TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.

Ígéretesen indult a nap, Európában szép pluszokkal , de aztán fokozatosan lefelé csorogtak az indexek és többségük mínuszban végzett. A német mutató 0,4, a francia 0,1, a brit 0,6 százalékos eséssel búcsúzott. Amerikában is 0,2-0,4 százalékos a főbb indexek süllyedése.

Itthon a BUX indexnek viszont sikerült 1,1 százalékos emelkedést összehoznia, miközben Varsóban 0,6 százalék volt az esés. Az OTP 1,3, a Richter 2,1, a Mol 0,5 százalékkal emelkedett . A Waberer’s egy hír nyomán 6,7 százalékkal ugrott meg, de volt jóval feljebb is. A Telekom 0,3 százalékkal süllyedt.

Ma elmaradtak a jó hírek

A forint gyenge maradt, most 365,10 az euró ára, 80 fillérrel magasabb a péntek estinél. A mai maximum azonban 366,20 forint volt, nincs már messze a 369,90 forintos történelmi csúcstól, amit tavasszal állított be. Mindössze 40 fillérre van a szeptemberi lokális rekordtól is. Erősen gyengült ma a dollár, kissé emelkedik az arany, stagnál az olaj.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A rossz hangulat fő okai, hogy komoly gondok lehetnek a gazdasági fejlődéssel Európában a súlyos járványügyi helyzet, az újabb és újabb korlátozások miatt. Ehhez jön még a Brexit megoldatlan problémája és a küszöbön álló amerikai elnökválasztás okozta bizonytalanság. Ugyanakkor Ismét feléledt a remény, hogy az amerikai törvényhozók megegyeznek a következő gazdasági ösztönző csomagról. Ennek határideje is van, méghozzá kedd este.

Marad a forint gyengülő trendje?

Gyenge-e a gyenge forint? – teszi fel a kérdést a Concorde Értékpapír blogján Jobbágy Sándor.

Fundamentális modell alapján akár a 320-330-as sávban is mozoghatna az EUR/HUF árfolyam, ehhez azonban alapfeltétel lenne a járványkockázatok megszűnése, a GDP-növekedési kilátások érdemi javulása és a feltörekvő piacok iránti bizalom erősödése. De számos egyéb figyelmeztető jel is a gyengülő trend fennmaradását valószínűsíti. A jegybank eddigi közbelépései csak mérsékelt forintkorrekcióra voltak elegendőek. Nincs határozott jele, hogy a monetáris politika alapstratégiája megváltozott volna. A lakossági inflációs várakozások alig javultak. A privátszektor devizabetét-állománya gyorsuló növekedést mutat sorolták.

Izgalmas szinteken a Mol

Alulteljesítő maradt a múlt héten is a BUX index, ráadásul az összes blue chip árfolyama csökkent – írta a KBC Equitas.

Ma azonban optimistább a hangulat, több részvény is érdekes szinteken tartózkodik, a Mol pedig fontos ellenállásokat próbál áttörni. A gyorsjelentési szezon a fejlett piacokon már elkezdődött, itthon azonban erre még november első hetéig várni kell teszik hozzá.

Továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlaghoz tapad a Mol árfolyama és a technikai kép nem utal arra, hogy ebben az oldalazó mozgásban rövidtávon változás készülődne – írja viszont az Erste Befektetési.

Nagyot esett a Gripenek gyártója

Rossz hír érkezett a Magyarországon is használt Gripen vadászgépeket gyártó Saab gazdálkodásáról. A svéd fegyverkezési vállalat részvényei tizenkét százalékkal zuhantak.

A veszteség 75 millió euró az egy évvel ezelőtti 59 millió eurós nyereség után. A Saab arra is figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt veszélyben van a Gripen vadászgépek beszállítói alkatrész-ellátása. A cég szempontjából döntő tényező, hogy a Gripen-programra mennyire lesz rossz hatással a válság – kommentálta Sandy Morris elemző a Jefferies befektetési bank véleményét.

Összeül az OPEC

Az OPEC nyíltpiaci bizottsága ma ül össze és készíti elő a november 30-án és december 1-én tartandó soron következő ülést – írja az Erste Befektetési Zrt.

A piac reméli, hogy az OPEC és Oroszország meg tud egyezni arról, hogy elhalasszák a termelés januári növeléséről hozott előzetes megegyezést, mivel az olajkereslet továbbra is nagyon gyenge. Mohammed bin Salman és Vlagyimir Putyin a héten már kétszer beszélt telefonon, ami mutatja, hogy a piac felélesztése mindkettő számára kulcskérdés. Európában újabb korlátozó intézkedéseket hoznak, miután a járvány szinte korlátlanul terjed a kontinensen.

Az amerikai olajfúró berendezések száma viszont 205-re nőtt a Baker Hughes szerint. Ez azt mutatja, hogy megállt az aktivitás csökkenése az USA palaolaj-szektorában.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél