8p

A rohamosan csökkenő infláció ellenére jövőre még igen magas kamatot fognak fizetni a Prémium inflációkövető magyar államkötvények. Ez jó annak, aki most vásárol, a hosszabb távon befektető ügyfeleknek pedig komoly vigasz, hiszen 2022-ben óriásit buktak a pénzromláson. Míg jövőre szinte biztosan jó lesz Prémiumokat tartani, későbbre nehéz bármit is becsülni.

A múlt héten közzétették a szeptemberi magyar inflációs adatokat, amelyek alapján 12,2 százalék volt a pénzromlás egy év alatt. Ez valamivel jobb az elemzők által vártnál, és már meglehetősen közel van ahhoz, hogy egy számjegyű legyen az infláció az év végére. (Amit a kormányzat többször is megígért vagy előrejelzett.)

De vajon mit jelent mindez az egyre nagyobb számú hazai állampapír-befektető számára? Hogyan alakul majd az inflációkövető papírok kamata, és melyik jelenleg a legjobb választás? Az inflációs adat nyilván a múltra vonatkozik, a jelenleg kapható állampapírok kamata viszont a jövőre. Tehát valójában a mostani kamatot nem az eddigi, hanem a várható, becsülhető jövőbeli inflációval célszerű összevetni.

Mik a prognózisok?

Ezért készítettünk egy gyors felmérést pénzügyi elemzők között, hogy mennyi lehet az éves átlagos inflációs mutató értéke, amelyhez a PMÁP-ok kamatozását kötik.

  1. Az Erste Bank prognózisa jelenleg 17,9 és 5,5 százalék erre és a következő évre tudtuk meg Nagy János makrogazdasági elemzőtől.
  2. Ebben az évben 17,8, 2024-ben pedig 4,8 százalékos éves átlagos inflációra számítunk mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.
  3. Az Equilor Befektetési Zrt. éves átlagos inflációra vonatkozó várakozásai 2023-ra 18, 2024-re hat százalék tudtuk meg.
  4. Az idén még 17,8 százalékos lehet az éves átlagos infláció az MBH-s Suppan Gergely szerint, jövőre azonban csak 3,9 százalék várható.

Mennyit fizet a PMÁP jövőre?

Ha ezeket a becsléseket átlagoljuk, akkor erre az évre 17,875, a következőre pedig 5,1 százalékos éves átlagos infláció adódik. Mit jelent ez a kötvénybefektetők számára? Azt, hogy ha nagyjából ez az átlag lesz a végeredmény, akkor a jelenleg is kapható Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata jövőre szépen megugrik.

A most is magas, 14,75 százalékos kamatozású 2033/I kötvény következő kamata január 20-tól 17,875+0,25, azaz 18,125 százalékra menne fel. A korábban még nagyobb kamatprémiummal kibocsátott PMÁP-sorozatoké pedig még magasabbra, ahogy az ábrából kikalkulálható (prémium+17,875).

Hosszabb futamidejű Prémium államkötvények kamatprémiumai. Forrás: hivatalos közlemények.
Hosszabb futamidejű Prémium államkötvények kamatprémiumai. Forrás: hivatalos közlemények.

Ez igazán szép hozamot jelent majd a befektetőknek, főleg, ha az infláció az előrejelzéseknek megfelelően évi öt százalék körül lesz jövőre. Ez azt jelenti, hogy pénzük reálértéke – azaz az infláció feletti értéke, vásárlóereje – több mint 13 százalékkal gyarapodik majd. A kötvényeket egyébként veszik is rendesen, október elején emiatt meg is emelték a kibocsátható mennyiséget.

Azonban bármikor elfogyhat, a következő sorozatnál pedig ronthatnak a feltételein, ahogy arra már sokszor volt példa.

Mennyit kapunk 2025-ben?

Azután 2025. január 20-tól a PMÁP-ok ismét kamatot váltanak, akkor a 2024-es éves infláció alapján. Ez pedig az elemzők átlaga szerint 5,1 százalék lehet. (Bár a bizonytalanság elég nagy, gyorsan változó, válságokkal és háborúkkal terhelt világunkban hónapokra is nehéz előre látni.) Így 5,35 százalékos kamatot valószínűsíthetünk majd.

Kérdés, abban az évben mennyi lesz az infláció, de erre már végképp nagyon nehéz előrejelzést adni. Ha lefelé tart, a befektetők még mindig jól járhatnak. Ha azonban felfelé, újabb reálkamat-veszteségük keletkezhet, hasonlóan, mint 2022-ben.

Miért nem annyira jó a Bónusz?

Folytassuk a Bónuszokkal (BMÁP), amelyek kamatát az utolsó négy darab három hónapos diszkontkincstárjegy-aukció hozamához kötik. A sűrűn, háromhavonta kamatot fizető és a kincstárjegyek felett egy egész százalékpontot fizető Bónusz sok ügyfél számára szintén jó választásnak tűnik. Sokan úgy vélik, hogy nem akarnak tíz évre elköteleződni, mint a PMÁP-nál, és inkább rövidebb futamidőt választanak.

Valójában azonban a Bónuszok most, csökkenő kamatoknál nem túl jók. Ha ugyanis a Magyar Nemzeti Bank tovább mérsékli az irányadó kamatokat, amire minden esély megvan, és az infláció is az egy számjegyű tartományba kerül, akkor a Bónusz kamata is gyorsan alkalmazkodik és alacsonyra száll. (Ahogy korábbi cikkeinkben is jeleztük.)

10, 9, 8, 7, 6 százalék kamat?

A folyamat már el is indult. A most 11,92 százalékos Bónusz-kamat október 20-tól vált, az utolsó négy aukció hozama plusz egy százalékpont lesz a következő érték. Márpedig a legutóbbi aukciókon már csak évi nyolc százalék fölött egy hajszállal volt a hozam.

Három hónapos magyar állampapírok hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Három hónapos magyar állampapírok hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Úgy becsülhetjük, hogy az utolsó négy aukció átlaghozamából számított hozam 8 és 8,5 százalék között lesz 20-áig. Így a Bónusz következő kamata is 9 és 9,5 százalék közé esik. (De inkább a kilenchez lehet közelebb a jelenlegi piaci helyzet alapján.) Később pedig simán elképzelhető, hogy egy évi öt százalékos infláció esetén a kincstárjegyhozamok is tovább süllyednek, és így a Bónusz kamata tovább morzsolódik le.

A helyzet a fix kamat frontján

Az egyéves lakossági kincstárjegyek (1MÁP) is csak nyolc százalékot fizetnek már. A másodlagos forgalomban megvásárolt diszkont kincstárjegyek esetében sem sokkal jobb a helyzet, már csak 7,6-8,2 százalék hozam érhető el az Államkincstárban. A többéves fix kamatú államkötvények hozama pedig még alacsonyabb, évi hét százalékhoz közelít. Vagyis a kisbefektetőknek lényegében messze-messze a legjobb választás a Prémium Magyar Állampapír.

A Bónusz sem igazán vonzó. Akik azt gondolják, hogy nem akarnak olyan hosszú időre, tíz évre befektetni, mint a Prémiumok futamideje, azoknak is érdemes lehet mégis Prémiumot vásárolni. Majd 2-3-4 év múlva, amikor pénzre lesz szükségük, visszaváltani ezeket.

Egy éves magyar állampapírok hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Egy éves magyar állampapírok hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magasabb kamat ugyanis bőven kárpótol a várhatóan egy-két százalékos jutalékért, amit az idő előtti eladásnál az állam vagy más forgalmazó elkér. Az elképzelhető, hogy ez a jutalék nő valamelyest, de nagyon nagy mértékben valószínűleg nem. Az ugyanis elriasztaná az új állampapír-vásárlókat is.

Irigyeljük-e a régi PMÁP-tulajokat?

Aki esetleg úgy gondolja, hogy túlságosan jó helyzetbe kerülnek a kisbefektetők azzal, hogy jövőre várhatóan öt százalék körüli infláció mellett kapnak 18 százalék feletti kamatot, az gondoljon bele a következőbe is. A hosszú távon gondolkodó, kitartó, mondhatni hűséges befektetők 2022-ben óriásit kaptak a fejükre, ennél is nagyobbat buktak. Akkor ugyanis csak körülbelül hat százalék volt a Prémium állampapírokkal elérhető kamat, miközben az egész éves infláció (a decemberi év/év érték) 24,5 százalékra rúgott. Pénzük tehát 18-19 százalékot veszített az értékéből.

Ha tehát több évet nézünk együtt, akkor jövőre is csak nagyjából a pénzüknél lesznek reálértékben a kitartó, hosszú távon gondolkodó államkötvény-vásárlók. (Jelenleg úgy becsülhetjük, hogy 2023-ban öt, 2024-ben 13 százalékos reálkamatot kapnak – ha minden jól megy. Ez együtt 18, nagyjából kiadja a 2022-es nagy bukást.)

Persze ennél sokkal, de sokkal rosszabb helyzetben vannak azok, akik egész idő alatt például bankszámlán, netán készpénzben tartották a pénzüket. A deviza sem hozott annyit, mint az utóbbi években a magyar lakossági állampapírok.

Versenyképesebbek a devizabefektetések, de

Apropó, devizabefektetések. Ezek versenyképesebbé váltak az utóbbi időben.

  • A forintkamatok alacsonyabbak lettek, így kevésbé vehetik a forintot az intézményi befektetők, vásárlásaikkal kevésbé támogatják a forint árfolyamát. Így nő egy trendszerű, nagyobb forintgyengülés kockázata válság esetén.
  • Mivel a forintkamatok alacsonyabbak, kisebb a különbség a forint- és a devizakamat között, a kisbefektetőket is kevesebb kamatveszteség éri, ha a magas kamatú forint helyett alacsonyabb kamatú devizába fektetnek.

De a PMÁP egyelőre verhetetlennek tűnik. Kérdés, hogy néz majd ki a nagy kép egy, vagy másfél év múlva.

Mi lesz, ha nagy válság lesz?

Kisbefektetői szemszögből tehát nagyon nagy a szakadék a forintkamatok és a vezető devizák kamatai között. Úgyhogy egyelőre valószínűleg csak pénzünk egy kisebb részét érdemes devizában tartani, afféle vésztartaléknak különlegesen nagy válság, forintleértékelődés esetére. (De ráadásul lehet, hogy akkor a forintkamat is megugrik majd.)

Az inflációkövető állampapírok egyébként nem csak Magyarországon népszerűek. Külföldön is lehet ilyeneket találni, például az Egyesült Államokban. Erről írtunk röviden a következő cikkünkben:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17400 17225 17445 +0,78% 17400 17420 3 614 165 365 HUF 2024-02-29 15:38:30
MOL 2904 2898 2930 +0,14% 2900 2904 427 990 990 HUF 2024-02-29 15:37:30
MTELEKOM 829 825 838 -1,19% 829 830 239 240 015 HUF 2024-02-29 15:38:22
RICHTER 9650 9610 9965 -1,73% 9650 9665 1 694 257 270 HUF 2024-02-29 15:38:09
OPUS 419 415 423 +1,55% 0 0 166 360 043 HUF 2024-02-29 09:59:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Állampapír / Kötvény Öt csapás, ami a PMÁP-tulajdonosokat érheti
Eidenpenz József | 2024. január 29. 05:43
Bár most is a legjobb alacsony kockázatú befektetésnek számít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vannak olyan forgatókönyvek, amelyek nem túl kedvezőek. Extrém esetben előfordulhat, hogy nem követi az inflációt, vagy lemarad egy másik, külföldi befektetési eszköztől. Máskor azt ütheti meg a guta, akinek meg kell válnia tőle.
Állampapír / Kötvény Óriási pénzeső hull az állampapír-tulajdonosokra
Privátbankár.hu | 2024. január 24. 08:23
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje?
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG