BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. március 23. 15:40

Megtartotta rendkívüli közgyűlését a BTel, és azon túlmenően, hogy megegyezett a felszámolást kezdeményező hitelezővel, grandiózus reorganizációs programot hirdettek az Xprime hívószavával, és különféle nem teljesen érthető adósságrendezési elképzelésekkel. A befektetők mindenesetre széttépik a papírt.

A pénteki limites emelkedés után ma is a legfelső árlépésköznél, 82 forinton áll kiakadva a papír, ott várakoznak a vevők, eladó sehol. A befektetők nagyon ráizgultak a közgyűlésen elhangzottakra. Vajon megvan-e erre az alapjuk, vagy csak egy újabb tovaszálló reménnyel van dolgunk?

Új név, súlyos örökség

A közgyűlés jegyzőkönyvében a 3. és a 4. pont az érdekesek. A 4. maga a névváltoztatás, ami úgy tűnik, illeszkedik az egész stratégiához, miszerint az Xprime terméket állítja a cég a középpontba, ezért ez lesz a cég neve is. Ez logikusnak is tűnik, mert ha a stratégia jó, akkor a kommunikálható, hogy a Business Telekom névvel és tevékenységgel együtt a múlté, innen most már minden az Xprime-ról szól.

Csakhogy ha ez így is van, van egy súlyos örökség, amitől nem ilyen egyszerű megszabadulni. Ez pedig a cég tetemes adósságállománya. Nézzük, milyenek terveket dolgoztak ki ennek kezelésére, jórészt erről szól a 3. pont, ami a reorganizációs tervet tartalmazza. Ebben található egy ilyen mondat: a tőkeszerkezet átalakítása követelések tőkévé alakításával és friss források bevonásával.

E-Star megoldás

Nos, ha csak önmagában ezt a mondatot nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy a különféle hitelezők, leginkább a kötvényesek, törzsrészvényt kapnának, vagyis hitelezőből kényszerűen részvényessé válnának. Ez a megoldás ugyanaz, ami az E-Star-nál is zajlott, a kötvényesek majd bekerülési áruk töredékéért adhatják el a részvénnyé vált befektetést, igaz, legalább valamit kapnak érte, és mint egy részvénynél általában, az árfolyam-emelkedés reménye is éltetheti őket.

A cég követelés állománya 9,3 milliárd forint. Ezt 3 csoportra osztják:

1. közterhek, hatósági tartozások

2. szállítói és bér jellegű kötelezettségek

3. kölcsönök (kötvény, pénzkölcsön, értékpapír vételi kötelezettségek).

Az első két csoport 1,32 milliárd forintot tesz ki.

Mindenkinek tartoznak

Ha megnézzük ezt a listát, látszik, hogy elég nagy a baj. Tartozik a cég rezsivel, bérrel, beszállítóknak, kötvényeseknek, egyéb hitelnyújtóknak, és még részvény-visszavásárlási szerződéseket is kötött korábban, hogy bármi áron pénzhez juthasson.

A következő pontban leírják, hogy a közterheket, bér jellegű kötelezettségeket kifizetik. Máris felmerül a kérdés: eddig miért nem fizették, ha most ki tudják? A szállítói kötelezettségeket diszkont áron akarják kifizetni, vagyis itt az alapelv, hogy a beszállító örüljön, ha valami pénzt lát.

A többi, 3. pontbeli követelésekre ezt írják: pénzügyi teljesítés helyett főleg törzsrészvényben teljesítenének. Ez egyértelműen az E-Star megoldás. Két hitelezőt pedig Xprime nagykereskedelmi joggal akarnak kifizetni.

Friss pénz is kellene

Innentől kezdve kissé nehezen követhető logikailag a gondolatmenet, de a végére érve azért kihámozható a lényeg. A 3. csoport követelése 7,99 milliárd forint, ebből törzsrészvényre cseréléssel és az Xprime jogok értékesítésével 6,75 milliárd rendezhető, vagyis 1.24 milliárdra még szükség van valahonnan.

Ezután kapunk választ arra a kérdésre, is hogy az 1. és 2. pont tartozásai miből lennének kifizetve: külső forrásból, befektetőktől szereznének 1,8 milliárdot, 0,55-öt pedig a cég működése termelne ki. Így összeszednék az első két csoport 1,32 milliárdját és a 3. csoportból maradó 1,24 nagy részét. Így maradna még 200 millió körüli rendezetlen adósság, de ezekkel most nem foglalkoznának, ezek a 2017-2018-ban lejáró kötvények, van még idő.

Ambiciózus terv, de arra nem kapunk választ, hogy ki akarna még 1,8 milliárdot betolni a cégbe. Azt elfogadjuk, hogy a kötvényesek belemennek a részvénycserébe, hisz különben egy fillért nem látnának, a cég kasszája kong, mint a görög államkincstár. Mindezek után elég nehéz megérteni, miért érdemes ma limiten részvényt zsákolni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
hírlevél