6p
Csupa, a tőkepiacok, illetve a világgazdaság helyzetével kapcsolatban pesszimista elemzőt találtunk az utóbbi napok írásai között. Főleg a kínai lassulás és a nyersanyagok árának összeomlása okozhat nagy gondokat a feltörekvő piacok gazdaságaiban, ami azután begyűrűzhet a fejlett országokba is. Meg Magyarországra.
(Fotó: 123rf.com)

„A feltörekvő országok felől jövő vihar továbbra is sötétszürkére festi az eget, és bármikor elkezdődhet a mennydörgés” – írja Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. A feltörekvő országok 2009-13-ban szerinte magas nyersanyagárak mellett is kiegyensúlyozhatták volna gazdaságaikat, de ehelyett a legtöbben a gyakran USD-alapú hitelek generálta növekedés és lakossági fogyasztásstimulálás mellett döntöttek, ma nyakig ülnek a hitelekben.

Mivel Kína növekedése egyre lassabb és a nyersanyagok ára lejtőre került, a legtöbb feltörekvő ország ugyanolyan, amilyen az elmúlt 50 évben volt: „nyersanyagciklusra alapozott boom-bust gazdaság” - írja. Ráadásul már nagy a világgazdasági súlyuk, így a feltörekvő országok mélyrepülése visszahat a fejlett országokra is. „Kevesebb AUDI A8 L, kevesebb Caterpillar munkagép és kevesebb iPhone is fog fogyni” – teszi hozzá a szakember, akinek jóslatai nagy százalékban be szoktak jönni.

Növekedési kockázatok Magyarországon is

Emiatt a tőzsdék sebezhetőnek tűnnek. Ezek a problémák pedig Magyarországot is érinthetik, amely „Németország kihelyezett összeszerelő-üzeme, és mint ilyen, erősen exportorientált gazdaság”.

A feltörekvő piacok lassulása így „indirekt módon, a német kapcsolatokon keresztül megütheti a hazai gazdaságot”. Mivel „jövőre az EU-s pénzeső is időlegesen alábbhagy, elég komoly növekedési kockázatokat láthatunk 2016-ra” – fejezi be. (A teljes cikk itt olvasható.)

Rosszabb a helyzet, mint 2008-ban?

A Concorde Trading blogon Sinka Csaba lakonikus rövidséggel foglal össze egy ijesztő hírt: „Mintegy 1000 milliárd dollárnyi pénz hagyta el a fejlődő piacokat az elmúlt 13 hónapban, ez kétszerese a 2008-as válság során látott kiáramlásnak. Jelentős szerepet játszik ebben Kína, ahonnan a becslések szerint most nagyságrendileg havi 40 milliárd dollár távozik.”

A kínai tőkekiáramlással foglalkozik Duronelly Péter, az Aegon Alapkezelő szenior elemzője is. Felhívja a figyelmet arra, hogy az óriási ország devizatartalékai csökkenőben vannak, ami a tőkekiáramlás következménye. (A cikk a következő oldalon folytatódik.)---- Ez a kínai-japán devizaháború kezdete? ----

Ha nincs hitel, nagy lesz a kátyú

„Mivel kötött árfolyamrendszerben a devizatartalékok változása erősen visszahat a belföldi pénzmennyiségre is, azt is mondhatjuk, hogy egészen a tavalyi évig, a trendszerűen növekvő tartalékok igen laza monetáris kondíciókat biztosítottak, azaz kvázi mindig volt pénz mindenre. A tartalékok csökkenése viszont szűkíti a pénzmennyiséget, emeli a kamatokat, és megnehezíti a hitelhez jutást, ami egy hitelezési-beruházási mámorban élő gazdaságnak nem jelent sok jót” – hangzik a helyzet szintén nem túl optimista leírása.

Lazítani kell

Duronelly szerint a devizarendszer lazítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a kínai gazdaságot oxigénhez lehessen juttatni. De a monetáris kondíciókat, a hitelezési piacot is kell lazítani, különben a gazdaság sokkal durvábban lassul be, mint azt most el tudjuk képzelni. Így a kínaiak jüannal kapcsolatos akciósorozata szerinte folytatódni fog. (A jüanról szóló cikkeink itt láthatók, egy videóban pedig itt magyaráztuk el.)

Dennis Gartman áru- és tőkepiaci szakértő – akivel nemrég az Alapblog interjút is készített – most a medvepiacok (hosszabb távon eső piacok) lehetséges eljöveteléről beszélt. A kínai jüan leértékelődését egy japán-kínai devizaháború egyik lépésének nevezte, és szerinte ez a háború még csak most kezdődik igazán.

Összeomlás az állampapír-piacokon?

Szerinte a főbb piacok egymás után mutatják a medvepiac jeleit különböző technikai indikátorokon – mozgóátlagok, az úgynevezett „halálkereszt” stb. – keresztül.

Jim Rogers, Soros György egykori társa és magas is elismert guru egy rövid hangfelvétel tanúsága szerint úgy tartja, a következő krízis az állampapírok piacán lehet. Az USA és sok más ország állampapír-állománya például jelenleg sokkal nagyobb, mint 2008-ban volt. A „vállalati és illikvidebb állampapírpiacok” összeomlásától tart egyébként Zsiday Viktor is fentebb linkelt cikkében.---- Halálkereszt és hullavasút ----

Halálkereszt Hong Kongban

A Bloomberg a Hong Kongi Értéktőzsde Hang Seng Indexén véli felfedezni az említett „halálkereszt” kialakulásának jeleit. A múltban ez a tőzsde állítólag kifejezetten érzékeny volt erre, a kereszt után az esés mindig erősödött.

Azt is írja a hírügynökség, hogy a kínai értékpapírpiacon kimutatható, ahogy az utóbbi pár hónapban a részvények a tőkeerős nagybefektetők kezéből a kisbefektetők kezébe – az úgynevezett remegő kezekbe – áramlottak. Rendszerint ez is igen rossz jel szokott lenni a részvénypiac számára. (Ha már a háziasszonyok is részvényeket vesznek, közel a vég – tartják.)

Hullám helyett hullavasút

„Kínai sárkány a hulla-vasúton” – ezt a címet adta írásának nemrég Sarkadi-Szabó Kornél elemző. „Ez már nem az a ‘picitcipősz’ kínai gyors-krízis, hanem égetően komoly elhúzódó válság” – írja, és alaposan meg is indokolja a Gazdasági Rádió riporterének. „Risk-essetek befektetők” – mondja el versben is az irodalmár hajlamú szakember. (Risk=kockázat.)

Vakmajom nem hisz a kínaiaknak

„Semmilyen hivatalos adatot nem lehet elhinni, ami Kínából jön, inkább azok ellenére, mint azokból lehet összerakogatni a valóságot. Most például azt közölték, hogy kezd talpraállni az ingatlanpiac, mert három hónapja emelkednek az árak, ez azért hihetetlen, mert az elmúlt évek mesterségesen gerjesztett, gigantikus ingatlanfejlesztéseiben olyan hatalmas ingatlankínálat épült fel, hogy annak a leépülése minimum évekig, de akár évtizeden túl is eltarthat” – írja Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő az Alapblogon és saját blogján. (Aki korábbi írásait 1-2 naponta törli.)

Szerinte Kína három év alatt több cementet használt fel, mint az USA az egész huszadik században. Ennek „egy része minden bizonnyal olyan ingatlanokba van beépítve, amelyek túlfejlesztésnek bizonyultak és a finanszírozói bukni fognak” – teszi hozzá.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18040 17900 18065 +0,50% 18040 18050 430 302 960 HUF 2024-05-28 09:56:38
MOL 2846 2840 2860 -0,14% 2844 2846 95 010 878 HUF 2024-05-28 09:56:25
MTELEKOM 971 970 976 0,00% 970 973 10 429 396 HUF 2024-05-28 09:41:54
RICHTER 9555 9520 9570 +0,42% 9515 9555 577 158 055 HUF 2024-05-28 09:56:25
OPUS 383 381 383 +0,13% 381 384 4 124 825 HUF 2024-05-28 09:26:35
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A forintnál az előny
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 06:47
Apró előnyt szerzett a forint kedd reggelre. 
Részvény / Deviza / Áru Eurót venne? Vessen egy pillantást az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 18:37
Nem indult különösebben jól a forint hete. 
Részvény / Deviza / Áru Lekörözte a budapesti index a nemzetközieket
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 957,54 pontos, 1,39 százalékos emelkedéssel, 69 803,67 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Kiváló formában van a BUX, Musk zsebében turkálnak
Eidenpenz József | 2024. május 27. 12:29
Az európai tőzsdéken picike az emelkedés, mivel London és New York zárva tart. A BUX azonban szépen megy fel, ráadásul mind a négy vezető részvény pluszban áll és néhány közepes cég is kiválóan teljesít. A forint erős, az arany megint megmozdult. Richter-céláremelés érkezett, jó volt a negyedév a Nyomdánál, durva lenne, ha Musk tényleg ennyit keresne.
Részvény / Deviza / Áru Használt a reggeli kávé a forintnak, nézze csak, mennyibe kerül egy euró!
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 19:16
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
Részvény / Deviza / Áru Kifizették az osztalékokat, ezért estek a részvényárfolyamok
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 18:06
Emelkedett a BUX, és pluszban nyitottak az amerikai részvények is.
Részvény / Deviza / Áru Esve emelkedik Budapest, öt év alatt ötszörözni lehetett félvezető-részvényekkel
Eidenpenz József | 2024. május 24. 12:21
Az európai indexek süllyednek, követve Amerikát és Ázsiát, de a BUX index vígan emelkedik, pedig az OTP és a Mol is mínuszban van. A forint ismét erősödő szakaszba váltott, olcsóbbak lettek az energiahordozók, de nagy változások várhatók az árupiacon is. Engedélyezték az Ethereum ETF-et, erre az árfolyam esett. Májusban kell eladni?
Részvény / Deviza / Áru Kért egy kávét a forint péntek reggel
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:31
Álmosan ébredt, nem tudja, merre induljon.   
Részvény / Deviza / Áru Az államkötvények, az ingatlanok vagy a részvények évei következnek?
Eidenpenz József | 2024. május 23. 19:12
Tartósan magas kamatok és infláció jellemezheti ezt az évtizedet, így sokkal több reáleszközt érdemes tartani a portfóliókban. Az energia- és bankrészvényekkel az elmúlt időben is sok pénzt lehetett keresni, de a bankszektor még mindig a legolcsóbb iparág Európában – mondták el a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk. Sok más mellett szó volt részvényekről, kötvényekről, ingatlanokról, sikeres stratégiákról és persze a forintról is.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol különcködött ma a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG