<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az euróval szemben már a 360-as szintet kezdi megcélozni a hazai fizetőeszköz. Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piaci várakozásokkal szemben ma nem emeli tovább az irányadó kamatát, a befektetők ebből azt olvashatták ki, hogy azért, mert a novemberi csúcshoz képest akár jelentősebben lassulhatott az infláció. A tőzsdéken viszont pocsék a hangulat, a Fed szerda este publikált jegyzőkönyvére valamennyi részvényindex esett. Mellettük a kriptoeszközök, az arany és az olaj is lejtmenetben van.

Jelentősen lerontotta a tőzsdék hangulatát a Fed. Az amerikai jegybank szerepét betöltő washingtoni intézmény szerda este 8 órakor jelentette meg a decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Amelynek azon kitétele, miszerint a vártnál gyorsabban emelhetik a jelenleg 0,25 százalékos alapkamatot, várhatóan háromszor az idei évben, nem volt újdonság. Az már annál inkább, hogy felmerült, szemben a 2010-es évek szigorításaival, amikor az első kamatemelés után két évet vártak a mérleg csökkentésével, most akár az első kamatemelés után megkezdhetik azt. 

„Ez egyértelműen héja üzenet és ezzel az üzenettel tesztelhetik a piacot. A mérleg csökkentése jelentős monetáris szigorítást jelentene és akár fontosabb eszköz is lehet a pénzbőség visszafogására, mint a kamatemelés. 2020 márciusa óta 8 ezer milliárd dollárra emelkedett a Fed mérlege, mely a Covid-válság előtt ennek mindössze fele volt. Amennyiben valóban ennyire agresszív lesz a jegybank, az emelheti a hozamokat és meredekebbé teheti a hozamgörbét, illetve rossz hír a növekedési részvényeknek is” – írja az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli elemzésében.

A Fed jegyzőkönyvére a főbb amerikai tőzsdeindexek mind estek. A legnagyobbat, 3,3 százalékot a technológiai részvények mozgását jelző Nasdaq Composite, míg a 30 iparvállalat papírjainak alakulását leképező Dow Jones 1,1, a félezer cég részvényeit követő S&P 500 pedig 1,9 százalékot. 

Végre a forint az üdítő kivétel. Fotó: privátbankár.huVégre a forint az üdítő kivétel. Fotó: privátbankár.hu

Egy kivétellel eladási hullám futott végig a csütörtök reggel elsőként kinyitott ázsiai piacokon is. A vezető részvényindexek közül a legjobban, 2,88 százalékkal a tokiói Nikkei esett, míg a Shanghai Composite megúszta 0,25 százalékos mínusszal. A hongkongi Hang Seng pedig még nőni is képes volt, ráadásul nem is kicsivel, 0,72 százalékkal.

Európa viszont már egységesen pirosba borult. 11 óra magasságában a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 is 1 százalék feletti mínuszban állt, míg a londoni FTSE 0,75 százalék körüliben.

Árfolyamok és grafikonok

Budapest ezúttal a német-francia tengelyt követte, a BUX ugyanis szintén 1 százalék feletti bukóban tanyázott, annak következtében, hogy az értékét döntően meghatározó blue chipek árfolyama kivétel nélkül csökkent. A legjobban, 1,4-1,4 százalékkal az OTP Bank és a Mol, míg a Richter 1, a Magyar Telekom 0,35 százalékot veszített az előző napi értékéből.

Jelentős eladások voltak az amerikai állampapírpiacon is, a 10 éves instrumentum hozama 1,73 százalékra emelkedett, ez közelíti a 2021-es áprilisi hozamcsúcsot. 

Rég mondhattunk ilyet, de a forint ezúttal üdítő kivétel. Annak ellenére, hogy a piaci várakozásokkal ellentétben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem emelte tovább az egyhetes betéti kamatát, a hazai fizetőeszköz hatalmas erősödésbe kezdett. Az euróval szembeni árfolyama ma közel 3 egységgel ment feljebb, egészen a 360,5 forintig. Ez két hónapja nem látott magas szint. Az erősödés mögött az állhat, hogy az MNB lépéséből a befektetők arra következtethettek, a novemberben 7,4 százalékon közel 14 éves csúcsot döntött infláció akár nagyobbat lassulhatott decemberben. 

Azt persze hozzá kell tenni, hogy a forint már napok óta jó formát fut. Abban, hogy a régiós devizákhoz képest is felülteljesítő volt, s az euróval szemben például egyre jobban eltávolodott a 370-es szinttől, az Orbán-kormány költségvetési megszorító lépései is közrejátszottak.

Az egyéb pénz- és tőkepiaci instrumentumok közül a kriptoeszközöket is lejtmenetbe küldte a Fed jegyzőkönyve. A bitcoin árfolyama 42 500 dollárra – a tavaly decemberi hirtelen eladás miatti szintre – csökkent, igaz, a ma reggeli pozitív korrekció eredményeként már ismét 43 ezer dollár felett kereskedtek vele. A legnagyobb, tíz százalék felett zuhanást az Ethereum szenvedte el.

Egyelőre ma sem találják az irányt a fontosabb kriptodevizák, ez a piacon látható kockázatkerüléssel is összhangban van – vélik a KBC Equitas elemzői.

Arra, hogy az amerikai olajkészletek nőttek, a fekete arany ára eleinte lefordult az egy hónapos csúcsáról, ám 11 óra környékére már korrigált és ismét pluszba került. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordójának jegyzése 78 dollár fölé ment, míg az északi-tengeri Brent megközelítette a 81 dollárt, ami azt sugallja, a hazai üzemanyagárak nem állnak meg a péntektől magasabb szinten, ha nem történik a világpiacon fordulat, akkor a jövő héten még annál is feljebb mehetnek – igaz, ez február 15-éig még nem izgathatja a kutakon tankolókat, lévén, hogy a kormány addig 480 forinton jegeli a benzin és a gázolaj literjének árát.

nemesfémek a tőzsdei részvényekhez és a kriptoeszközökhöz hasonlóan zuhantak. Az „igazi” arany jegyzése 1,6 százalékkal gyengülve benézett az 1800 dolláros szint alá, míg az ezüst még nagyobbat zakózott, az árfolyama több mint 4 százalékkal került lejjebb, megközelítve a 22 dollárt. 

A tőzsdei cégek közül a Pfizerrel kapcsolatban az a hír, hogy részvényét a Bank of America a korábbi tartás helyett már vételre ajánlja. Méghozzá az amerikai gyógyszergyártó koronavírus elleni tablettája, a Paxlovid sikere, a jelenleg fejlesztés alatt álló készítményeiben rejlő potenciál, valamint amiatt, hogy újabb együttműködésről szóló megállapodást írt alá a német BioNTech-kel, mely alapján mRNA-alapú készítmény fejlesztésébe kezdenek, ezúttal övsömör ellen.

Sony is beszáll az elektromosautó-bizniszbe, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n már be is mutatta az új elektromos SUV-je prototípusát. Az eddig alapvetően a szórakoztató elektronikai cikkeiről ismert japán cég két éve jelentette be, hogy elkezd elektromos autókat is gyártani, így az új Vision-S 01-re keresztelt négykerekűjét már 2020 decembere óta tesztelik az utakon, azt azonban még nem lehet tudni, mikor kezdik meg az értékesítését. 

Ma világszerte több fontos adat is napvilágot lát. Mindenekelőtt a decemberi német inflációs adat, amely a várakozások szerint 5,1 százalék körül alakulhatott. Ez az információ azért lényeges, mert jelentősen kihat arra, mekkora lehetett az eurózóna fogyasztóiár-indexe. Az Egyesült Államokban a heti új munkanélküli segélykérelmek számának változására érdemes figyelni, valamint az ISM szolgáltatóipari indexre.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló