<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy Magyarországnál nem sokkal kisebb lakosságú feltörekvő ország elnöke jelentette be, hogy hivatalos fizetőeszköz rangjára emeli a bitcoint. Lehet, hogy ez inkább szimbolikus jelentőségű lesz, és elsősorban befektetőket akarna az országba csalogatni vele, de akkor is messzemenő következményekkel járhat. Melyekkel?

Salvador elnöke, Nayib Bukele pár napja egy amerikai bitcoin-konferencián jelentette be, hogy törvénytervezeten dolgozik, amely országában a bitcoint törvényes fizetőeszközzé nyilvánítja. A hír óriási lelkesedést és sok kétkedést, vitát egyaránt kiváltott a kriptodeviza-világban, bár pontos hatásai még nem ismertek, ahogy a készülő törvény pontos tartalma sem.

Sok szakember azonban történelmi jelentőségűnek tartja, hogy egy állam a hagyományos pénzek szintjére emeli ezt a sokáig lenézett, játékpénznek, múló őrületnek, pilótajátéknak vagy egyenesen nagy átverésnek titulált eszközt. Még ha ez az ország egy kicsiny és szegény harmadik világbeli, közép-amerikai állam is.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele (jobbra, farmernadrágban) (forrás: az elnöki hivatal Twitterje)El Salvador elnöke, Nayib Bukele (jobbra, farmernadrágban) (forrás: az elnöki hivatal Twitterje)

Milyen következményei lehetnek ennek a lépésnek? Elindíthat-e lavinát? Lehet-e katalizátor a bitcoin tömeges elfogadása felé? Ezt próbáljuk a következőkben körüljárni.

11 Lehetséges következmény

1. A bitcoin szintet lép

Nem lehet valamit játékpénzként kezelni, ha egy állam hivatalos fizetőeszköze. Ráadásul nem egy pár száz fős szigetről van szó, hanem egy Magyarországnál ugyan sokkal kisebb területű, de hat és félmilliós lakosságú országról. Ha ez megtörténik, az mindenképpen nagy jelentőségű lesz, még akkor is, ha esetleg a gyakorlatban nem használják majd a bitcoint fizetésre a salvadoriak (ami elég valószínű, lásd később). Akkor is következményekkel járhat, ha a lépés inkább szimbolikus.

2. Intézmények sora számára válhat elérhetővé

Elvileg ezzel elérhetővé válhat a bitcoin sok vállalat, intézményi befektető, alapok, nyugdíjalapok számára, akik jelenleg is bármely hivatalos devizát megvehetnek. Ez nem jelenti azt, hogy fognak is venni, de egy eddig lezárt ajtó kitárulhat előttük. Ha csak kis részük dönt vásárlás mellett, már az is jelentős keresletet generálhat.

A bitcoin árfolyama dollárban, egy év alatt (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama dollárban, egy év alatt (Tradingview.com)

3. Jegybanki devizatartalék is lehet

Az előző logikának megfelelően a jegybankok is felvehetik a devizatartalékaik közé, ha egyszer deviza. Itt is kérdés, hogy fogják-e, és ha igen, mekkora összegben. (Egyébként az elnök indoklásában az is szerepelt, hogy a bitcoinra azért lehet szükségük, mert a világ nagy jegybankjai a salvadori pénzügyi stabilitást aláásó lépéseket tesznek – de ennek boncolgatása messzire vezetne.)

4. Végre világossá válik az adózása

Sok országban a kriptodevizák adóztatása nyitott kérés, Magyarország is csak most lép ez ügyben egy készülő jogszabállyal. Ha a bitcoin normál fizetőeszköz, akkor adózásilag is devizaként kellene kezelni. Nem árupiaci termékként vagy ingóságként, részvényként vagy “egyéb” eszközként, ahogy eddig sok helyen. A jogi bizonytalanság megszűnése általában jót tesz egy eszköz keresletének.

5 . Beindulhat a hólabda-effektus

Más államok is könnyen követhetik a példát. “Ha ők hivatalossá tették, akkor mi miért ne” alapon. (Paraguay már érdeklődik.) Rendszerint az úttörő szerep a legnehezebb. De mi lesz, ha Svájc, Málta vagy Németország is elfogadja fizetőeszközként? Több ország eddig is bitcoin-barát volt, a jogszabályi környezet, az adózás pedig támogató. Egyes államok azzal az indoklással kedvez ennek az új iparágnak, hogy nem akar a technológiai innovációk kerékkötőjévé válni. Mások emiatt nem merik tiltani vagy hátrányba hozni.

6. Engedélyezhetik végre a bitcoin ETF-eket

Az amerikai (és EU-s) hatóságok évek óta makacsul ellenállnak, hogy bitcoinba vagy etherbe fektető ETF-eket (tőzsdén kereskedett alapokat) engedélyezzenek az alapkezelőknek. Ez még a legnagyobb vagyonkezelő holdingoknak sem sikerült. Pedig az ETF-ek elismert, viszonylag biztonságos tőkepiaci eszközök, és jelenlétük nagyot lendíthetne a szektoron. Ezeken keresztül sok olyan befektető, aki eddig nem mert a kriptókhoz hozzányúlni, megjelenhetne vevőként.

Ha Salvador törvényes fizetőeszközzé emeli a bitcoint, az csökkenti a tőzsdefelügyeletek érveinek súlyát, és legalábbis növelheti a valószínűségét egy ETF engedélyezésének. (Kanada egyébként már hónapokkal ezelőtt zöld utat adott ennek.)

7. Salvadorba települhetnek a kriptodeviza-cégek?

A salvadori elnök bevallott célja, hogy kriptodeviza-vállalkozókat, startupokat csábítson az országba. Csodás tengerpartok, szörfparadicsomok, üres vízparti telkek, nincs ingatlanadó és nincs tőkenyereség-adó a kriptodevizákra. A kriptodeviza-vállalkozók pedig azonnal tartózkodási engedélyt kapnak – írta a Twitteren.

Szörföző Salvadorban (Pixabay.com)Szörföző Salvadorban (Pixabay.com)

Azt azért hozzátehetjük, hogy ha az egyéb infrastruktúra, a jogrendszer, a közbiztonság is számít, akkor lehet, hogy Svájccal vagy Máltával jobban járnak a vállalkozók. A közép-amerikai ország mellett szólhatnak még az alacsony bérek is.

8. Dehát már elfogadják adófizetésnél

Sok éven keresztül hallhattuk egyes ellenzőktől, konzervatív közgazdászoktól, hogy a hagyományos pénzek értékét az is adja, hogy az államok elfogadják azokat adófizetésnél. A kriptodevizákat viszont sehol. Az ő vitorlájukból lassan kifogják a szelet, de nem csak a salvadoriak. Már most is elfogadják ugyanis adózásnál például:

 • Egyes svájci kantonok
 • Egyes USA-tagállamok (Arizona és Ohio 2018-ban jelentette be, Colorado most gondolkodik rajta).

9. Lesz végre rendes szabályozás

A megfelelő jogi környezet hiánya eddig is fékezte a szektor fejlődését. Jellemző, hogy a Facebook és a Google a napokban örömmel üdvözölte, hogy globális minimumadóval sújtják őket is, mert érdekükben áll, hogy a szabályok világosak legyenek. Akkor is, ha az többe kerül.

A szabályozók valószínűleg még inkább ráugranak a szektorra, begyorsítanak, és végre szabályozás születik, akár pozitívabb, akár negatívabb irányultsággal. A bizonytalanság csökkenése, a szabályok letisztulása csak jó az iparágnak.

10. Jó reklám, de nem perdöntő

A kriptodevizák világa már régen nem csak a bitcoinról, és főleg nem csak a fizetési módokról szól. Ezért a fizetőeszközzé nyilvánítás is csak egy újabb fontos, de nem perdöntő lépés. A fizetési megoldások már csak egy kisebb szeletét jelentik az egész iparágnak. Lásd a kriptodevizák osztályozását (taxonomy), például a “kriptodevizák periódusos rendszerét”, pontosabban  annak egy verzióját:

 1. Fizetési megoldások, fizetőeszközök
 2. Játék, média, közösségi média
 3. Fintech
 4. Számítási teljesítmény, adat-menedzsment és felhő-szolgáltatások
 5. (Blokkláncok közötti) átjárást, interoperabilitást segítő protokollok
 6. Platformok
 7. A magánszférát védő (titkosított) kriptodevizák
 8. Üzleti és vállalati alkalmazások
 9. Egyéb

11. Megint a gazdag salvadoriak járnak jól?

A salvadori lépés egyik indoka, hogy a szegények és bank nélküliek bankosítására (“banking the unbanked”) használnák a bitcoint. Az országban nagyon sokaknak nincs bankkapcsolatuk. Ám erre a bitcoin alkalmas talán legkevésbé a kriptodevizák között jelenleg.

A tranzakciók ugyanis lassúak (20-30 perc is lehet), díjuk pedig az utóbbi időben rendkívül magas lett. Tegnap öt dollár felett volt, de nemrég 20-60 dollár közé is felugrott. Pedig a feltörekvő országok szegényei számára már az öt dollár is szinte megfizethetetlen. (A Lightning Network nevű új technológia ezen elvileg sokat javíthatna, de még alig használják.)

A bitcoin árfolyama dollárban, öt év alatt (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama dollárban, öt év alatt (Tradingview.com)

Ha a szegények számára használhatatlan, akkor a gazdag salvadoriaknak lesz jó? Talán. Már ha egyáltalán jó az valakinek, ha bitcoinban fizethet. Mert ez egyáltalán nem biztos.

+1: De ki a szösz akar bitcoinnal fizetni?

Most őszintén, fizetnél olyasmivel, ami eddig évente átlagosan megkétszerezte az értékét? Akik eddig megtették, rendszerint alaposan megbánták, mert a trendjében folyamatos áremelkedés miatt jobban jártak volna, ha megtartják. Ezért is írtuk az elején, hogy a lépés inkább szimbolikus jelentőségű lehet, és ezért tartják ma már sokan inkább digitális aranynak, befektetésnek a bitcoint.

Az áremelkedés elmaradt

Összefoglalva, a bitcoin-sztoriban mindenképpen nagy jelentőségű esemény történt, ami hosszú távú következményekkel járhat. Legalább olyan fontosnak látszik, mint amikor februárban a Tesla nagy bitcoin-vásárlást jelentett be. De az áremelkedés ezúttal elmaradt. Lehet, hogy sok befektető még nem értette meg, mit is jelent ez.

A szkeptikusok vagy ellenzők pedig, akik azt remélték, hogy egy újabb árfolyam-összeomlás majd gyorsan véget vet az egész buta bitcoin-sztorinak, valószínűleg megint nagyot fognak csalódni.

Ecuador miniszter-helyettesének Twitter-oldala, a kriptodeviza-befektetők egyik szimbólumával, a lézer-szemekkel.Ecuador miniszter-helyettesének Twitter-oldala, a kriptodeviza-befektetők egyik szimbólumával, a lézer-szemekkel.

Frissítés: Elfogadtak két fontos törvényt

Kedden késő este Salvador parlamentje elfogadta a törvényt, amely szerint a bitcoin törvényes fizetőeszköznek számít az országban (az amerikai dollár és a mára lényegében kihalt helyi valuta, a colón mellett.) A kriptodeviza-sajtó szerint több latin-amerikai ország érdeklődik és vizsgálja, hogyan válhat szintén a bitcoin támogatójává. Ennek jele a képen Ecuador egyik miniszter-helyettesének Twitter-oldala, ahol a politikus a kriptodeviza-befektetők egyik szimbólumát, a "lézer-szemeket" használja. 

Magyarországon pedig elfogadták tegnap a kriptodevizák adózásáról is szóló jogszabályt. (Az adó januártól 15 százalék lesz, a szociális hozzájárulást nem kell majd fizetni).

Fontosabb források:

Coindesk podcast, Kriptodevizák tranzakciós költségei, Cointelegraph, Marketwatch, Decrypt

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos