<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Túl sok kockázat övezi az első nyereséges évhez vezető utat a CIG Pannónia életében, a biztosító működésének stabilitásához tovább növekvő új értékesítésekre van szükség, ami egyelőre túl nagy mértékben függ a Brokernet Csoport teljesítményétől – írja a KBC-csoport elemzése. A társaság eladási ajánlást fogalmazott meg a CIG Pannónia részvényére 435 forintos fair érték mellett.

A CIG Pannónia célpiacai hosszú távon növekedésre vannak ítélve, régiónk messze elmarad az EU átlagától és a fejlődő országoktól is mind a biztosítások penetrációja, mind a biztosításokra költött egy főre jutó összeg tekintetében – írja a KBC Equitas intézményi elemzője. A konvergencia miatt akár évi átlagos 7,5 százalékos növekedés is elképzelhető a következő tíz évben, de arra számítanak, hogy inkább az évtized második fele szólhat kiemelkedő növekedésről.

A biztosítási piac rövid távon tele van bizonytalansággal

Magyarországon a biztosítási piac évek óta nehéz helyzetben van, és a közeljövőben inkább a negatív tényezők lehetnek túlsúlyban. Sem az életbiztosítási, sem a nem-élet üzlet nem tudott jelentősen növekedni az elmúlt években - írják. A recessziós környezet miatt 2012-ben sem várnak számottevő növekedést, így a stratégiai alkalmazkodásra kell majd fókuszálniuk a cégeknek a piaci részesedésük növelése érdekében.

A devizahitelek végtörlesztése rövid távon jelentős érvágás a megtakarítási piacnak. A saját vagyonból végtörlesztők azonban hosszabb távon feltehetőleg a megtakarításaik visszaépítésére fókuszálnak, ebből részesedhet a biztosítási piac is. A végtörlesztők jelentős részénél ugyanakkor a bizonytalan nagyságú törlesztőrészletet felváltotta valamilyen fix, forintalapú kötelezettség, ami továbbra is korlátozza a megtakarítási képességet.

Tovább nőhet a piaci részesedés, de ennek ára van

A CIG a unit-linked (befektetési egységekhez kötött életbiztosítás) termékek értékesítésével tudta növelni piaci részesedését a 2008-as indulása óta. Ezek a termékek könnyebben értékesíthetők, mint a kockázati életbiztosítások, mivel inkább tekinti az ügyfél befektetésnek, mint biztosításnak. A biztosító szemszögéből azonban ezeknek a termékeknek a kezdeti költségei (ügynököknek, alkuszoknak fizetett jutalékok) nagyon magasak és a termék megtérülési paramétereiben is elmarad a hagyományos biztosításoktól.

Túlzottan nagy (66 százalékos) a cég kitettsége a legnagyobb elosztási csatornája, a Brokernet Csoport felé. Csökkenő a tendencia, de még mindig a Brokernet értékesítői csapatán múlik a CIG Pannónia új szerzéseinek nagy része. A biztosító jelenlegi életszakaszában az éves díjbevétel még nagymértékben függ az új szerzések állományától, ezért kritikus lehet a Brokernet teljesítményének esetleges visszaesése.

Az első nyereséges év 2014 lehet majd

Életbiztosítást húsz évre, életbiztosítót százra...

Életbiztosítást húsz évre kell vásárolni, életbiztosítót pedig száz évre – mondta el a Privátbankárnak adott interjújában Horváth Béla, a CIG Pannónia elnöke. Ugyanazt az ívet írjuk le a tőzsdén, mint mindenki az iparágban – tette hozzá. „Mostantól semmi más dolgunk nincs, mint sikeresen működni, sikeresen gazdálkodni, 2014-ben profitba vinni a céget, és ez meg fog majd látszódni az árfolyamban is. Jelenleg minden biztosító háromszor- négyszer- ötször alulértékelt, nemcsak mi vagyunk ezzel így. Az iparág abszolút alulértékelt most, de ez változni fog, nemcsak Magyarországon, hanem máshol is a világban is. Ez az árfolyamszint a legideálisabb beszállási pont, én is vettem decemberben CIG Pannónia-részvényeket.” (Tovább az interjúhoz.)

Ahogy folyamatosan hozzáadódnak a korábbi években kötött szerződésgenerációkhoz az új szerzések, a meglévő állományok pénzáramlása képes lesz kitermelni a működési költségeket (szerzési jutalékok, központi költségek). A KBC intézményi elemzője úgy véli, 2014 lesz az első nyereséges éve a biztosítónak, ami egybeesik a menedzsment várakozásával is.

A központi költségek csökkenése és a kárkifizetések növekedése várható a jövőben. A biztosítási portfólió folyamatos növekedésével párhuzamosan a kárkifizetések növekedni fognak, mivel a korosodó szerződéseknél növekszik a visszavásárlás valószínűsége és a haláleset esélye is. Ezzel szemben a központi költségek csökkenése várható egyrészt abszolút értékben, másrészt a díjbevételhez viszonyított arány is egyre közelebb lesz az iparági átlagos 8-9 százalékos szinthez.

Az új tőkeszabályozás (Szolvencia II) tőkeemelést tehet szükségessé, bár a jelenlegi Szolvencia I szabályokat figyelembe véve kitarthat a biztosító tőkéje addig, amíg eléri a nyereséges működést 2014-ben. A menedzsment becslése alapján 4 milliárd forint pótlólagos tőkére lehet szükség, amely az élet és nem-élet üzletág működéséhez is elegendő lehet és alárendelt kölcsöntőkét is magába foglalhat majd.

Az értékeltség egyelőre magasnak mondható

Az elemzés 435 forintos fair érték mellett eladási ajánlást fogalmazott meg. (A részvény kedden 484 forintról esett 470 forint körnéykére.) A jelenleg életben lévő ügyfélszerződés-portfólió, kiegészülve a tulajdonosok számára rendelkezésre álló tőkeelemekkel, 109 forintot érhet a részvény árában, míg a jövőbeli szerződésgenerációk becsült értéke 327 forint. A dinamikusan fejlődő nem-élet üzletágat viszont az alaposabb elemzéshez szükséges információk hiányában nem szerepeltették a modellben. A biztosítók piaci árazásához képest sem tekinthető olcsónak a CIG, bár nehéz életciklusuk kezdeti stádiumában lévő, tőzsdén forgó biztosítókat találni, amelyekhez nyugodt szívvel lehetne hasonlítani a CIG Pannóniát - írja az Equitas.

Ökölszabály alapján a biztosítókat nagyjából a bruttó díjbevételükhöz képest egyszeres szorzóval értékelik, bár a közelmúltban történt piaci tranzakciók alapján jelenleg inkább alacsonyabb szintek jellemzőek. Ebből kiindulva a CIG Pannónia jelenlegi 1,1-szeres bruttódíjbevétel-alapú értéke drágának tekinthető. A 2012 első heteiben kibontakozott optimizmusból a részvény kimaradt, relatív gyengeséget mutatott a BUX és a lengyel WIG 20 indexekkel összevetve is. Mindez arra is utalhat, hogy ha a magyar piacon borongósabbá válik a hangulat, akkor a CIG az élen járhat a lejtmenetben, ami tovább fokozza a részvényhez társuló kockázatokat – fejezi be az elemzés.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló