TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha azt halljuk, hogy a nemzetközi árutőzsdén, Amerikában vagy Londonban elszállt a cukor vagy a kávé ára, kell-e vajon aggódnunk a pénztárcánk miatt? Hozzánk is begyűrűzik? Mennyire követjük a világpiaci ármozgásokat? Úgy tűnik, csak korlátozottan, késleltetve és nem is mindig egyértelmű az összefüggés.

A nemzetközi árupiacokon egyes termékek ára nagyon nagyokat képes ugrálni, szaknyelven nagy a volatilitása. A kávé például az amerikai árutőzsdén (arabica “C” típus, CME tőzsde) tavaly szeptemberben 95 dollárra esett, majd hetekkel később 126 dollárra ugrott, idén április első napjaiban pedig 92 dollár alá is benézett.

A cukor volt kicsivel tíz dollár alatt és 14 dollár felett is az utóbbi egy évben. A két termék így 36, illetve 45 százalékos árfolyam-különbséget produkált egyetlen éven belül, dollárban. Vajon mit éreznek ebből a magyar fogyasztók? Valószínűleg kevesebbet, mert a fogyasztói árat az alapanyagon kívül sok más tényező is befolyásolja, a csomagolás, a szállítás, a marketing költségei vagy az adók. De mégis mennyit?

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) ad meg átlagár-adatokat kristálycukorra és őrölt kávéra. Ha felrajzoljuk ezek havi grafikonját és a világpiaci árat mellé tesszük, kirajzolódik néhány összefüggés. A cukor nemzetközi árfolyama forintra átszámolva 2015-2016-ban több mint duplájára ment fel, 70 százalék közeléből 150 százalékra (sötétkék vonal, 2015 január = 100 százalék). A magyar kiskereskedelmi ár (világoskékkel) ezt tompítottan ugyan, de követte, csak körülbelül feleannyit drágult, 100-ról 148 százalékra.

(Adatok: Investing.com, KSH, MNB)

Késve, de követi

Késleltetés is megfigyelhető: amikor az amerikai ár fordult és erősen zuhanni kezdett, akkor a magyar még sokáig tovább nőtt. Majdnem egy év késéssel kezdett el zuhanni. Tavaly ősszel is volt egy kisebb felpattanás a “cukortőzsdén”, ezt kisebb, mintegy három hónapos késéssel követte a magyar ár.

Korábban, 2013-2014-ben viszont nem volt ilyen egyértelmű az összefüggés. A cukor hazai ára mintegy harmadával csökkent 2013 eleje és 2015 eleje között (300 forint közeléből esett 200-ra, majd később az alá, kilónként). Eközben a világpiaci ár inkább stagnált, majd csak 2015 első felében-közepén váltott ütemes esésre.

A kávénak meg sem kottyan

A kávénál kevésbé egyértelmű az együttmozgás a külföldi tőzsdékkel. A kávé nemzetközi ára 2016 februárja és 2016 októbere között majdnem másfélszeresére emelkedett (barna vonal), eközben a belföldi ár szinte semmit nem változott (narancs színnel). Jóval később, 2017 január-februárjától elindult a magyar kávé is felfelé, de csak sokkal kisebb mértékben. Ekkor az amerikai ár már régen zuhant, sőt azóta is, szinte a mai napig zuhan.

(Adatok: Investing.com, KSH, MNB)

A magyar kiskereskedelmi ár azonban ezt csak nyomokban követte. Míg a tőzsdei ár 40 százalékot esett a csúcsról, addig a belföldi csak mintegy tíz százalékot. Hasonló volt a helyzet 2013-ban: míg a tőzsdei ár forintra átszámolva 30-40 százalékot zuhant, addig a hazai kiskereskedelmi ár csak mintegy 12 százalékkal ment lejjebb.

Arabica, robusta

A dollár/forint egyébként túl sokat nem változtat a képen, legalábbis 2015 eleje óta egy nem túl tág sávban mozog, nagyjából 260 és 290 forint között. Az előtti években viszont 220-240 fontos dollár is gyakori volt.

Lehet, hogy nem a megfelelő kávéárat figyeljük? Két fő kávéfajtát használnak a világban tömeges fogyasztásra, az arabica és a robusta nevűeket. Magyarországon a legtöbb őrölt kávékeverékbe több-kevesebb robusta típust is kevernek (ha mégsem, rendszerint feltüntetik, hogy “100 százalék arabica”). Ez a valamivel olcsóbb és erősebb fajta viszont inkább Londonban forog, szintén dollárban jegyzik.

London vagy Chicago?

Ám amint a második és harmadik grafikonon megfigyelhető, az arabica és a robusta, legalábbis rövidebb és középtávon, eléggé együtt mozog. Hosszabb távon azonban a robusta kevesebbet esett, mint az arabica, ez valamennyit megmagyaráz abból, hogy miért maradt magasan a magyar őrölt kávé ára. Teljesen azonban aligha ad rá magyarázatot.

(Adatok: Investing.com, MNB)

Látszólag bonyolítja a képet, hogy a cukornak is van londoni árfolyamjegyzése (szaggatott kékkel az első ábrán, dollárról forintra átszámolva). Ám az szintén erősen együtt mozog az amerikai tőzsdei árral.

A cukor jobban követi

Az eredmény összességében meglepő. Azt vártuk volna, hogy az egzotikus tájakon termő kávét inkább a világpiaci folyamatok árazzák be. A fajlagosan, azaz kilónként mérve drágább kávé árában magasabb lehet a nyersanyagár hatása, mint a cukoréban, amely sokkal olcsóbb. Így a cukornál például a szállítási költség vagy a csomagolás hatása lényegesebb.

Cukrot, cukorrépát Közép-Európában, a Kárpát-medencében is állítanak elő bőven, így a brazil vagy kubai, afrikai vagy délkelet-ázsiai termelés kevésbé kéne, hogy befolyásolja, mint a kávét. Úgy tűnik, mégis fordítva van: a cukor valamivel jobban követi a világpiaci árak mozgását, ha késleltetve és tompítva is. Sokkal nagyobb volt az utóbbi években a cukorárak ingadozása Magyarországon, mint a kávéé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél