5p

Ma inkább esnek a részvénypiacok, de tegnap pár pont hiányzott csak az új BUX-rekordhoz. A forint erősödik, a bitcoin drágul. Megőrülnek egy kriptovalutáért, amely tavaly senkinek sem kellett. Tartósan magasan maradhat a magyar infláció egy nemzetközi szervezet szerint.

Inkább lefelé mutat az irányjelző az európai tőzsdéken, a német és az olasz index emelkedik ugyan, de Párizs, London és több másik esik. Tegnap az USA-ban már csak minimális emelkedésre futotta, a vártnál jobb amerikai inflációs adat hatása így eléggé gyorsan kifújni látszik. Egy amerikai jegybankár is rontotta a hangulatot, amikor arról beszélt, hogy még “nem szabad lefújni a kamatemelési ciklust”.

A befektetők lélegzetvisszafojtva figyelték az amerikai-kínai csúcstalálkozót, de az udvarias szavakon túl nem sok történt, Tajvan ügyében állítólag nem sikerült előrelépést elérni. Míg a hét elején a vártnál jobb ipari és kiskereskedelmi adatok érkeztek az ázsiai óriástól, ma az új lakások árai már elszomorító képet mutattak, ugyanis negyedik hónapja folytatták esésüket.

Erősebb a devizánk

A BUX index fél százalékos mínuszban van, az OTP is ennyivel esik. A Mol 0,9, a Richter 0,2 százalékkal olcsóbb, a Telekom 0,3 százalékkal javítani tud.

Árfolyamok és grafikonok

A forint erősödget, az euró 376,20 forint, míg szerdán inkább 377,0-377,50 volt a jellemző. A földgáz, a kőolaj és a dollár ma alig változnak.

Mi mozgatja most a forintot?

A figyelem egyre inkább a jövő heti jegybanki kamatdöntésre irányul, ahol várhatóan az októberi 75 pontos lépésközzel halad tovább a kamatcsökkentés – írta az Erste Befektetési Zrt. Ezzel kapcsolatban fontos lehet Kuti Zsolt jegybankár nyilatkozata, amely szerint “a jegybanknak nem szabad sietnie a kamatvágásokkal”.

Tegnap az Európai Bizottság nyilatkozott “a magyar ügyben”, amely bár lát előrelépéseket, továbbra is számos területen vár még változtatásokat. Fontos hazai adat nem jön már a héten, így a nemzetközi események lehetnek meghatározók a forint piacán.

Lásd még: Varga Mihály üzent Brüsszelnek: minden ok a magyar gazdasággal (Mfor.hu)

Majdnem csúcsot döntött a BUX index

Szabad szemmel nehéz megmondani, hogy tegnap a BUX index csütörtökön csúcsra ért-e, ki kell hozzá nagyítani a grafikonokat. A részletes adatok alapján a BUX index szeptember 15-én 58 020 ponton zárt, november 15-én pedig 58 011 ponton. A napi maximum pedig szeptember közepén 58 180 pont volt, tegnap csak 58 118. Így egy pici hiányzott tehát az új rekordhoz. De nem sok.

A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Céláremelés a Telekomra

A Santander 619 forintról 711 forintra emelte a Magyar Telekomra vonatkozó célárfolyamát, az ajánlása továbbra is felülteljesítés – írta az Equilor Befektetési Zrt. A cég gyorsjelentéséről itt írtunk:

Tartósan magas marad az infláció?

Az Európai Bizottság “tartósan fennmaradó inflációra” számít az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Magyarországgal kapcsolatban azt írták elemzésükben, hogy az alacsonyabb nyersanyagárak és az enyhülő finanszírozási feltételek 2024-ben és 2025-ben fokozatos gazdasági fellendülést támogatnak.

Az infláció visszaszorulóban van a magas szintekről, de az élénk bérnövekedés várhatóan fenntartja a mögöttes árnyomást.

Az infláció idén 17,2 százalékos, jövőre 5,2 százalékos, 2025-ben 4,1 százalékos lehet. (Nyilván az éves átlagos infláció – a szerk.)

Megőrülnek ezért a kriptóért

Újabb lendületet vett a bitcoin szerdán, ismét átlépte a 37 500 dollárt, megközelítve éves csúcsát. Ezzel már 125 százalékos emelkedésnél tart idén. Igazán nagyot azonban a solana (SOL) emelkedett 2023-ban, 550 százalékkal, azaz hat és félszeresére.

Erről az érméről tudni kell, hogy a tavaly ősszel botrányos körülmények között bedőlt FTX-hez erősen kapcsolódott, és több becsődölt cégnek is sok volt belőle. Ez tavaly hatalmas nyomás alá helyezte az árat. A kisbefektetők azonban kedvelik, például mert a tranzakciók olcsók és gyorsak a blokkláncon.

A bitcoin és a solana. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és a solana. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Grayscale cég Solana Trust (GSOL) nevű befektetési társasága 869 százalékos prémiummal forog a piacon a mögöttes eszközök értékéhez képest, miután e kriptopénz iránt annyira megnőtt az intézményi befektetői érdeklődés – írja a Coindesk. A CoinGlass adatai szerint a részvények ára szeptember eleje óta 653 százalékkal ment fel, míg a SOL érme 19 dollárról 58 dollárra, nagyjából háromszorosára.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Disney NFT-piacteret indít

“Disney Pinnacles” néven a Dapper Labs-szel (az NBA Top Shot és a CryptoKitties készítőjével) együttműködve NFT kereskedési platformot hoz létre a szórakoztatóipar óriása. Ez a Flow blokkláncra fog épülni és mobilbarát lesz. Egyfajta “digitális kitűzőket” hoznak rajta létre, amelyeket a felhasználók megvásárolhatnak és kereskedhetnek velük.

Hasonlóak lesznek a Disney hagyományos, fizikai formájú kitűzőihez, amelyeket 1999-ben adtak ki először, és nagy rajongótáboruk van. A digitális kitűzők olyan híres Disney-figurákat ábrázolnak majd, mint Buzz Lightyear, Woody, Darth Vader és más szereplők a Pixar és a Star Wars világából.

Közzétette stratégiáját a Waberer’s

Bemutatta frissített stratégiáját a Waberer’s Csoport, amelyben azzal számol, hogy 2027-re “a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik”. Árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye a tavalyinak közel duplájára emelkedne.

A jelentős növekedést további beruházásokkal, akvizíciókkal, infrastruktúrafejlesztéssel, tevékenységének diverzifikációjával, szolgáltatásai között pedig a hozzáadott érték növelésével tervezi elérni.

Kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatósági szempontokra, miközben fokozni kívánja tőkepiaci aktivitását – ígérik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG