TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.

Jó a hangulat az európai tőzsdéken, a német index 0,3, a francia 0,8 , a brit 0,1 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek ennél is nagyobb pluszban állnak, a technológiai részvények Nasdaq 100 indexe 1,2 százalékkal emelkedik a futures piacon.

Itthon a BUX index az európai átlaghoz hasonló mértékben, 0,4 százalékkal megy fel, Varsó és Prága is 0,5-0,6 százalékos pluszban van. Az OTP 0,4, a Mol 0,7 százalékos emelkedést ért el, a Richter 0,2 százalékkal esik, a Telekom pedig stagnál. Hét százalékkal ugrott a Waberer’s egy bejelentés nyomán. (Lásd: Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's is.)

Megállíthatatlan forintgyengülés?

A forint kissé gyengül, 365,90 forint az euró, újra ostrom alá vette a 365 forintos szintet. A dollár kissé gyengül, az euróért 1,1742 dollárt adnak. Az arany és az ezüst emelkedik, az olaj kissé süllyed. Holnap MNB kamatdöntő ülés, ami megmozgathatja a forintot. Bíróság elé vitte Horvátországot az OTP – írtuk délelőtt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Lassult a forint gyengülése, úgy látszik a 364-365-ös ellenállásszint erős, és egy lélegzetre nem képes áttörni a hazai deviza, így még várat magára a 370-es történelmi és lélektani mélypont írja a Random Capital hírlevele. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem elkerülhető a 370 forintos euró, nem látszik a piacon olyan jelentős szereplő vagy esemény, amely az eddigi tendenciát képes lenne megfordítani.

Forintbankjegy Forintbankjegy

Mégis mégsem?

A mai emelkedést Európában főleg gyorsjelentésekkel magyarázzák, mint a Philips, a Danone vagy a Julius Baer. Annak ellenére mennek a tőzsdék, hogy számos országban új korlátozásokról döntöttek vagy tárgyalnak. (Például Olaszország, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia.) De feléledt a remény az amerikai segélycsomaggal kapcsolatban is.

Nancy Pelosi házelnök szerint továbbra is lehetséges egy megállapodás a választás előtt, és keddi határidőt tűzött ki a Fehér Házzal kötött megállapodásra. Donald Trump elnök pedig jelezte, hogy ő közelebb áll a demokraták nagyobb összcsomagra vonatkozó követeléseihez, mint a kongresszusi republikánusok. Felhívott egy tévéállomást, hogy elmondja, túllépheti az eddig megszabott összegeket írta a Bloomberg.

Inkább a lakosságra költsünk?

Nincs veszélyben a dollár Lawrence Summers a Clinton-adminisztráció pénzügyminisztere szerint – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Szükség van további fiskális ösztönzőkre az Egyesült Államokban, és a dollár nem fog összeomlani a növekvő adósság miatt. A jelenlegi kamatkörnyezetben a kormány megengedheti magának a hitelfelvételt, és nem a vállalatokat kell segíteni, amelyek olcsón tudnak forráshoz jutni, hanem elsősorban a bajba került lakosságot. Summers számítása szerint a koronavírus-járvány összesen 16 ezer milliárd dollárba fog kerülni, amiben szerepelnek az egészségügyi kiadások is.

Csalódást keltő kínai GDP

Ma hajnalban érkeztek a kínai GDP-adatok, a harmadik negyedévben az elemzők által várt 5,2 százaléknál kisebb mértékben, 4,9 százalékkal bővült a gazdaság írta a KBC Equitas. Ez is jelentősen jobb azonban mint a második negyedéves 3,2 százalékos bővülést mutató adat, és a helyi járvány megfékezése utáni fellendülést mutatja.

Az amerikai Fed szerdán közzéteszi a Bézs Könyvét. Japánban az export éves csökkenése mérséklődött szeptemberben, 4,9 százalékra, ami fokozatos kilábalást jelez a koronavírus-válságból – írta az AP hírügynökség.

Záporoznak a héten a jelentések

Teljes lendületre kapcsol a héten a gyorsjelentési szezon Európában. A Philips ma, az UBS Group kedden, az Unilever csütörtökön, a Barclays és a Daimler pénteken. (A Daimler már kellemes meglepetést okozott múlt héten az előzetes számaival.)

A befektetők keresik annak jeleit, hogy a járvány okozta gödörből mennyire tudnak kilábalni a vállalatok – írta a Bloomberg.com. Az elemzői becslések szerint az előző, második negyedévhez képest drámai ugrás várható az eredményességben. A Stoxx 600 index húsz szektorából négy a második negyedévi veszteségl a harmadik negyedévben nyereségessé válhatott. Várhatóan csak egy csoport az utazás és szabadidő fog összességében veszteséget elszenvedni.

A heti amerikai gyorsjelentéseket egy infografikán is ábrázolja az Investing.com. A legérdekesebb talán a Netflix kedd esti és a Tesla szerda esti jelentése lesz. Az IBM már ma este, az Intel csütörtök este várható.

Felvizezett Brexit?

Brit kormánytisztviselők készek “felvizezni” Boris Johnson vitatott, törvénysértő Brexit-jogszabályait – írta a Bloomberg.com.

Mivel az EU jogi lépéseket tesz a törvényjavaslat miatt, Johnson tisztségviselői úgy vélik, hogy a brit Lordok Háza csökkenti majd a vitás záradékok élét. A tárgyalások pénteken megtorpantak, amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy a megállapodás nélküli kilépésre is felkészül. Az EU egységes piacának és vámuniójának év végi elhagyására koncentrál megállapodás nélkül is. Bár továbbra is nyitott a tárgyalásokra.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél