<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás

A részvénypiacok továbbra is feszült figyelemmel várják a Fed kétnapos ülésének holnap esti végét – az árfolyamokból ítélve egyben optimistán. Joe Biden amerikai elnök pedig ma találkozik Brüsszelben az EU tagállamok vezetőivel, ami után nagy bejelentésekre van kilátás az együttműködésről és a Kínával való viszonyról.

Az európai tőzsdék újabb történelmi csúcsokon vannak, a német DAX 0,7, a francia CAC 0,5, a brit FTSE 100 pedig 0,3 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban állnak. A varsói tőzsde tegnapi szárnyalása mára megakadt, a BUX viszont szintén száguld tovább, 0,7 százalékkal.

Az OTP 0,9, a Mol 0,5, a Richter 0,2, az Opus 1,0 százalékkal megy fel, a Telekom kissé esik. A Rába tegnap hat százalékkal emelkedett a magyar hadiipar fejlesztéséről szóló hírek nyomán, ma azonban stagnál. Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., amellyel távközlési portfólióját bővíti, és űripari terjeszkedésbe fog.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tovább gyengül ma is, több mint egy forinttal drágább az euró, 351,10 az ára.

Miért zuhan a réz?

Az árupiacon a réz zuhanása feltűnő, a “jövő olajának” is nevezett fém szokatlanul nagy mértékben, 3,5-4,0 százalékkal zuhan. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy Peruban most már biztosan a szélsőségesen baloldali elnökjelölt győzött a választáson, aki államosításokat ígért. Bár ez hosszú távon inkább csökkentheti a rézkínálatot.

Félreértés miatt gyengült a forint?

A csehek is felzárkóznának a magyar jegybankhoz a szigorítás tekintetében – írja az Erste Befektetési Zrt. Tegnap a brókercég szerint félreértés történt a piacon, a piac félreértelmezett egy kijelentést, s azt gondolta, hogy megszűnik a jelenlegi legfontosabb monetáris eszköz, az egyhetes betét.

Ha helyét az O/N betét venné át, akkor jelentős kamatcsökkentésről beszélhetnénk. A furcsa az, hogy a cáfolat után a forint nem erősödik, hanem továbbra is együtt gyengül a zlotyval. Pedig a lengyelek más utat járnak, még nem gondolkoznak kamatemelésben.

Negyedévente jöhet kamatemelés itthon?

A forintgyengülésnek technikai okai is lehetnek a KBC Equitas cikke szerint.

Valamint a kamatemelési várakozások is nagyon magasak lehettek a piac részéről. Tegnapi kommentek szerint pedig negyedévente egy kamatemelés jöhet az MNB-l, Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja háromhavi periódust említett.

Alacsony adók, magas kiadások, kevés adósság? Ezt meg hogy?

Németországban szivárognak a CDU következő választási programjának körvonalai. A kormányzó párt kijelentette, hogy nem akar magasabb adókat, a vállalkozók terheit nem növelné. Ugyanakkor az eladósodottságot sem emelné és a klímaváltozásra is sokat költene. Hogy ez hogyan lesz lehetséges, egyelőre nem állt össze. A CDU-CSU koalíció közös programját hétfőn mutathatják be.

Csúcson az amerikai sajátrészvény-vásárlások

Az idén eddig 500 milliárd dollár értékben jelentettek be sajátrészvény-visszavásárlást az amerikai vállalatok, ami kétszer annyi, mint tavaly ebben az időszakban, és új történelmi csúcs – írja a Handelsblatt.com a Goldman Sachs nyomán. Ebből csak az Apple és az Alphabet vásárlásaira 140 milliárd dollár jut.

Megjegyzendő, hogy a sajátrészvény-vásárlás az osztalék alternatívájának számít az USA-ban, és adózási megfontolások támogatják. Az osztalék után ugyanis sok piaci szereplőnek rövid távon kell adót fizetnie, míg az árfolyamnyereség után csak valamikor a távoli jövőben, amikor majd eladja a papírokat.

Rólad szól a tőzsdei bevezetés holnap Frankfurtban

hirdetés

Meghatározták az About You (“Rólad”) hamburgi online divatkereskedő cég részvényeinek árfolyamát a holnapi tőzsdei bevezetéshez, ami 23 euró lett. Ez körülbelül 3,9 milliárd euró piaci kapitalizációt jelent majd. A kibocsátási ár így azon 21–26 eurós sáv közepén mozog, amelyen a részvényeket felajánlották a befektetőknek.

Bikaszobor Frankfurtban (Pixabay.com)Bikaszobor Frankfurtban (Pixabay.com)

Az IPO összértéke 842 millió euró. A vállalkozás egyébként az Otto csoport leányvállalata – írta az N-Tv.de. A frankfurti tőzsde idei nagyobb bevezetései voltak a Linux-szoftverszolgáltató Suse, a rádióállomás-üzemeltető Vantage Towers és az online használtautó-kereskedő, az Auto1. Június végén a jó minőségű számítógép-billentyűzeteiről ismert Cherry készül tőzsdére.

Elektromosautó-gyártó a pácban

Tegnap 19 százalékkal esett a Lordstown Motors elektromosautó-gyártó árfolyama, miután két menedzsere is váratlanul vette kalapját, a vezérigazgató és a pénzügyi igazgató. Alighanem amiatt, amit a múlt héten bejelentettek, miszerint a vállalat pénzügyi forrásai kimerülőben vannak, így a csőd szélén áll – derül ki az N-Tv.de tudósításából.

A részvény év/év alapon ezzel együtt is csak nyolc százalékkal esett.

Megrángatták a Novavax-ot

Tegnap tíz százalékos pluszban is járt a Novavax árfolyama, de végül mínusz egy százalékban végzett. Az emelkedést az váltotta ki, hogy bejelentették, koronavírus-oltóanyaga a vártnál jobb, 90 százalékos hatékonyságú a legújabb vizsgálati adatok szerint.

Kína fizetéseket folyósított digitális jüanban

A kínai hatóságok tovább kísérleteznek jegybanki digitális pénzükkel (CBDC), a digitális jüannal. Ezúttal első alkalommal folyósítottak béreket ebben a fizetőeszközben – tudósított a Cointelegraph. Ez állítólag jelentősen leegyszerűsítette a bérfizetés folyamatát, amit az egyik tartományban egy erdősítési projekten dolgozó munkások felé teljesítettek. A digitális jüant blokklánc-technológia segítségével működtetik, számolják el.

Stabilan 40 ezer felett a bitcoin

Úgy tűnik, meg tud kapaszkodni a bitcoin a vasárnap kezdődött áremelkedés után negyvenezer dollár felett, jelenleg 40 300 dollár. Bejelentették, hogy a bitcoin-bányászok túlnyomó többsége a “Taproot” nevű szoftverfrissítés mellett tette le a voksát, amely novemberben indul majd el, és javítja a rendszer felhasználási lehetőségeit. A sajtó egy része, mint a Forbes, a 2017 óta legnagyobb jelentőségű bitcoin-fejlesztésről beszél.

Az okosszerződésekre és decentralizált pénzügyekre fejlesztett polkadot és chainlink kriptodevizák 15, illetve 12 százalékkal emelkednek ma is.

Két urániumbányarészvény-ETF árfolyama (Tradingview.com)Két urániumbányarészvény-ETF árfolyama (Tradingview.com)

Lebombázták az uránrészvényeket

A Global X Uranium (URA) uránbányarészvény-ETF árfolyama 6,5 százalékkal zuhant tegnap arra a hírre, hogy Kínában szivárgás történhetett egy nukleáris erőműben. Az egyik piacvezető, a Cameco részvénye 9 százalékkal esett. A francia Electricité de France cég, amely szoros üzleti kapcsolatokat ápol a kínai féllel, figyelmeztetést adott ki.

Az uránbányák az utóbbi egy év egyik legjobb befektetésének bizonyultak. Az URA ETF a tegnapi zuhanás után is 100 százalékos pluszban van év/év alapon. A North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM) pedig 150 százalékkal drágult.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17285 17225 17660 -0,55% 0 0 3 779 976 930 Ft 2021-12-06 17:05:09
MOL 2434 2404 2434 +1,00% 0 0 908 934 902 Ft 2021-12-06 17:07:08
MTELEKOM 408 408 416 -1,45% 0 0 238 744 764 Ft 2021-12-06 17:05:12
RICHTER 8425 8400 8590 -1,17% 0 0 1 016 697 535 Ft 2021-12-06 17:05:14
OPUS 227 224 231 -1,52% 0 0 14 554 498 Ft 2021-12-06 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló