<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.

Ez pedig elhozhatja annak a veszélyét, hogy az egész oltási procedúrát újra kell kezdeni, ami a következő hónapokban a világ számos pontján szigorú korlátozásokat jelenhet, az ellátási láncok még nagyobb összezavarodását, ami együtt hozhatja el a magas inflációt és a vártnál érdemben alacsonyabb növekedést 2022-ben.

A fenti kockázatok fényében nem meglepő, hogy pénteken a piacokon első látásra hasonló pánik tört ki, mint 2020 februárjában. Az S&P 500 több mint 2%-kal esett, a Russel 2000 majdnem 4%-kal, míg az olaj árfolyama több mint 10%-ot zuhant, a kötvényhozamok pedig csökkenésnek indultak. A fenti reákciók nyomán érdemes lehet körüljárni, hogy vajon a mostani esés mennyire lehet indokolt, milyen scenáriók és kereskedési lehetőségek következhetnek ebből.

Hogyan néztek ki a fontosabb eszközosztályok az esés előtt?

Ehhez azonban fontos megérteni, hogy a piac milyen állapotban érkezett a múlt pénteki esésre. Az amerikai és az európai indexek idén töretlenül emelkedtek annak ellenére, hogy az inflációs kockázatok az elmúlt hónapokban nagyot emelkedtek, a Fed elkezdte a kötvényprogramot kivezetni, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák miatt pedig a növekedési kilátások romlani kezdtek. Utóbbi már a GDP várakozásokon túl a bejövő havi adatok meglepetésfaktornának romlásában is tetten érhető volt nagyjából az év közepe óta.

Bár az indexek töretlenül emelkedtek, de a felszín alatt már hónapok óta látszott, hogy valami nincsen rendben, hiszen az indexek úgy tudtak emelkedni, hogy közben egyre kevesebb részvény emelkedett új csúcsra, illetve folyamatosan csökkent azon részvények aránya, amelyek a 200-as mozgóátlag felett tartózkodnak.

(Kép: Pixabay)(Kép: Pixabay)

Szektorszinten pedig azt láttuk, hogy a technológiai szektor és a ciklikus fogyasztási javak szektora felülteljesítenek, de a pénzügy, ipar, alapanyagok alulteljesítenek az utóbbi időben. Utóbbi azért kifejezetten furcsa, mert egy magas növekedésű és csak átemeneti inflációs sokkal rendelkező környezetben ezek a szektorok felülteljesítenének. Ugyanez igaz a kötvénypiacra is. Hiába az emelkedő infláció, az amerikai kötvényprogram kivezetése, az amerikai hosszú hozamok nem tudtak új lokális csúcsra emelkedni, amely szintén nagyon meglepő. A dollár pedig az év közepe óta 1,22-ről 1,12-re erősödött az euróval szemben, ami szintén nem egy pozitív ciklikus fordulat előszele szokott lenni.

A fentiek miatt elmondható, hogy több eszközosztály működése az esés előtt már nem volt egészséges és nem egy erős ciklikus fordulat folytatódását tükrözte vissza. Tehát a részvénypiacokon magas értékeltség párosult számos negatív kockázattal, így csak egy trigger esemény hiányzott, hogy érdemi átrendeződés következhessen be. Sokan – köztük én is - a kínai Evergrande problémáit hitték a kiváltó események, de úgy néz ki, hogy végül az omikron variáns felbukkanása lehet az.

Mi történhet a piacokon?

A legfrissebb információk szerint nagyából két héten belül a vakcinagyártók megtudják mondani, hogy a mostani oltások mennyire hatásosak az új variáns ellen. Addig viszont magas maradhat a bizonytalanság, ezalatt a fontosabb eszközosztályokban magas maradhat a volatilitás. A részvénypiacok esetében akár további korrekció is elképzelhető. Részben a tőkeáttételes pozíciók zárása miatt, részben pedig a vírus szempontjából kockázatos szektorokból való kivonulás miatt.

Amennyiben az omikron ellen hatásosak a mostani oltások (jelenleg ez tűnik valószínűbbnek), akkor újra a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak a befektetők, de nem szabad elfelejteni, hogy már a most jelenlevő delta variáns is korlátozások bevezetésére kényszerít számos európai országot, így a visszapattanás a tőzsdéken korlátozott lenne rövid távon.

Folytatódna az a trend, hogy az európai részvénypiacok alulteljesítik (a rosszabb vírushelyzet miatt) az amerikait, a dollár újra erősödhetne, a feltörekvő gazdaságok alulteljesítenének és ismét az infláció lenne a legnagyobb probléma a világon. Szektor szinten az energetika és pénzügy ágazatokban valamekkora visszapattanás jöhetne, de a delta variáns miatti korlátozok bevezetése miatt a technológiai szektor felülteljesítése legalább a téli hónapokban folytatódhatna.

Abban az esetben azonban, ha az oltások mégsem hatásosak egy teljesen másik helyzet adódna. Az omikron nyomán a téli hónapokban még a magasan átoltott gazdaságokban is hetekre, rosszabb esetben hónapokra lezárás, vagy legalább az élet szigorú korlátozása következne, ami a gazdasági visszaesésen túl az ellátási láncokat is mégjobban összezavarná, tovább növelve az inflációs kockázatokat. Ekkor a részvénypiacok rövid távú korrekciója elkerülhetetlen, főleg a ciklikus részvények esnének. Azonban a mostani helyzet ismerős, jobban megtanultak a gazdaságok a lezárások mellett működni, ráadásul több vakcinagyártó jelezte, hogy pár hónapon belül már az új variánsra specializált oltást tudnának elkezdeni szállítani. Emiatt a részvénypiaci esés érdemben kisebb lehet, mint amit 2020 februárjában láttunk.

Ennek ellenére azért legalább a téli hónapokra a jegybankok szüneteltetnék a kamatemelési ciklust, a Fed leállítaná a kötvényprogram kivezetését és ha kell, újabb likviditásbővítő intézkedéseket is hozna. Erre szükség is lenne, mert valószínűsíthető, hogy az amerikai döntéshozók újabb fiskális csomagot fogadnának el. Ezek pedig együttesen a dollár gyengüléséhez vezetnének. Rövidtávon a piaci hangulat romlása miatt az amúgy is kifeszített helyzetben lévő forintot – több más feltörekvő devizával együtt - újabb leértéeklődési hullám érheti, így a jegybank a megváltozott vírushelyzet ellenére további kamatemelésekre kényszerülhet, szemben mondjuk a Fed-del.

Végül pedig adódik a kérdés: mit érdemes most tenni egy befektetőnek?

Rövidtávon, amíg a bizonytalanság el nem múlik, addig a részvénypiaci kitettséget érdemes lehet csökkenteni és a rövid kötvények is biztonságos és gyorsan mozgatható alternatívát jelenthetnek. Amennyiben az omikron ellen nem hatásosak az oltások egy ideig a hosszú kötvények újra felülteljesítőek lehetnek. A piaci esés után azokat a részvényeket érdemes keresni, amelyeket nem érinti rosszul a vírus és hosszú távú növekedési potenciál is van bennünk.

Véleményem szerint ez a 2020-as eséssel ellentétben nem a home office részvényeket fogja már jelenteni, hanem azokat, amelyek ciklusokon átívelő növekedési story-val rendelkeznek. Ez pedig nagyjából minden olyan cég, amelyek aktív szerepet vállalnak a megújuló energiára való átállásban. Ezzel együtt az ehhez szükséges nyersanyagok (réz, kobalt, acél, lítium) is emelkedhetnek. Így az ESG alapú befektetések az omikron megjelenése ellenére is felülteljesítőek lehetnek. A ciklikus részvények (légitársaságok, éttermek, stb.) kifejezetten kerülendők. Bár eddig sokuk túlélte a korlátozásokat, egy újabb lezárásokkal tarkított tél már érdemben emelheti a csődkockázatot is.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy ilyen helyzetben az amúgy is kifeszített ellátási láncokkal mi történhetne. A légiforgalom korlátozása, a gazdaságok különböző időben és mértékben történő lezárása még jobban bonyolítaná a helyzetet. Ráadásul nem szabad elfelejteni hogy a kínai ingatlanszektor már most is finanszírozási nehézségekkel küzd. A világgazdaság újabb lezárása, a befektetők kockázati étvágyának csökkenése nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja a szektort és a kínai döntéshozókat is. Ezek együttesen a növekedés mellett az infláció szempontjából is érdemi kockázatot hordozhatnak, ami pedig növelhetné 2022-re a stagflációs félelmeket. Egyelőre azonban még túl keveset tudunk az vírusvariánsról, ezért a legtöbb, amit tehet egy befektető, hogy elkezdi a különböző lehetőségeket végiggondolni és felkészülni azokra.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9084 9022 9180 -1,43% 9082 9084 1 662 287 470 Ft 2022-08-19 13:42:05
MOL 2818 2810 2838 +0,28% 2814 2818 262 818 388 Ft 2022-08-19 13:41:07
MTELEKOM 325 323 327 -0,61% 325 326 19 823 044 Ft 2022-08-19 13:38:52
RICHTER 8010 8010 8100 -0,87% 8010 8015 162 742 720 Ft 2022-08-19 13:38:52
OPUS 150 150 152 -0,92% 150 152 562 637 Ft 2022-08-19 13:38:46
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Háromhetes mélyponton a forint, fény az energiaalagút végén?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 19. 12:25
Ma rossz a hangulat a részvénypiacokon és a forint is tovább esik, három hete nem látott mélypontra süllyedt az értéke. Bizonyára nem függetlenül attól, hogy a földgáz ára újabb és újabb rekordokat dönt a kontinensen. Vannak azonban jelek, hogy az energiakrízis javulni fog. Blokklánc- és játékbirodalmat épít egy ázsiai cég.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedve fordul rá a hét végére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:38
Gyenge szinten ébredt a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Hetek óta tart az uborkaszezon, ezt a pesti börze is érzi
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:51
Alulteljesítő volt a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Az oroszok dörzsölik a tenyerüket, forintot kellene venni?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 12:39
A forint ma stabil, az egyik elemző szerint itt az ideje elkezdeni vásárolni, mert a kamatkülönbözet óriási. Az OTP süllyed, de a Mol drágul, miközben az olaj is felfelé indult el. A gázpiaci problémák csak rosszabbodhatnak télen, de egy-két év múlva minden megint szép lehet. Életjeleket mutat a kriptovaluta-piac egykori sztárja.
Részvény / Deviza / Áru A Rajna vízállásával együtt estek az európai részvényárfolyamok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:26
Reggeli pénz- és tőkepiaci hírek a Bankholding elemzőjétől.
Részvény / Deviza / Áru A forintra ma reggel is ráférne egy erős kávé
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 07:41
Megint a 404 feletti szinten is járt az euróárfolyam, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is gyengült a magyar fizetőeszköz ma reggel.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot zuhant a BUX, nem örülhetnek a Mol és az OTP papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,26 százalékos csökkenéssel, 42 980 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Újabb forintgyengülés, masszív energiapánik, csendes blokklánc-terjeszkedés
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 12:52
Miközben arról van szó, hogy az energiahiányon a jól feltöltött német tározók sem tudnak hosszabb távon segíteni, az európai tőzsdék lefelé indultak. A forint és a BUX is süllyedt, de a devizánknál napon belül fordulat jelei látszanak. Milliárdokat költenek blokklánc-technológiára a nagy tőzsdei multinacionális vállalatok.
Részvény / Deviza / Áru Sehogysem tud magához térni a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 07:52
Bár a hazai fizetőeszköz ugyanolyan szinten kezdte a ma reggelt, mint ahol a tegnapi napot befejezte, ez azt jelenti, hogy az euróval szemben továbbra is bőven a 403-as szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru A kriptovaluták valójában startup cégek részvényei?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 05:44
Miközben sokan még mindig azt szajkózzák, hogy a bitcoin nem ér semmit, mert nincs mögötte semmi, a kriptodeviza-világban egyre több vállalatszerű struktúra alakul ki. Saját árbevétellel, nyereséggel, osztalékszerű kifizetésekkel, alkalmazottakkal, menedzsmenttel. Az irányítást pedig online rendezett "közgyűlések" teszik hatékonyabbá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG