6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.

A szép pluszban – január óta nem látott mértékű növekedéssel – zárult november után pozitív hangulatban kezdték a tőzsdék az év utolsó hónapját is. A vezető európai tőzsdeindexek 0,4-0,8 százalékkal emelkednek, az amerikai határidős mutatók azonban egyelőre alig mozdulnak. A technológiai szektor gyengélkedik, a hagyományosabb szektorok erősebbek.

Nagy esemény volt a dollár csütörtöki erősödése, korrekciója a sok esés után. A héten jó adatok érkeztek az európai inflációról, erősítve azt a várakozást, hogy a kamatemelési ciklusnak nemsokára vége, és esetleg a kamatcsökkentés sincsen messze. Erre a jegybankárok nyilatkozatai is utaltak. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke pedig ma szintén beszélni fog.

380 forint felett az euró

A kínai Caixin beszerzésimenedzser-indexek jobbak lettek a vártnál, ez a fontos exportőr Európában is pozitív hatással szokott járni. Az európai gyáripari aktivitásról is várnak pénteken egy lényeges mérőszámot.

A BUX index stagnál, az OTP 0,6 százalékos esését a Mol 0,2, a Richter 0,3 és a Telekom 1,6 százalékos emelkedése ellensúlyozza. Nagyot gyengült csütörtökön a forint, 380 fölé ugrott az euró, és pénteken is 380,20-on áll, ugyanott, mint előző nap este.

Olcsóbbak az energiahordozók

A földgáz Európában alig mozdul, de az utóbbi hetekben sokat esett, 47-48 dollárról 42 dollár közelébe.

Árfolyamok és grafikonok

A kőolaj ára csütörtökön újra esett, miután az OPEC+ kitermelői szervezet által elfogadott önkéntes olajkibocsátás-csökkentés elmaradt a várakozásoktól. Pénteken ennek kisebb korrekcióját látjuk, a Brent 30 centtel emelkedik, ismét 81 dollár felett áll. De a múlt héten volt 79 dollárnál is.

Mitől gyengült a forint?

A forint gyengüléséhez hozzájárult az euró dollárral szembeni korrekciója, ugyanakkor az EU-s kohéziós források egy része megnyitásának lehetősége inkább segítette a hazai devizát – véli az Erste Befektetési Zrt.

A magyar kormány válaszai után ugyanis az Európai Bizottság várhatóan rábólint az igazságügyi reform utolsó elemeire, s azzal megfelelnénk az igazságügyi horizontális feljogosító feltételnek.

A kamatsapka kiterjesztésének híre a vállalati betétekre ugyanakkor "nem kapott pozitív piaci fogadtatást, hiszen ezzel ismét a monetáris transzmisszió hatékonyságába nyúlt bele a kormányzat".

Nagyot nőtt a 4iG

Az akvizíciókkal nőtt nagyot a 4iG az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Mind bevétel, mind EBITDA soron jelentős növekedést mutat ugyanis a cég harmadik negyedéves gyorsjelentése.

A 159,8 milliárd forint bevétel az egy évvel ezelőtti több mint kétszerese, az EBITDA pedig 52,2 milliárd forint, ami 163 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az átfogó eredmény szintjén azonban végül 10,4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a 4iG a harmadik negyedévben. Főként a kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamok, a felvásárlásokkal kapcsolatos értékcsökkenési leírás és kamatráfordítások, illetve az extraprofit-adó miatt.

Bemutatót tartott a Tesla

Egy bemutató keretében átadták az első Cybertruck modelleket, emellett a széria különböző típusait is bejelentették – írta a KBC Equitas. A legolcsóbb, hátsókerék-meghajtással rendelkező típust 60 990 dollártól kínálja a Tesla, de csak 2025-től.

A drágább, összkerékmeghajtású és "Cyberbeast" modellek már jövőre is elérhetőek lesznek, 79 990, illetve 99 990 dolláros áron.

A befektetők nem fogadták pozitívan a bejelentést, 2019-ben Musk még 40 ezer dolláros kezdőárat ígért az alapmodellnél.

Megvan a kriptovaluta-botrányok nyertese

A bitcoin mára virradóra 38 700 dollár felett állt, ami több mint másfél éves rekord. Az ether pedig újra átszakította a 2100 dolláros határt.

Véletlen lenne? Miközben legfőbb riválisai, a Binance és az FTX vezetői a börtönnel néznek szembe, a Coinbase amerikai kriptovaluta-tőzsde részvénye egy hónap alatt 62 százalékkal emelkedett a CNBC szerint. Ez a második legjobb hónapja volt a vállalatnak a 2021-es, a Nasdaq tőzsdén történt debütálása óta (ami egyébként mintegy fél évig tartott történelmi csúcsot alakított ki a bitcoin árfolyamában is).

A Coinbase részvénye (a 2021-es tőzsdei bevezetés óta) és a bitcoin.
A Coinbase részvénye (a 2021-es tőzsdei bevezetés óta) és a bitcoin.

Életfogytiglan a guruknak?

Novemberben az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet is elítélték csalás vádjával, és a Binance alapítója, Changpeng Zhao is bűnösnek vallotta magát egyes büntetőjogi vádakkal kapcsolatban. A Coinbase egyébként a Wall Street egyik legjobb teljesítményét hozta az egész évben, több mint 250 százalékkal emelkedett 2023 első 11 hónapjában.

De ez csak enyhíti a 2022-es fájdalmat, amikor a Coinbase értékének 86 százalékát veszítette el, mivel a szárnyaló infláció és az emelkedő kamatlábak kiszorították a befektetőket a kriptópiacról.

Sam Bankman-Fried-et, akire akár életfogytiglani börtönbüntetés is várhat, a tervek szerint márciusban ítélik el. Zhao ítélethirdetése februárra van kitűzve, és szintén hosszabb büntetést kaphat – írta a portál.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az igazi probléma

A fejlett országok problémáját az okozza, hogy az infláció mérséklődik ugyan, de még mindig meghaladja a jegybanki célokat. Ezért a központi bankok csak óvatosan csökkenthetik a kamatokat – mondták az Amundi Alapkezelő sajtóbeszélgetésén.

A Fed a mai 5,5 százalékról, az EKB pedig a mai 4,00 százalékról az év egészében összesen 150, illetve 125 bázisponttal csökkenti kamatait 2024-ben.

Az Egyesült Államokban eközben az idei 4,2 százalékos infláció jövőre 2,6 százalékra csökkenhet, Európában pedig 5,7-ről 2,6 százalékra. De mindkét mutatóra kedvezőtlen hatást gyakorolhat az energiaárak nem várt mértékű növekedése – mondta Annalisa Usardi, a társaság szenior közgazdásza.

A magyar izgalom

Eközben azonban a kormányok kezét megköti a magas adósságráta, ezért csak korlátozottan tudják ösztönözni a gazdaságot – tartja az Amundi. Régiónkban Lengyelországban nagy kérdés lesz az új kormány ténykedése.

Magyarországon a vállalati osztalékok mértéke okozhat majd izgalmakat, míg az extraprofit-adók tényleges kivezetése növelheti a befektetői bizalmat.

A gazdaság valódi állapota?

Jó éve volt az európai autópiacnak idén a tavalyi adatokhoz viszonyítva, a legtöbb cég jelentősen növelte az eladásait az év első tíz hónapjában – írta a Kiszámoló. Bár csalóka az adatsor, mert az autók nagy részét még 2022-ben rendelték meg, és a hosszú átfutási idő miatt adták át idén.

Az eladott autók 14,2 százaléka tisztán elektromos volt, 8,4 százalék pedig tölthető hibrid (PHEV). Pedig 2019-ben csak 1,9, illetve 1,1 volt az arányuk.

Minden uniós országban nőtt az eladott autók száma az év első tíz hónapjában a tavalyi adatokhoz képest – kivéve Magyarországot, ahol 2,8 százalékkal csökkent.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17400 17340 17560 -0,68% 0 0 5 246 587 455 HUF 2024-02-23 17:10:34
MOL 2932 2918 2944 +0,34% 0 0 903 411 662 HUF 2024-02-23 17:13:44
MTELEKOM 833 825 840 +3,48% 0 0 1 602 562 626 HUF 2024-02-23 17:05:21
RICHTER 9725 9710 9795 +0,21% 0 0 1 500 306 080 HUF 2024-02-23 17:12:33
OPUS 417 416 421 -0,48% 0 0 66 598 529 HUF 2024-02-23 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot néz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:44
Bár az év elejéhez képest az uniós pénz erősődött a forinttal szemben, még nem érte el a 390-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Verejtékben úszhat, ha meglátja a forint árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:15
Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzésekhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. A hetet azonban a hétfői kezdésnél kissé erősebben fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Buli van a Telekomnál, de mit ünnepelnek?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jövőre sem lesz hiány földgázból, remekelt a Telekom
Eidenpenz József | 2024. február 23. 12:02
A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?
Részvény / Deviza / Áru Egy nap alatt bezsákolta a magyar lottóötös 473-szorosát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:59
A jövő történészei bizonyára a mesterséges intelligencia hódításának kezdő éveként fogják számon tartani 2023-at. Az új technológia berobbanása az emberek életébe nem mindenkit érintett egyformán.
Részvény / Deviza / Áru A Deutsche Telekomnál szomorkodhatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:15
A Deutsche Telekom AG árbevétele és korrigált adózott eredménye kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbinál, de a korrigált működési teljesítménye enyhe növekedést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Felesleges izgulnia, már nem tehet semmit, az euró ennyibe kerül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 07:31
Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP állta a sarat csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bebújik a jó meleg paplan alá, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 18:16
Gyengült a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Végre normális szinten a gázár, brutális vagy eszméletlen az Nvidia?
Eidenpenz József | 2024. február 22. 12:19
Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG