TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bizonytalanok az európai tőzsdék, ami kisebbfajta csoda, mert elég sok rossz hír érkezett, akár zuhanhatnának is. Az USA-ban nem sikerült megegyezni a következő gazdaságsegítő csomagról, Európában a fertőzések száma felülmúlja az amerikaiakét. Az EKB közgazdásza pesszimistább, mint a saját főnöke. A Brexit körül izzik a levegő, az egyik müncheni haszongépjármű-gyártó drasztikus leépítéseket és átszervezéseket jelentett be.

Tegnap végül csúnya, két százalék körüli esést szenvedtek el az amerikai részvényindexek, de a mai határidős árak ismét emelkedést vetítenek előre. Európában bizonytalanok a tőzsdék, többségükben inkább esnek. A Stoxx 600 index 0,2 százalékkal süllyed, Frankfurtban és Párizsban két-három ezrelékes az index vesztesége. Londonban van egy kis emelkedés, de ez a font további gyengülésével jár együtt.

A lengyel WIG 20 is szerény pluszban jár, a hazai BUX viszont alulteljesítő, 0,7 százalékos esést mutat. Ismét a Richter húzza le elsősorban, amely 2,3 százalékkal 6800-ra esik. Az OTP 0,7 százalékkal megy fel, a Mol 0,4, a Telekom 0,7 százalékkal gyengül. A forint stabil, 357,40 forint az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tegnapi nagy hullámvasút után az euró/dollár 1,1840 környékén stabilizálódni látszik. Mínuszban vannak a nemesfémek. A napok óta főleg gyengülő olaj ma alig változik, a Brent a 40 dolláros szinttel küzd. Tegnap a vártnál magasabb amerikai olajkészletekről érkezett hír.

Olyan bizonytalan az EKB. Vagy mégsem?

Az európai részvénypiacok bizonytalanságát az okozhatja, hogy az EKB-nál mást mond az egyik vezető, mint a másik. Christine Lagarde tegnapi, viszonylag optimista sajtótájékoztatója után ma Philip Lane vezető közgazdász óva intett a régió fellendülésével kapcsolatos túlzott reményektől.

Lane arra figyelmeztetett, hogy a Covid-recesszió deflációs hatását nem sikerült száműzni. Az infláció továbbra is messze a cél alatt van, és csak részleges előrelépés történt a világjárvány negatív deflációs hatása elleni küzdelemben. Teljesen világos, hogy nincs helye az elégedettségnek – tette hozzá.

MAN-jármű Ausztráliában (Pixabay.com) MAN-jármű Ausztráliában (Pixabay.com)

Tiltólistára kerültünk, sok a fertőzött

Nyugat-Európa naponta regisztrált új Covid-19 fertőzései felülmúlták az Egyesült Államokat, és globálisan újra kontinensünk a vírus neuralgikus pontja (“hotspotja”) – írja a Bloomberg.com.

Franciaország csaknem tízezer új esetet regisztrált csütörtökön, a legtöbbet a négy hónappal ezelőtti karantén-feloldás óta. Pénteken kormányülést tartanak náluk, amelyen megvitatják a terjedés visszaszorítására szolgáló intézkedéseket. Dániában is nőnek az esetek, felülmúlva a szomszéd Svédországot, amely annak idején kihagyta a lezárásokat.

A bajok különösen nagyok a megtépázott utazási ágazat számára. Az Egyesült Királyság felvette Portugáliát és Magyarországot karanténlistájára – írja a híroldal. (Erről itt is írtunk.) Tegnapról mára óriásit ugrott az aktív fertőzöttek száma Magyarországon, 718 új esetet azonosítottak 24 órán belül, ami persze új napi rekord. A magyar kormány lefelé módosította a gazdasági előrejelzését is (mínusz három százalékról mínusz 5,1-re).

Az idén már nem lesz új csomag?

Kétséges, hogy lesz-e a novemberi választásokig új gazdaságélénkítő csomag az USA-ban – véli az Erste Befektetési Zrt.

Tegnap a republikánus többségű Szenátusban bukott el a konzervatívok 500-700 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja, s még csak nem is kis mértékben. Hatvan szavazat kellett volna a pozitív eredményhez, amit a demokraták egységesen elutasítottak. Ez pedig azt jelenti, hogy a választásokig már nagy valószínűséggel nem is fognak fiskális élénkítő csomagot elfogadni, pedig az amerikai gazdaságnak nagy szüksége lenne rá.

Csúnyán néz ki a Brexit

A Brexit kapcsán nőnek a kockázatok a KBC Equitas szerint.

Megnőtt az esélye a megegyezés nélküli Brexitnek, mivel a napokban zajló tárgyalások során újabb vita bontakozott ki a britek belső piaci törvénytervezetéről. Az EU szerint a britek új szabályozása súlyosan sértené a Brexit megállapodásban foglaltakat, főként Írország és Észak-Írország viszonyát illetően. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója szerint továbbra is jelentős különbségek vannak a britek és az EU álláspontja között. A határidő pedig egyre közeledik, így előfordulhat, hogy nem lesz megállapodás az EU és az Egyesült Királyság közt.

Kínai Teslák Európának?

Bennfentesek szerint a Tesla autókat akar exportálni Kínából más ázsiai országokba és Európába, a Model 3 típusról van szó. A december óta a sanghaji gyárban gyártott járműveket jövő évtől Japánban és Hong Kongban is kínálják – mondta egy meg nem nevezett bennfentes a Reuters hírügynökségnek. A Tesla a hírt nem kommentálta.

Drasztikus leépítés a MAN-nál is

Minden hétre, néha minden napra jut gépipari, járműipari leépítésekről szóló hír. Az alacsony haszonkulcsoktól szenvedő MAN haszongépjármű-gyártó drasztikus intézkedésekkel akar jövedelmezőbbé válni – írja a német N-Tv.de.

A Tratonhoz tartozó hagyományos müncheni cégcsoport 9500 munkahely megszüntetését tervezi Németországban, Ausztriában és globálisan. Bizonyos esetekben a fejlesztési és gyártási folyamatokat más helyekre helyeznék át, mint a Steyr, valamint a Plauen és Wittlich üzemek. A tervezett átalakítás megköveteli a MAN Truck & Bus üzletág alapvető átalakítását minden területen, ideértve a fejlesztési és gyártási hálózat átalakítását, valamint a munkahelyek jelentős csökkentését – áll a cég sajtóközleményében. A személyi intézkedések költségei “a közepes és a felső háromjegyű milliós nagyságrend között” (körülbelül 500-1000 millió euró) mozognak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél