<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás

A részvénypiacok továbbra is feszült figyelemmel várják a Fed kétnapos ülésének holnap esti végét – az árfolyamokból ítélve egyben optimistán. Joe Biden amerikai elnök pedig ma találkozik Brüsszelben az EU tagállamok vezetőivel, ami után nagy bejelentésekre van kilátás az együttműködésről és a Kínával való viszonyról.

Az európai tőzsdék újabb történelmi csúcsokon vannak, a német DAX 0,7, a francia CAC 0,5, a brit FTSE 100 pedig 0,3 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban állnak. A varsói tőzsde tegnapi szárnyalása mára megakadt, a BUX viszont szintén száguld tovább, 0,7 százalékkal.

Az OTP 0,9, a Mol 0,5, a Richter 0,2, az Opus 1,0 százalékkal megy fel, a Telekom kissé esik. A Rába tegnap hat százalékkal emelkedett a magyar hadiipar fejlesztéséről szóló hírek nyomán, ma azonban stagnál. Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., amellyel távközlési portfólióját bővíti, és űripari terjeszkedésbe fog.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tovább gyengül ma is, több mint egy forinttal drágább az euró, 351,10 az ára.

Miért zuhan a réz?

Az árupiacon a réz zuhanása feltűnő, a “jövő olajának” is nevezett fém szokatlanul nagy mértékben, 3,5-4,0 százalékkal zuhan. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy Peruban most már biztosan a szélsőségesen baloldali elnökjelölt győzött a választáson, aki államosításokat ígért. Bár ez hosszú távon inkább csökkentheti a rézkínálatot.

Félreértés miatt gyengült a forint?

A csehek is felzárkóznának a magyar jegybankhoz a szigorítás tekintetében – írja az Erste Befektetési Zrt. Tegnap a brókercég szerint félreértés történt a piacon, a piac félreértelmezett egy kijelentést, s azt gondolta, hogy megszűnik a jelenlegi legfontosabb monetáris eszköz, az egyhetes betét.

Ha helyét az O/N betét venné át, akkor jelentős kamatcsökkentésről beszélhetnénk. A furcsa az, hogy a cáfolat után a forint nem erősödik, hanem továbbra is együtt gyengül a zlotyval. Pedig a lengyelek más utat járnak, még nem gondolkoznak kamatemelésben.

Negyedévente jöhet kamatemelés itthon?

A forintgyengülésnek technikai okai is lehetnek a KBC Equitas cikke szerint.

Valamint a kamatemelési várakozások is nagyon magasak lehettek a piac részéről. Tegnapi kommentek szerint pedig negyedévente egy kamatemelés jöhet az MNB-l, Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja háromhavi periódust említett.

Alacsony adók, magas kiadások, kevés adósság? Ezt meg hogy?

Németországban szivárognak a CDU következő választási programjának körvonalai. A kormányzó párt kijelentette, hogy nem akar magasabb adókat, a vállalkozók terheit nem növelné. Ugyanakkor az eladósodottságot sem emelné és a klímaváltozásra is sokat költene. Hogy ez hogyan lesz lehetséges, egyelőre nem állt össze. A CDU-CSU koalíció közös programját hétfőn mutathatják be.

Csúcson az amerikai sajátrészvény-vásárlások

Az idén eddig 500 milliárd dollár értékben jelentettek be sajátrészvény-visszavásárlást az amerikai vállalatok, ami kétszer annyi, mint tavaly ebben az időszakban, és új történelmi csúcs – írja a Handelsblatt.com a Goldman Sachs nyomán. Ebből csak az Apple és az Alphabet vásárlásaira 140 milliárd dollár jut.

Megjegyzendő, hogy a sajátrészvény-vásárlás az osztalék alternatívájának számít az USA-ban, és adózási megfontolások támogatják. Az osztalék után ugyanis sok piaci szereplőnek rövid távon kell adót fizetnie, míg az árfolyamnyereség után csak valamikor a távoli jövőben, amikor majd eladja a papírokat.

Rólad szól a tőzsdei bevezetés holnap Frankfurtban

Meghatározták az About You (“Rólad”) hamburgi online divatkereskedő cég részvényeinek árfolyamát a holnapi tőzsdei bevezetéshez, ami 23 euró lett. Ez körülbelül 3,9 milliárd euró piaci kapitalizációt jelent majd. A kibocsátási ár így azon 21–26 eurós sáv közepén mozog, amelyen a részvényeket felajánlották a befektetőknek.

Bikaszobor Frankfurtban (Pixabay.com)Bikaszobor Frankfurtban (Pixabay.com)

Az IPO összértéke 842 millió euró. A vállalkozás egyébként az Otto csoport leányvállalata – írta az N-Tv.de. A frankfurti tőzsde idei nagyobb bevezetései voltak a Linux-szoftverszolgáltató Suse, a rádióállomás-üzemeltető Vantage Towers és az online használtautó-kereskedő, az Auto1. Június végén a jó minőségű számítógép-billentyűzeteiről ismert Cherry készül tőzsdére.

Elektromosautó-gyártó a pácban

Tegnap 19 százalékkal esett a Lordstown Motors elektromosautó-gyártó árfolyama, miután két menedzsere is váratlanul vette kalapját, a vezérigazgató és a pénzügyi igazgató. Alighanem amiatt, amit a múlt héten bejelentettek, miszerint a vállalat pénzügyi forrásai kimerülőben vannak, így a csőd szélén áll – derül ki az N-Tv.de tudósításából.

A részvény év/év alapon ezzel együtt is csak nyolc százalékkal esett.

Megrángatták a Novavax-ot

Tegnap tíz százalékos pluszban is járt a Novavax árfolyama, de végül mínusz egy százalékban végzett. Az emelkedést az váltotta ki, hogy bejelentették, koronavírus-oltóanyaga a vártnál jobb, 90 százalékos hatékonyságú a legújabb vizsgálati adatok szerint.

Kína fizetéseket folyósított digitális jüanban

A kínai hatóságok tovább kísérleteznek jegybanki digitális pénzükkel (CBDC), a digitális jüannal. Ezúttal első alkalommal folyósítottak béreket ebben a fizetőeszközben – tudósított a Cointelegraph. Ez állítólag jelentősen leegyszerűsítette a bérfizetés folyamatát, amit az egyik tartományban egy erdősítési projekten dolgozó munkások felé teljesítettek. A digitális jüant blokklánc-technológia segítségével működtetik, számolják el.

Stabilan 40 ezer felett a bitcoin

Úgy tűnik, meg tud kapaszkodni a bitcoin a vasárnap kezdődött áremelkedés után negyvenezer dollár felett, jelenleg 40 300 dollár. Bejelentették, hogy a bitcoin-bányászok túlnyomó többsége a “Taproot” nevű szoftverfrissítés mellett tette le a voksát, amely novemberben indul majd el, és javítja a rendszer felhasználási lehetőségeit. A sajtó egy része, mint a Forbes, a 2017 óta legnagyobb jelentőségű bitcoin-fejlesztésről beszél.

Az okosszerződésekre és decentralizált pénzügyekre fejlesztett polkadot és chainlink kriptodevizák 15, illetve 12 százalékkal emelkednek ma is.

Két urániumbányarészvény-ETF árfolyama (Tradingview.com)Két urániumbányarészvény-ETF árfolyama (Tradingview.com)

Lebombázták az uránrészvényeket

A Global X Uranium (URA) uránbányarészvény-ETF árfolyama 6,5 százalékkal zuhant tegnap arra a hírre, hogy Kínában szivárgás történhetett egy nukleáris erőműben. Az egyik piacvezető, a Cameco részvénye 9 százalékkal esett. A francia Electricité de France cég, amely szoros üzleti kapcsolatokat ápol a kínai féllel, figyelmeztetést adott ki.

Az uránbányák az utóbbi egy év egyik legjobb befektetésének bizonyultak. Az URA ETF a tegnapi zuhanás után is 100 százalékos pluszban van év/év alapon. A North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM) pedig 150 százalékkal drágult.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15705 15660 15750 +0,16% 15700 15705 173 389 540 Ft 2021-07-28 09:41:58
MOL 2356 2340 2356 +0,77% 2354 2356 23 038 874 Ft 2021-07-28 09:44:24
MTELEKOM 426 422 426 -0,12% 422 426 167 768 Ft 2021-07-28 09:21:17
RICHTER 7995 7955 8000 +0,38% 7980 8000 10 615 895 Ft 2021-07-28 09:44:20
OPUS 238 238 238 +0,42% 236 238 1 031 968 Ft 2021-07-28 09:01:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos