6p

A kora délutáni kamatdöntés előtt nem mozog a forint, a részvénypiacok is visszafogottak a várható amerikai gyorsjelentések és bejelentések előtt. Egyre többen kételkednek az év végi Mikulás-raliban, pedig nincs messze történelmi rekordjától az S&P 500 index. Súlyos hiba volt másfél éve lakást venni Magyarországon.

Az európai tőzsdéken nincs határozott irány, a tegnap alulteljesítő német DAX index ma kissé emelkedik, a francia és brit kollégái viszont esnek. Így az EuroStoxx 50 index alig mozdul. Kivételesen kedden teszik közzé a Fed legutóbbi ülésének aktáit, amiből a kamatpályára próbálnak majd következtetni a befektetők.

Fontos gyorsjelentések jönnek, és az OpenAI élén történő vezetőváltás foglalkoztatja a piacot. Ennek nyomán a Microsoft volt tegnap a húzópapír, amely a távozó menedzsereket átveszi. Az USA-ban csonka hét lesz, így alacsony forgalom, mérsékelt aktivitás várható a tőkepiacokon (csütörtökön hálaadás, pénteken a fekete hétfő következik).

A BUX index 0,1 százalékkal esik, főleg a Mol 1,0 százalékos esése húzza vissza. Az OTP 0,1, a Richter 0,3 százalékkal megy fel. Tegnap elérte a 380 forintot az euró, ma is ekörül ingadozik, ami nem jelent lényeges változást. A hollandiai földgáz másfél százalékkal esik, az olaj alig változik.

Döntenek a magyar kamatról

Ma, kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB, ahol az elemzők várakozásai alapján az alapkamat 75 bázispontos (0,75 százalékpontos) vágásáról dönthetnek. Az esemény kisebb-nagyobb meglepetések esetén megmozgathatja az EURHUF árfolyamát.

Árfolyamok és grafikonok

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság ma dönthet RRF pénzekről több ország kapcsán is, így a “magyar RRF hitelkérelem és a RePowerEU” forrásainak sorsa is eldőlhet – írta az Erste Befektetési Zrt.

Emellett a magyar jegybank kamatdöntése lesz ma a fókuszban: borítékolható a 75 pontos vágás, ugyanakkor a kommunikáció érdekes lehet majd tették hozzá.

Lesz-e idén év végi rali?

A Mikulás-ralinak is nevezett, gyakran – de nem minden évben – megfigyelhető év végi árfolyamemelkedés eddig jól alakult, az indexek emelkedtek mostanában. A nyersanyagok ára pedig csökkent, a tőke a részvényekbe és a kötvényekbe áramlik az esetleges Mikulás-ralit várva – írja az Investing.com elemzője.

Az S&P 500 részvényindex és az árucikkek árának hányadosa a csökkenő trendvonal fölé kitört, ami a részvények felé történő pozitív elmozdulást jelzi.

Nem sok hiányzik a rekordhoz

Ez nagyon pozitív jel a részvények számára, amelyek új csúcsokat is elérhetnek. Az S&P 500 index legutóbb 2022. január 3-án ért el új történelmi rekordot 4800 körül, és lassan közeledik ehhez. Még mintegy hat százalékra van tőle, de már csak két százalékra az idei csúcstól. (A múlt héten a BUX index majdnem történelmi rekordot döntött – a szerk.)

Az S&P 500 részvényindex. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az S&P 500 részvényindex. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Fontos jelentések érkeznek

A legjobban teljesítő nagy amerikai részvény továbbra is az Nvidia chipgyártó, amely 240 százalékot nyert az év eleje óta. Több amerikai cég jelentésére figyelhetnek ma a befektetők a KBC Equitas szerint, még a piacnyitás előtt teszi közzé friss számait a Lowe’s, a Best Buy és az Analog Devices. Zárás után pedig elsősorban épp az Nvidia eredményére fókuszálhatnak a befektetők.

A várakozások szerint hatalmas mértékű profitnövekedést érhetett el a bázishoz képest a cég. Méretét tekintve a piac számára is fontos üzeneteket tartalmazhat majd a jelentés.

Már vannak, akik kételkednek a Mikulásban

A befektetők egy része már kételkedik abban, hogy év végi “Mikulásrali” következik – írja a Handelsblatt Dax-Sentiment felmérése. Egyes befektetők nem akarnak lemaradni az emelkedő szakaszban még időben történő kiugrásról. Mind a DAX indexre vonatkozó várakozás, mind a befektetők befektetési hajlandósága mérséklődött.

Az AnimusX elemzőcég szerint pedig a befektetők készpénzaránya is két százalékponttal, 19 százalékra emelkedett az eddigi rali ellenére. Főleg a csökkenő kötvényárfolyamoknak tudják be, hogy négy hét alatt kilenc százalékkal katapultált felfelé a DAX index.

Pocsék befektetés volt a lakás

Ingatlanban tartani a pénzt az elmúlt másfél évben pocsék befektetés volt, pláne a kockázatmentes PMÁP-hoz képest – írja Balásy Zsolt a Holdblogon.

  • Ha valaki 2022. nyarán vett egy budapesti használt panellakást 50 millió forintért, az most 47 millió forintot ér.
  • Ha akkor PMÁP-ot vett, az most 61 millió forintot ér. Ha várt volna másfél évet a vásárlással, most 30 százalékkal nagyobb lakást vehetne.

Az idei tranzakciószám várhatóan a 2014-es alatt lesz Magyarországon. Ebből a helyzetből hosszabb lakáspiaci pangás, vagy gyors áresés hozhat kiutat – írja a szerző.

A SEC bekeményített

Miközben a piac azt várja, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) végre engedélyezi a Bitcoin ETF-eket, az alapvetően kriptóellenes szervezet más fronton bekeményített. Pert indított a Kraken kriptotőzsdét üzemeltető Payward Inc. ellen, amelyben során állítja, hogy a Kraken 2013 óta online kereskedési platformot üzemeltetett. Ahol az ügyfelek kriptoeszközöket vásárolhattak és adhattak el. Számos ilyen eszköz azonban az amerikai értékpapír-törvények szerinti befektetési szerződésen alapult.

Eszerint a Kraken brókerként, értékpapír-kereskedőként, tőzsdeként és elszámolóházként is működött anélkül, hogy a SEC-nél regisztrált volna.

Időnként több mint 33 milliárd dollár értékű ügyféleszközt tartott, és azokat összekeverte saját eszközeivel, ami jelentős kockázatot jelent. (Más forrásokból tudni lehet, hogy a SEC ugyanakkor soha senkinek nem adott ki ilyen engedélyeket a kriptós szektorban. Sokak szerint lényegében a kriptotőzsdék, a szektor ellehetetlenítésével próbálkozik – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Emberkereskedők vagy romantikázók pénzét fagyasztották be?

Egyes források szerint romantikus érzelmek színlelésével elkövetett csalások végrehajtói, mások szerint emberkereskedők állnak egy 225 millió dollárnyi vagyontömeg mögött, amelyet a Tether cég befagyasztott. A legnagyobb dollárhoz kötött kirptóérmében, a tetherben (USDT) levő összeg az amerikai igazságügy-minisztérium közbenjárásra került zár alá.

Állítólag ez a legnagyobb ilyen vagyon, amit valaha is hasonló módon zároltak. De kisebb összegek erejéig a Tether már korlábban is többször eleget tett bűnüldöző vagy igazságszolgáltatási szervezetek hasonló kéréseinek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14290 14255 14435 -0,42% 14285 14290 2 630 938 550 HUF 2023-11-30 11:48:20
MOL 2776 2768 2780 -0,14% 2772 2776 355 563 548 HUF 2023-11-30 11:48:20
MTELEKOM 603 599 604 0,00% 602 603 75 876 493 HUF 2023-11-30 11:48:20
RICHTER 8650 8585 8650 +0,70% 8645 8650 243 209 130 HUF 2023-11-30 11:48:50
OPUS 384 374 384 +1,99% 383 384 120 909 329 HUF 2023-11-30 11:48:40
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Sűrű hetük lesz a részvényeseknek, itt az új kriptós őrület
Eidenpenz József | 2023. november 28. 12:37
A tőzsdék teljesítménye szerény, több fontos makroadat és más esemény előtt kivárás tapasztalható. A BUX hirtelen megtáltosodott, a három nagy papírunk kéz a kézben emelkedik. A forint kissé gyengült, de nem tud elszakadni a 380 forintos szinttől az euró. Megszületett minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca.
Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG