Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bizonytalanok voltak ma a tőzsdék, de inkább a mínuszok dominálnak. Budapesten valamivel átlag feletti volt az esés, ráadásul mind a négy vezető részvényünk egy irányba tartott. A forint nagyot erősödött és megállt a dollár erősödése. Érdekes sztori lett a világ leggazdagabb emberének egyetlen mondatából, miközben a Tesla ismét felfelé kúszik.

A Wall Streeten az árfolyamok mínuszból pluszba, majd pluszból ismét mínuszba mentek át ma az újrainduló gyorsjelentési szezon kezdetén. Az amerikai piacot elsősorban a pénzintézetek húzzák. A bankrészvények indexe 2,2 százalékkal ment fel, miután az amerikai államkötvények hozama március óta nem látott magasságba érkezett. Ez a bankok számára pozitív fejlemény. Pénteken több nagybank is közzéteszi gyorsjelentését.

Az S&P 500 index jelenleg fél százalékos mínuszban van, a Dow Jones ipari átlag csak 0,3 százalékkal esik, a technológiai papírok mutatója 0,9 százalékkal süllyed. Így a technológiai papírok felől a hagyományos ágazatok felé áramlik a tőke. Európában is a mínuszok domináltak, Frankfurtban, Párizsban, Londonban és Milánóban pár ezrelékkel csökkentek az indexek, Hollandiában és Belgiumban pedig emelkedtek.

Mennek az olajcégek, de a Mol nem

Budapesten a BUX index 1,1 százalékos süllyedéssel végzett, az OTP, a Mol és a Magyar Telekom egyaránt 1,3 százalékkal esett, a Richter csak 0,1 százalékkal süllyedt. Az utóbbi időben sokat emelkedő Masterplast négy százalékos mínuszban zárt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ma körülbelül annyit nyert, mint amennyit tegnap elveszített, közel két forinttal lejjebb, 359,20-on áll az euró. A dollár több napos erősödés után ma végre kissé gyengült, az olaj 1,3 százalékos pluszban van. Szépen menetelnek az olajcégek is.

Tévedésből tépték meg a részvényt

Elon Musk, a Tesla vezére egy Signal nevű üzenetküldő szolgáltatást említett a klasszikus Twitter és Facebook helyett, mint olyan platformot, amely nem gyűjti a felhasználók adatait. Bár ennek működtetője egyáltalán nem szerepel a tőzsdén, a befektetők megtaláltak egy hasonló nevű, egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó céget, a Signal Advance nevűt.

Ennek árfolyamát 5643 százalékkal hajtotta fel a világ leggazdagabb emberének megnyilatkozása, így 3,2 milliárd dollárról 55 milliárd dollárra ugrott a társaság tőzsdei kapitalizációja. Pedig elég korán elkezdett arról cikkezni a tőzsdei média, hogy a két cégnek semmi köze sincsen egymáshoz, csak tévedésről van szó. Az árfolyam ezután persze egy idő után újra zuhanni kezdett.

A Signal alkalmazás (Signal.org)
A Signal alkalmazás (Signal.org)

Féktelen a Tesla

A Zoom Video egy százalékkal esik, miután kiderült, hogy másfél milliárd dollárért szeretne részvényeket kibocsátani. A General Motors két százalékkal emelkedett, miután elektromos kisteherautókat szállít a FedEx csomagküldő szolgálat számára.

A Tesla részvénye pedig a tegnapi esés után ma újra rekordjaihoz közelít, öt százalékkal 854 dollárra ment fel. “Féktelenül száguld” a KBC Equitas szerint.

A negyedik negyedéves értékesítési és gyártási számok igen erősek lettek, ezeket viszont már árazhatta a piac. A lélektani szintet jelentő 1000 dollárig ugyan nincs kizárva a további menetelés, de novemberhez képest már jóval kevésbé kedvező most a kép, miközben a rövid távú korrekciók esélye továbbra sem elhanyagolhatóak.

Grafikon: Három globális ETF: Megújuló energia (ICLN), hagyományos energiamultik (FILL), valamint a világ részvénypiaca (URTH). (Tradingview.com)
Grafikon: Három globális ETF: Megújuló energia (ICLN), hagyományos energiamultik (FILL), valamint a világ részvénypiaca (URTH). (Tradingview.com)

Tőzsdei buborék alakult ki?

Buborék alakult ki a tisztaenergia-cégek részvényeinek piacán? – teszi fel a kérdést az Oilprice.com, miután egy elemző több szektorbeli céget leminősített.

A tisztaenergia-részvények legnagyobb kockázata most az, hogy túl optimisták a befektetők, miközben az iparág jövője részben azon a vékony többségen múlik, amelyet a demokraták megszereztek a szenátusban. (Itt 50-50 fős patthelyzet alakult ki, de a demokrata házelnök szava dönt – a szerk.) Nem világos, hogy a Biden-kormány mennyire fogja agresszíven folytatni a tervezett környezetvédő politikát. Számára jelenleg a legfontosabb prioritás a pandémia megfékezése, amely különben gyorsan kikerülhet az irányítás alól. A tőzsdei buboréktól való félelem egyébként általános, az E*Trade felmérése azt mutatta, hogy a befektetők mintegy 66 százaléka szerint a részvénypiac teljesen vagy részben buborékban mozog.

Ez is érdekelheti: Ha elzárják a pénzcsapokat, azt a tőzsdék is megérezhetik

Miért más a kriptodeviza-piac, mint 2017-ben?

Magához tért a bitcoin a hétvégi nagy, mintegy 27 százalékos zuhanás után, ma tíz százalékkal emelkedik, és majdnem 35 ezer dollár, az ether közel 1100. Hétfőre egy nap alatt annyival esett a bitcoin, 7000 dollárral, amennyibe tavaly áprilisban még egy egész bitcoin került összesen – írta a Cryptobriefing.

Azt gondolhatják sokan, hogy ez csak egy újabb buborék, mint 2017-ben volt, és az árak bármikor összezuhanhatnak. De ezúttal nagyon más érzése van az embernek, mint akkor. A minőségi kriptodeviza-projektek mutatnak fel erőt, nem pedig semmitmondó alapító dokumentumokkal (white paper) és eltúlzott ígéretekkel aládúcolt tervek. A fejlesztők és az alapítók a valós problémák megoldására összpontosítanak, nem pedig a semmiből rángatnak elő megoldható problémákat. Az erős intézmények hajtják fel a kriptodeviza-befektetések árát, nem pedig a gyenge lakossági befektetők.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Részvény / Deviza / Áru Sem a Merkel-utódlás, sem a kínai növekedés nem tudja ma felvidítani a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2021. január 18. 12:01
Ma látszólag semmi sem tudja felvidítani a tőzsdéket, sem a jó kínai növekedési számok, sem a politikai stabilitásról árulkodó német pártelnöki választás. Az eső európai indexekhez a BUX is csatlakozott, főleg a Mol húzza le. Az euró/forint kerülgeti a 360-as határt. Gyorsjelentések tucatjai és sok más esemény jön a héten. Új trónkövetelő a kriptodeviza-szektorban.
Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Friss
hírlevél