<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.

Ez pedig elhozhatja annak a veszélyét, hogy az egész oltási procedúrát újra kell kezdeni, ami a következő hónapokban a világ számos pontján szigorú korlátozásokat jelenhet, az ellátási láncok még nagyobb összezavarodását, ami együtt hozhatja el a magas inflációt és a vártnál érdemben alacsonyabb növekedést 2022-ben.

A fenti kockázatok fényében nem meglepő, hogy pénteken a piacokon első látásra hasonló pánik tört ki, mint 2020 februárjában. Az S&P 500 több mint 2%-kal esett, a Russel 2000 majdnem 4%-kal, míg az olaj árfolyama több mint 10%-ot zuhant, a kötvényhozamok pedig csökkenésnek indultak. A fenti reákciók nyomán érdemes lehet körüljárni, hogy vajon a mostani esés mennyire lehet indokolt, milyen scenáriók és kereskedési lehetőségek következhetnek ebből.

Hogyan néztek ki a fontosabb eszközosztályok az esés előtt?

Ehhez azonban fontos megérteni, hogy a piac milyen állapotban érkezett a múlt pénteki esésre. Az amerikai és az európai indexek idén töretlenül emelkedtek annak ellenére, hogy az inflációs kockázatok az elmúlt hónapokban nagyot emelkedtek, a Fed elkezdte a kötvényprogramot kivezetni, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák miatt pedig a növekedési kilátások romlani kezdtek. Utóbbi már a GDP várakozásokon túl a bejövő havi adatok meglepetésfaktornának romlásában is tetten érhető volt nagyjából az év közepe óta.

Bár az indexek töretlenül emelkedtek, de a felszín alatt már hónapok óta látszott, hogy valami nincsen rendben, hiszen az indexek úgy tudtak emelkedni, hogy közben egyre kevesebb részvény emelkedett új csúcsra, illetve folyamatosan csökkent azon részvények aránya, amelyek a 200-as mozgóátlag felett tartózkodnak.

(Kép: Pixabay)(Kép: Pixabay)

Szektorszinten pedig azt láttuk, hogy a technológiai szektor és a ciklikus fogyasztási javak szektora felülteljesítenek, de a pénzügy, ipar, alapanyagok alulteljesítenek az utóbbi időben. Utóbbi azért kifejezetten furcsa, mert egy magas növekedésű és csak átemeneti inflációs sokkal rendelkező környezetben ezek a szektorok felülteljesítenének. Ugyanez igaz a kötvénypiacra is. Hiába az emelkedő infláció, az amerikai kötvényprogram kivezetése, az amerikai hosszú hozamok nem tudtak új lokális csúcsra emelkedni, amely szintén nagyon meglepő. A dollár pedig az év közepe óta 1,22-ről 1,12-re erősödött az euróval szemben, ami szintén nem egy pozitív ciklikus fordulat előszele szokott lenni.

A fentiek miatt elmondható, hogy több eszközosztály működése az esés előtt már nem volt egészséges és nem egy erős ciklikus fordulat folytatódását tükrözte vissza. Tehát a részvénypiacokon magas értékeltség párosult számos negatív kockázattal, így csak egy trigger esemény hiányzott, hogy érdemi átrendeződés következhessen be. Sokan – köztük én is - a kínai Evergrande problémáit hitték a kiváltó események, de úgy néz ki, hogy végül az omikron variáns felbukkanása lehet az.

Mi történhet a piacokon?

A legfrissebb információk szerint nagyából két héten belül a vakcinagyártók megtudják mondani, hogy a mostani oltások mennyire hatásosak az új variáns ellen. Addig viszont magas maradhat a bizonytalanság, ezalatt a fontosabb eszközosztályokban magas maradhat a volatilitás. A részvénypiacok esetében akár további korrekció is elképzelhető. Részben a tőkeáttételes pozíciók zárása miatt, részben pedig a vírus szempontjából kockázatos szektorokból való kivonulás miatt.

Amennyiben az omikron ellen hatásosak a mostani oltások (jelenleg ez tűnik valószínűbbnek), akkor újra a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak a befektetők, de nem szabad elfelejteni, hogy már a most jelenlevő delta variáns is korlátozások bevezetésére kényszerít számos európai országot, így a visszapattanás a tőzsdéken korlátozott lenne rövid távon.

Folytatódna az a trend, hogy az európai részvénypiacok alulteljesítik (a rosszabb vírushelyzet miatt) az amerikait, a dollár újra erősödhetne, a feltörekvő gazdaságok alulteljesítenének és ismét az infláció lenne a legnagyobb probléma a világon. Szektor szinten az energetika és pénzügy ágazatokban valamekkora visszapattanás jöhetne, de a delta variáns miatti korlátozok bevezetése miatt a technológiai szektor felülteljesítése legalább a téli hónapokban folytatódhatna.

Abban az esetben azonban, ha az oltások mégsem hatásosak egy teljesen másik helyzet adódna. Az omikron nyomán a téli hónapokban még a magasan átoltott gazdaságokban is hetekre, rosszabb esetben hónapokra lezárás, vagy legalább az élet szigorú korlátozása következne, ami a gazdasági visszaesésen túl az ellátási láncokat is mégjobban összezavarná, tovább növelve az inflációs kockázatokat. Ekkor a részvénypiacok rövid távú korrekciója elkerülhetetlen, főleg a ciklikus részvények esnének. Azonban a mostani helyzet ismerős, jobban megtanultak a gazdaságok a lezárások mellett működni, ráadásul több vakcinagyártó jelezte, hogy pár hónapon belül már az új variánsra specializált oltást tudnának elkezdeni szállítani. Emiatt a részvénypiaci esés érdemben kisebb lehet, mint amit 2020 februárjában láttunk.

Ennek ellenére azért legalább a téli hónapokra a jegybankok szüneteltetnék a kamatemelési ciklust, a Fed leállítaná a kötvényprogram kivezetését és ha kell, újabb likviditásbővítő intézkedéseket is hozna. Erre szükség is lenne, mert valószínűsíthető, hogy az amerikai döntéshozók újabb fiskális csomagot fogadnának el. Ezek pedig együttesen a dollár gyengüléséhez vezetnének. Rövidtávon a piaci hangulat romlása miatt az amúgy is kifeszített helyzetben lévő forintot – több más feltörekvő devizával együtt - újabb leértéeklődési hullám érheti, így a jegybank a megváltozott vírushelyzet ellenére további kamatemelésekre kényszerülhet, szemben mondjuk a Fed-del.

Végül pedig adódik a kérdés: mit érdemes most tenni egy befektetőnek?

Rövidtávon, amíg a bizonytalanság el nem múlik, addig a részvénypiaci kitettséget érdemes lehet csökkenteni és a rövid kötvények is biztonságos és gyorsan mozgatható alternatívát jelenthetnek. Amennyiben az omikron ellen nem hatásosak az oltások egy ideig a hosszú kötvények újra felülteljesítőek lehetnek. A piaci esés után azokat a részvényeket érdemes keresni, amelyeket nem érinti rosszul a vírus és hosszú távú növekedési potenciál is van bennünk.

Véleményem szerint ez a 2020-as eséssel ellentétben nem a home office részvényeket fogja már jelenteni, hanem azokat, amelyek ciklusokon átívelő növekedési story-val rendelkeznek. Ez pedig nagyjából minden olyan cég, amelyek aktív szerepet vállalnak a megújuló energiára való átállásban. Ezzel együtt az ehhez szükséges nyersanyagok (réz, kobalt, acél, lítium) is emelkedhetnek. Így az ESG alapú befektetések az omikron megjelenése ellenére is felülteljesítőek lehetnek. A ciklikus részvények (légitársaságok, éttermek, stb.) kifejezetten kerülendők. Bár eddig sokuk túlélte a korlátozásokat, egy újabb lezárásokkal tarkított tél már érdemben emelheti a csődkockázatot is.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy ilyen helyzetben az amúgy is kifeszített ellátási láncokkal mi történhetne. A légiforgalom korlátozása, a gazdaságok különböző időben és mértékben történő lezárása még jobban bonyolítaná a helyzetet. Ráadásul nem szabad elfelejteni hogy a kínai ingatlanszektor már most is finanszírozási nehézségekkel küzd. A világgazdaság újabb lezárása, a befektetők kockázati étvágyának csökkenése nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja a szektort és a kínai döntéshozókat is. Ezek együttesen a növekedés mellett az infláció szempontjából is érdemi kockázatot hordozhatnak, ami pedig növelhetné 2022-re a stagflációs félelmeket. Egyelőre azonban még túl keveset tudunk az vírusvariánsról, ezért a legtöbb, amit tehet egy befektető, hogy elkezdi a különböző lehetőségeket végiggondolni és felkészülni azokra.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17900 17235 17990 +2,55% 17895 17900 7 561 008 195 Ft 2022-01-27 15:51:22
MOL 2714 2650 2738 +1,65% 2714 2716 2 498 273 522 Ft 2022-01-27 15:50:44
MTELEKOM 418 418 422 -0,71% 417 418 101 652 768 Ft 2022-01-27 15:50:33
RICHTER 8305 8140 8450 +0,36% 8290 8310 1 265 993 575 Ft 2022-01-27 15:51:21
OPUS 211 208 213 +0,24% 210 211 13 647 458 Ft 2022-01-27 15:39:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP miatt felülteljesítő a BUX, ne várj új Teslára
Eidenpenz József | 2022. január 27. 12:28
A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.
Részvény / Deviza / Áru Felpattantak az európai tőzsdék, a pesti börze is követte őket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:59
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom nem tudott pluszban zárni.
Részvény / Deviza / Áru Az inflációkövető kötvény, az értékalapú részvény és az OTP lehet idén a sláger
Eidenpenz József | 2022. január 26. 15:25
Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt az OTP, hurráoptimizmus van a piacokon
Király Béla | 2022. január 26. 11:33
A hétfőn látott erős pesszimizmuson kezdenek átlendülni a részvénypapírpiacok. Szerdán Európa-szerte erős pluszokat láthatunk, a magyar részvénypiac is emelkedik, az OTP 3 százalékkal ugrott meg.
Részvény / Deviza / Áru Mikor fordulnak végre a piacok? Meddig gyengül még a forint?
Eidenpenz József | 2022. január 25. 12:12
Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített Európában a BUX, de még így is esett
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 844,46 pontos, 1,62 százalékos csökkenéssel, 51 325,34 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Ez már a kriptó-tél? Sújtják-e a szankciók az OTP-t és a Richtert?
Eidenpenz József | 2022. január 24. 12:12
A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló