájárult az elmúlt évek során a kiugró eredményekhez, de már csak ezért is igaz, hogy 5-10 évre kell vizsgálni az adatokat – ezeket a most pozitívan ható, visszaírt céltartalékokat korábban meg is kellett ezeket képezni, ahogy az is igaz, hogy előbb-utóbb ezek kifutnak a mérlegből, és az alaptevékenység alapján lehet majd megítélni a bankok teljesítményét.

Balog Ádám arról is beszélt: a hitelezés a vállalkozások körében szépen megindult, erre a jegybanki Növekedési Hitelprogram és más ösztönzők jól hatottak A lakosság esetében jóval lassabban pörög fel a hitelezés, több  volt a hátráltató tényező és kevesebb az ösztönző, mostanra azonban itt is van már mérhető bővülés.

Forradalom az átutalásoknál – nagyon visszaszorítanák a készpénzt

Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO vezérigazgatója elmondta: a GIRO alapvetően a bankközi klíring biztonságos üzemeltetéséért felel, legnagyobb projektjük most az azonnali átutalási rendszer kialakítása (a projekttel kiemelten foglalkozik a Privátbankár.hu, aktuális összeállításunk, helyzetjelentésünk itt olvasható >>) . A bevezetésre kerülő magyar rendszer jelentősen eltér az összes, jelenleg működő külfölditől: máshol ugyanis az azonnali átutalás opcionális, prémium szolgáltatás, nálunk viszont 10 millió alatt kötelező lesz ezt használniuk a bankoknak – a tranzakció címzettje így 5 másodperc alatt megkapja az átutalt pénzt. Ehhez ráadásul nem kell majd hosszú bankszámlaszámot használni: adóazonosító, vagy akár mobilszám vagy e-mailcím is elég lesz az átutalás megcímzéséhez. A GIRO azt reméli, ezzel is sikerül a készpénzhasználatot remélik visszaszorítani – a fizetések 80 százaléka (darabra, nem értékben) készpénzben történik, 20 pedig elektronikusan - szeretnék, ha ez az arány közeljövőben megfordulna.

Bár a 2019. júliusi induláskor még csak a forintátutalások lesznek azonnaliak, (rövid) belátható időn belül kiterjesztik a devizaátutalásokra is: ez a képesség rendszer kialakításánál, a nyertes pályázó kiválasztásánál fontos szempont volt, mondta Selmeczi-Kovács Zsolt.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16645 16630 16645 +0,27% 16640 16650 21 400 430 HUF 2024-03-28 09:05:24
MOL 2942 2938 2944 +0,75% 2938 2942 10 283 218 HUF 2024-03-28 09:03:32
MTELEKOM 890 890 890 0,00% 890 894 269 670 HUF 2024-03-28 09:00:07
RICHTER 9340 9340 9340 +0,81% 9300 9340 1 662 520 HUF 2024-03-28 09:00:22
OPUS 401 398 408 +0,50% 0 0 170 971 799 HUF 2024-03-27 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Kicsúszott az OTP lába alól a talaj
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG