1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Túl sok kockázat övezi az első nyereséges évhez vezető utat a CIG Pannónia életében, a biztosító működésének stabilitásához tovább növekvő új értékesítésekre van szükség, ami egyelőre túl nagy mértékben függ a Brokernet Csoport teljesítményétől – írja a KBC-csoport elemzése. A társaság eladási ajánlást fogalmazott meg a CIG Pannónia részvényére 435 forintos fair érték mellett.

A CIG Pannónia célpiacai hosszú távon növekedésre vannak ítélve, régiónk messze elmarad az EU átlagától és a fejlődő országoktól is mind a biztosítások penetrációja, mind a biztosításokra költött egy főre jutó összeg tekintetében – írja a KBC Equitas intézményi elemzője. A konvergencia miatt akár évi átlagos 7,5 százalékos növekedés is elképzelhető a következő tíz évben, de arra számítanak, hogy inkább az évtized második fele szólhat kiemelkedő növekedésről.

A biztosítási piac rövid távon tele van bizonytalansággal

Magyarországon a biztosítási piac évek óta nehéz helyzetben van, és a közeljövőben inkább a negatív tényezők lehetnek túlsúlyban. Sem az életbiztosítási, sem a nem-élet üzlet nem tudott jelentősen növekedni az elmúlt években - írják. A recessziós környezet miatt 2012-ben sem várnak számottevő növekedést, így a stratégiai alkalmazkodásra kell majd fókuszálniuk a cégeknek a piaci részesedésük növelése érdekében.

A devizahitelek végtörlesztése rövid távon jelentős érvágás a megtakarítási piacnak. A saját vagyonból végtörlesztők azonban hosszabb távon feltehetőleg a megtakarításaik visszaépítésére fókuszálnak, ebből részesedhet a biztosítási piac is. A végtörlesztők jelentős részénél ugyanakkor a bizonytalan nagyságú törlesztőrészletet felváltotta valamilyen fix, forintalapú kötelezettség, ami továbbra is korlátozza a megtakarítási képességet.

Tovább nőhet a piaci részesedés, de ennek ára van

A CIG a unit-linked (befektetési egységekhez kötött életbiztosítás) termékek értékesítésével tudta növelni piaci részesedését a 2008-as indulása óta. Ezek a termékek könnyebben értékesíthetők, mint a kockázati életbiztosítások, mivel inkább tekinti az ügyfél befektetésnek, mint biztosításnak. A biztosító szemszögéből azonban ezeknek a termékeknek a kezdeti költségei (ügynököknek, alkuszoknak fizetett jutalékok) nagyon magasak és a termék megtérülési paramétereiben is elmarad a hagyományos biztosításoktól.

Túlzottan nagy (66 százalékos) a cég kitettsége a legnagyobb elosztási csatornája, a Brokernet Csoport felé. Csökkenő a tendencia, de még mindig a Brokernet értékesítői csapatán múlik a CIG Pannónia új szerzéseinek nagy része. A biztosító jelenlegi életszakaszában az éves díjbevétel még nagymértékben függ az új szerzések állományától, ezért kritikus lehet a Brokernet teljesítményének esetleges visszaesése.

Az első nyereséges év 2014 lehet majd

Életbiztosítást húsz évre, életbiztosítót százra...

Életbiztosítást húsz évre kell vásárolni, életbiztosítót pedig száz évre – mondta el a Privátbankárnak adott interjújában Horváth Béla, a CIG Pannónia elnöke. Ugyanazt az ívet írjuk le a tőzsdén, mint mindenki az iparágban – tette hozzá. „Mostantól semmi más dolgunk nincs, mint sikeresen működni, sikeresen gazdálkodni, 2014-ben profitba vinni a céget, és ez meg fog majd látszódni az árfolyamban is. Jelenleg minden biztosító háromszor- négyszer- ötször alulértékelt, nemcsak mi vagyunk ezzel így. Az iparág abszolút alulértékelt most, de ez változni fog, nemcsak Magyarországon, hanem máshol is a világban is. Ez az árfolyamszint a legideálisabb beszállási pont, én is vettem decemberben CIG Pannónia-részvényeket.” (Tovább az interjúhoz.)

Ahogy folyamatosan hozzáadódnak a korábbi években kötött szerződésgenerációkhoz az új szerzések, a meglévő állományok pénzáramlása képes lesz kitermelni a működési költségeket (szerzési jutalékok, központi költségek). A KBC intézményi elemzője úgy véli, 2014 lesz az első nyereséges éve a biztosítónak, ami egybeesik a menedzsment várakozásával is.

A központi költségek csökkenése és a kárkifizetések növekedése várható a jövőben. A biztosítási portfólió folyamatos növekedésével párhuzamosan a kárkifizetések növekedni fognak, mivel a korosodó szerződéseknél növekszik a visszavásárlás valószínűsége és a haláleset esélye is. Ezzel szemben a központi költségek csökkenése várható egyrészt abszolút értékben, másrészt a díjbevételhez viszonyított arány is egyre közelebb lesz az iparági átlagos 8-9 százalékos szinthez.

Az új tőkeszabályozás (Szolvencia II) tőkeemelést tehet szükségessé, bár a jelenlegi Szolvencia I szabályokat figyelembe véve kitarthat a biztosító tőkéje addig, amíg eléri a nyereséges működést 2014-ben. A menedzsment becslése alapján 4 milliárd forint pótlólagos tőkére lehet szükség, amely az élet és nem-élet üzletág működéséhez is elegendő lehet és alárendelt kölcsöntőkét is magába foglalhat majd.

Az értékeltség egyelőre magasnak mondható

Az elemzés 435 forintos fair érték mellett eladási ajánlást fogalmazott meg. (A részvény kedden 484 forintról esett 470 forint körnéykére.) A jelenleg életben lévő ügyfélszerződés-portfólió, kiegészülve a tulajdonosok számára rendelkezésre álló tőkeelemekkel, 109 forintot érhet a részvény árában, míg a jövőbeli szerződésgenerációk becsült értéke 327 forint. A dinamikusan fejlődő nem-élet üzletágat viszont az alaposabb elemzéshez szükséges információk hiányában nem szerepeltették a modellben. A biztosítók piaci árazásához képest sem tekinthető olcsónak a CIG, bár nehéz életciklusuk kezdeti stádiumában lévő, tőzsdén forgó biztosítókat találni, amelyekhez nyugodt szívvel lehetne hasonlítani a CIG Pannóniát - írja az Equitas.

Ökölszabály alapján a biztosítókat nagyjából a bruttó díjbevételükhöz képest egyszeres szorzóval értékelik, bár a közelmúltban történt piaci tranzakciók alapján jelenleg inkább alacsonyabb szintek jellemzőek. Ebből kiindulva a CIG Pannónia jelenlegi 1,1-szeres bruttódíjbevétel-alapú értéke drágának tekinthető. A 2012 első heteiben kibontakozott optimizmusból a részvény kimaradt, relatív gyengeséget mutatott a BUX és a lengyel WIG 20 indexekkel összevetve is. Mindez arra is utalhat, hogy ha a magyar piacon borongósabbá válik a hangulat, akkor a CIG az élen járhat a lejtmenetben, ami tovább fokozza a részvényhez társuló kockázatokat – fejezi be az elemzés.
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17230 17200 17550 -0,78% 0 0 5 542 831 390 HUF 2024-04-25 17:08:28
MOL 2998 2968 3014 +0,07% 0 0 1 262 943 364 HUF 2024-04-25 17:09:35
MTELEKOM 902 902 919 -4,25% 0 0 831 205 823 HUF 2024-04-25 17:08:53
RICHTER 9075 9030 9195 -0,27% 0 0 2 551 407 775 HUF 2024-04-25 17:05:30
OPUS 387 382 399 -2,27% 0 0 242 783 183 HUF 2024-04-25 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG